Poetul Ion Mureşan limpezeşte problema privind presupusa colaborare cu Securitatea!

"Mă întristează să văd că, la 24 de ani de la Revoluţie, Securitatea care a «violat» în timpul regimului comunist conştiinţele românilor «atacă» din nou şi obţine noi victorii", scrie Ion Mureşan într-o declaraţie transmisă pe adresa redacţiei (prin intermediul scriitorului Gellu Dorian, unul dintre organizatori şi iniţiatorul Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, premiu al cărui laureat a fost, pe 15 ianuarie 2014 la Botoşani, poetul Ion Mureşan).

"Având în vedere apariţia în ziarul Dumneavoastră a unei declaraţii făcute de Dl. Gheorghe Iavorenciuc, consilier în Consiliul Local Botoşani, legată de un zvon lansat în presă de revista "Luceafărul", preluat fără verificare dintr-un ziar ieşean, în care s-a publicat un articol calomnios la adresa poetului Ion Mureşan, laureat al Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" pe anul 2013, declaraţie prin care se cere formarea unei comisii care să verifice cele apărute în presă despre poetul amintit, cu scop de a i se retrage titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani, obţinut în urma decernării premiului, punem la dispoziţie declaraţia făcută de scriitorul Ion Mureşan, care sperăm să limpezească această problemă, declaraţie pe care dorim să o publicaţi", scrie, intr-un drept la replica adresat redactiei, Gellu Dorian.

Redăm integral declaraţia poetului Ion Mureşan:                        


"DECLARAŢIE

Subsemnatul Ion Mureşan (Ioan Mureşan), de profesie scriitor, în legătură cu acuzaţiile apărute în presă că aş fi fost colaborator al securităţii, declar următoarele:
1. Ca urmare a faptului că am publicat acum câţiva ani dovada plagiatului săvârşit de de domnul Al. Florin Ţene, publicând «în oglindă» în «Transilvania Jurnal» textul original şi textul plagiat de dânsul (între ele nefiind nici o diferenţă) şi cerând excluderea sa din Uniunea Scriitorilor, ceea ce s-a şi întâmplat, dânsul a cerut ca să-mi fie varificat Dosarul de la CNSAS. Pentru aceasta îi mulţumesc. Drapt urmare. CNSAS eliberează Adeverinţa nr. 962 / 14.04. 2011.
2. În Adeverinţă se spune că aş fi fost recrutat de Securitate în anul 1973, când aş fi semnat un Angajament şi aş fi primit numele de Eugen, cu misiunea de a informa despre activitatea cenaclului elevilor "Lucian Blaga".


- În anul 1973 eram elev în clasa a XI de liceu.  Declar că nu am semnat nici un angajament cu securitatea. Pentru prima oară am fost contactat de Securitate în anul 1976, când eram în armată şi mi s-a cerut să semnaze un angajament, ameninţat fiind că dacă nu semnaz, nu voi putea publica în nici o revistă din ţară şi la nici o editură. Am refuzat categoric.
3. În Adeverinţa de la CNSAS se spune că nu au fost identificate nici un fel de Note informative semnate de mine.
- declar faptul că nu am dat informaţii Securităţii, şi, mai mult, nici nu mi s-au cerut vreodată informaţii.
4. În  concluzie, în Adeveriţa de la CNSAS nr.962 / 14/ 04.2011 se specifică cât se poate de limpede că «domnul Ioan Mureşan nu a avut calitatea de colaborator sau lucrător al securiţăţii»
5. Nu mi-am văzut Dosarul de securitate. Am cerut alături de toţi ziariştii de la « Evenimentul zilei » să-l văd, dar la data când am fost programat, eram în străinătate. Aşa că, partea din Adeverinţă în care se spune că aş fi semnat un Angajament în clasa a XI-a, rămâne pentru mine cel puţin  o enigmă.
P.S.  Mă întristează însă să văd că la 24 de ani de la Revoluţie, Securitatea care a «violat» în timpul regimului comunist conştiinţele românilor, «atacă» din nou şi obţine noi victorii.


Ion Mureşan- scriitor"



Reamintim că, în şedinţa Consiliului Local din 3 februarie 2014, Gheorghe Iavorenciuc a cerut colegilor săi să dispună constituirea unei comisii care să verifice dacă zvonurile legate de Ion Mureşan, poetul care a câştigat anul acesta Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, conform cărora ar fi fost colaborator al Securităţii, sunt adevărate sau nu.

"Luna anterioară eram extrem de fericiţi că am acordat titlul de cetăţean de onoare unui anume domn care a şi câştigat Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu. Am fost numeric copleşit de toţi ceilalţi şi nu vreau ca noi toţi să fi votat în necunoştinţă de cauză. În presă se dau tot felul de informaţii. Eu am fost urmărit de Securitate, ştiu ce înseamnă respectiva faptă, în cultură s-au aciuat tot felul de proletcultişti, şi nu vreau ca noi să punem nişte trădători sau cei care au făcut rău, să le acordăm titlul de cetăţean de onoare", a spus Gheorghe Iavorenciuc.

Cu acelaşi prilej, consilierul a propus ca pe viitor sa fie separata acordarea Premiului Naioanl de Poezie‎ de acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O parohie din Botoșani oferă gratuit ședințe de consiliere în adicții și consiliere de cuplu: Există o CONDIȚIE importantă!

astăzi, 19:50

Parohia Pacea oferă consigliere persoanelor care sunt dependente de substanțe sau obiceiuri nesănătoase, precum droguri, alcool, pornografie, jocuri de noroc și altele. De asemenea, sunt oferite ...

Agenții economici din Botoșani, invitați să utilizeze Platforma PULS pentru subvenționarea locurilor de muncă!

astăzi, 19:10

Se aduce în atenția agenților economici faptul că, pentru acordarea serviciilor privind depunerea solicitărilor în vederea încheierii convențiilor pentru subvenționarea locuril...

Șir de infracțiuni comise de un șofer botoșănean în trafic, polițiștii l-au urmărit aproape un kilometru!

astăzi, 18:15

Polițiștii au procedat la urmărirea acestuia pe o distanță de aproximativ un kilometru, când conducătorul auto a oprit și a încercat să se sustragă controlului, însă a fost...