Angajatii ar putea fi concediati printr-un simplu e-mail!

Angajatii ar putea fi concediati printr-un simplu e-mail!
Evolutia tehnologica din ultimii ani, sau chiar decenii, si implicarea din ce in ce mai puternica a tehnologiei informatiei in viata de zi cu zi produc efecte pe toate planurile, inclusiv in domeniul juridic. Mediul juridic se adapteaza permanent prin modificari legislative si prin validarea tot mai multor cai de transmitere a informatiilor drept mijloace adecvate de comunicare a actelor juridice.

Cel mai recent exemplu in acest sens este Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din data de 24 octombrie 2016, care confirma posibilitatea angajatorului de a comunica decizia de concediere salariatului prin e-mail, arata Business24.ro.

Anterior acestei decizii, regimul juridic al comunicarii deciziei de concediere era unul general, articolul 76 din Codul Muncii impunand exclusiv forma scrisa a comunicarii, fara detalieri suplimentare. Or, in conditiile in care posta electronica (e-mailul) este omniprezenta in activitatile de business si resurse umane ale oricarei societati, s-a pus nu de putine ori intrebarea daca decizia de concediere comunicata prin acest mijloc este comunicata in mod legal.

Decizia Inaltei Curti, data in urma solicitarii de pronuntare a unei hotarari prealabile, si care deci va deveni obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial, a lamurit aceasta problema, in sensul in care e-mailul reprezinta o modalitate legala de comunicare a deciziei de concediere, cu indeplinirea unei serii de conditii cumulative.

Conditiile cerute pentru comunicarea valabila a deciziei de concediere prin e-mail

Cu titlu preliminar, dorim sa precizam ca prezentul articol nu isi propune sa anticipeze motivarea pe care Inalta Curte o va da deciziei pronuntate, si prin urmare ne vom referi la consecintele acesteia cu rezervele de rigoare, urmand ca, ulterior publicarii motivarii, sa revenim pe larg si cu privire la ratiunile, dupa parerea noastra indiscutabl corecte, care au stat in spatele acestei solutii eficiente.

Din cuprinsul dispozitivului deciziei Inaltei Curti se desprind, totusi, conditiile ce trebuie respectate pentru ca o comunicare e-mail sa fie facuta in mod legal intre angajator si salariat.

O prima conditie este aceea ca angajatul sa fi comunicat angajatorului adresa sa de e-mail in prealabil, conditionare pe care o consideram fireasca, intrucat este apta sa elimine eventuale abuzuri, cum ar fi comunicarea pe o adresa de e-mail pe care angajatul nu o (mai) foloseste, si pe care din acest motiv nici nu a comunicat-o angajatorului pentru desfasurarea corespondentei legate de serviciu.

O a doua conditie este aceea ca in cadrul societatii angajatoare sa existe obiceiul comunicarii cu angajatii prin intermediul e-mailui. Suntem de parere ca si aceasta conditionare este una fireasca, intrucat impunerea unui element de continuitate si constanta comunicarii pe e-mail tinde la inlaturarea cazurilor in care, desi pe durata unei relatii indelungate de munca angajatul nu a primit niciun e-mail de la reprezentantii angajatorului, decizia de concediere este transmisa salariatului exclusiv prin posta electronica.

Forma deciziei. In ceea ce priveste forma deciziei, aceasta trebuie sa fie in format PDF accesibil electronic, iar in continutul sau sa se regaseasca toate elementele prevazute de Codul Muncii, la acelasi articol 76: termenul de preaviz, motivele de concediere, lista locurilor de munca vacante din companie si termenul in care angajatul poate sa opteze pentru acestea.

Semnatura electronica. Potrivit Inaltei Curti, cerintele de forma prevazute de Legea nr. 455/2001, referitoare la inscrisurile in forma electronica, printre care in mod special importanta, semnatura electronica, nu sunt necesare pentru comunicarea legala a deciziei de concediere.

Asadar, daca toate conditiile de mai sus sunt indeplinite, comunicarea deciziei de concediere in format PDF prin e-mail catre salariat este perfect valabila, si face sa inceapa sa curga termenul de 30 de zile de contestare a acesteia. Citeste material complet pe Business24.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean găsit fără suflare în apartament

Luni, 6 Iulie 2020
613

Un bărbat în vârstă de 65 de ani, din municipiul Botoșani, a fost găsit fără suflare, luni seară, în apartamentul situat pe strada General Gheorghe Avrămescu din localitate....

Teroare semănată cu drujba printre vecini

Luni, 6 Iulie 2020
428

Un bărbat din Botoşani a semănat teroare printre vecini după ce a vrut să tranşeze un conflict cu drujba. După ce a ameninţat un alt botoşănean de 50 de ani, bărbatul agresiv a tăiat cu dr...

Un restaurant din Botoșani funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru. O tânără a murit electrocutată la muncă

Luni, 6 Iulie 2020
1552

Un restaurant din Dorohoi, județul Botoșani, funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru, de un an de zile. Și asta după ce un angajat al restaurantului, o tânără de 26 de ani,...