Despăgubiri de un miliard, cerute de un botoşănean unei instituţii publice!
BOTOSANI

Despăgubiri de un miliard, cerute de un botoşănean unei instituţii publice!
100.000 de lei vrea să obţină un fost politician botoşănean de la o instituţie pe care o acuză că i-a făcut publice datele de identitate, creând astfel premisele pentru un furt de identitate, dar şi deteriorarea stării de sănătate, implicit un regim de viaţă plin de restricţii.

S-a întâmplat ca Marius Cristescu, fost consilier local, să participe, în calitate de martor în public, la desfăşurarea concursului pentru postul de manager al Centrului de Creaţie, din noiembrie 2015, organizat de Consiliul Judeţean Botoşani. Conform procedurii, Marius Cristescu s-a legitimat, ulterior fiindu-i afișate datele personale în cadrul raportului privind derularea concursului, afişat pe site-ul instituției. Cum nu fusese informat că acest lucru se va întâmpla și nici nu i s-a cerut consimțământul în acest sens, Marius Cristescu a considerat că au fost încălcate dispoziţiile legale referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.

Astfel că, la începutul anului, a dat Consiliul Judeţean în judecată solicitând daune de un miliard de lei vechi. În replică, reprezentanţii CJ au susţinut în instanţă că prin publicarea datelor pe site nu au fost încălcate prevederi legale prin care să fi creat în mod voit un prejudiciu reclamantului, ci doar și-a îndeplinit atribuțiile de autoritate publică aflată în slujba cetățenilor.

Potenţialul furt de identitate, cauza deteriorării stării de sănătate

Numai că stresul cauzat de potenţialul furt de identitate, spune Marius Cristescu, i-a afectat iremediabil starea de sănătate, dobândind o afecţiune a inimii, astfel că la începutul lunii februarie a fost transportat în Unitatea de Primire a Urgenţelor "în stare critică", "că psihic nu a avut nici o clipă de liniște din momentul în care i-au fost făcute publice datele cu caracter personal, trăind mereu cu teama că un individ poate oricând să folosească ușor datele sale în scopuri diverse, că cinstea, onoarea și demnitatea i-au fost afectate, deoarece prin menţionarea sa ca fiind prezent în sală, CJ îl dorea părtaș la simulacrul de examen, cu atât mai mult cu cât după acest concurs a fost formulată și o plângere penală. Din acest punct de vedere, mentionează reclamantul că are calitatea de arbitru judiciar la Tribunalul de Arbitraj, a fost președintele Comisie Juridice a Consiliului Local Botoşani și nu era imperios necesar să i se facă publice datele cu caracter personal", după cum arată fostul consilier local în documentele depuse la instanţă.

De altfel, instanţa a reţinut că, în cauză, a existat o prelucrare de către Consiliul Judeţean a datelor cu caracter personal ale reclamantului constând în afișarea pe site-ul instituției, în cadrul proiectului de hotărâre privind concursul respectiv, pentru o perioadă de şapte zile, adresa de domiciliu și CNP aparținând reclamantului. Mai mult, arată judecătorul, prelucrarea prin afișare a datelor reclamantului nu s-a făcut cu consimțământul acestuia, iar simpla legitimare ca participant în public nu echivala cu consimţământul lui referitor la publicarea datelor.

Asupra prejudiciului însă, instanța a apreciat că acesta nu are în cauză întinderea și natura pretinsă de reclamant. Ba mai mult, judecătorul a reținut că nu se poate reține o legătură de cauzalitate față de producerea unui preinfarct două luni mai târziu, or daunele morale sunt apreciate ca reprezentând atingerea adusă existenței fizice a persoanei, integrității corporale și sănătății, cinstei, demnității și onoarei, prestigiului profesional, iar pentru acordarea de despăgubiri nu este suficientă stabilirea culpei autorității, ci trebuie dovedite daunele morale suferite.

Astfel că instanţa a admis în parte cererea reclamantului, dispunând obligarea Consiliului Judeţean la plata daunelor morale de 100 lei.

Fostul consilier local nu cedează

Marius Cristescu a făcut apel la decizia instanţei. "Cuantumul despăgubirilor este o bătaie de joc! Pur şi simplu m-am trezit cu datele personale făcute publice şi ştiţi ce se întâmplă cu furtul de identitate în toaţă ţara! Ca drept dovadă, după ce am stat în stres o lună de zile, am făcut un preinfarct, am fost dus în Urgenţă, a durat cam două ore stabilizarea mea. În momentul în care conştientizezi ce se poate întâmpla, clar că te consumi! Am trecut pe tratament, nu am mai putut să fac sală, am câştigat 10 kilograme în plus faţă de cum eram, şi preinfarct înseamnă tratament pe viaţă, anumite privaţiuni or ca de obicei în România, instanţa a considerat că dacă îmi dă câştig de cauză este ca şi cum ar fi de ajuns. Practic instituţiile statului, cât timp nu vor fi cu adevărat sancţionate, vor continua să abuzeze de cetăţeni. Să ştiţi că oricum nu mă opresc aici, apelul a fost deja declarat şi am de gând să merg până la CEDO", susţine Marius Cristescu.

În privinţa despăgubirilor pe care le consideră a fi îndestulătoare raportat la suferinţa sa, fostul consilier local spune că suma solicitată iniţial, de 100.000 de lei, este suficientă. "Gândiţi-vă dumneavoastră ce înseamnă să te îmbolnăveşti de inimă şi să fii privat toată viaţa, începând de la carnea de porc, de anumite distracţii inerente la un om sănătos. Cam ce înseamnă să ai un regim şi să trăieşti cu frică- dacă te atingi de vreo minune de genul ăsta, dai colţul", adaugă Marius Cristescu.

Urmează ca judecătorii Tribunalului Botoşani să se pronunţe în privinţa cui are dreptate în această chestiune şi să dea astfel o hotărâre definitivă.

 

Spune-ne opinia ta