Jarul aruncat la întâmplare, fumatul în locuri nepermise, jocul copiilor cu focul au provocat numeroase incendii de vegetaÅ£ie uscată sau de pădure în Å£ară, dar ÅŸi la BotoÅŸani.
Pentru ca obiceiul botoşănenilor de a petrece timpul liber în zonele de agrement sau pădure să nu se transforme în evenimente cu foc, ce pot avea urmări grave asupra populaÅ£iei sau mediului înconjurător, se recomandă respectarea cu stricteÅ£e a regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Cetăţenii sunt sfătuiÅ£i să nu aprindă focul în locuri cu pericol de incendiu ÅŸi pe timp de vânt. Prepararea hranei, prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement ÅŸi în gospodăriile populaÅ£iei, trebuie să se facă numai în locuri special amenajate, în condiÅ£ii ÅŸi la distanÅ£e care să nu permită propagarea focului la construcÅ£ii, culturi agricole, păduri sau vecinătăţi. Nu se admite folosirea focului deschis la distanÅ£e mai mici de 40 metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze ÅŸi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.), respectiv 10 metri faţă de materiale sau substanÅ£e combustibile. La plecare, cetăţenii sunt sfătuiÅ£i să stingă jarul cu apă ÅŸi să acopere cenuÅŸa cu pământ.
Fumătorii sunt îndemnaÅ£i să nu arunce la întâmplare resturile de Å£igară sau chibriturile aprinse, fumatul fiind permis doar în locuri marcate ÅŸi amenajate.
O grijă deosebită trebuie acordată copiilor, cărora nu trebuie să li se lase la îndemână mijloace de aprindere (chibrituri sau brichete).
Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu la fondul forestier, se impune interzicerea accesului cu foc deschis ÅŸi fumatul în pădure. Locurile de popas vor fi stabilite, amenajate ÅŸi marcate, iar orice activitate în pădure, indiferent de natura acesteia, va fi desfăşurată cu respectarea strictă a normelor de prevenire a incendiilor. Accesul autoturismelor particulare în pădure, precum ÅŸi instalarea corturilor pentru cazare în alte locuri decât cele special amenajate, sunt interzise.
Scăldatul în locuri neamenajate este un risc pe care nimeni nu trebuie să È™i-l asume. Pentru prevenirea unor tragedii, este recomandat ca această activitate să se desfășoare doar în locurile special amenajate în acest sens. Persoanele care nu È™tiu să înoate foarte bine, nu trebuie să se aventureze în locuri periculoase, nesupravegheate.
Cetățenii nu trebuie să se scalde în râuri, lacuri, canale de irigaÅ£ii sau de fugă ale râurilor sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenÅ£ii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi ÅŸi trunchiuri de copaci.
Se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement ÅŸi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecÅ£ie furnizat de acesta.
PărinÈ›ilor li se recomandă să-ÅŸi supravegheze atent copiii ÅŸi să nu-i lase niciodată singuri în apă.