Plante cu nume sfinte si beneficiile lor terapeutice

In 1999, cand Papa Ioan Paul al doilea a vizitat Romania, a numit tara noastra Gradina Maicii Domnului si asta pentru ca in traditia poporului nostru, cat si in limbajul popular, multe plante cu efect tamaduitor pentru suferintele sufletesti si trupesti poarta numele Maicii Domnului, dar si al altor sfinti.

Salvia, numita si Palma Maicii Domnului, este folosita in medicina populara de mai bine de 2.500 de ani, fiind, dupa cum ii spune si numele "cea care salveaza".

Legenda spune ca Maica Domnului cu micul Iisus in brate a cautat adapost la mai multe plante ca sa scape de soldatii lui Irod cand acestia o hartuiau. Singura planta care a primit-o, oferindu-i adapost in acele grele momente a fost salvia. La plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o menind-o sa aiba puteri vindecatoare.

Preparatele din salvie, pulberea, tinctiura, otetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatoare, contribuind, in acelasi timp, si la scaderea nivelului de zahar din sange, calitate care o recomanda in terapia diabetului. Salvia ajuta si la curatarea sangelui si poate sa previna boala Alzheimer.

Floarea-pasiunii sau passiflora a fost numita Floarea patimilor lui Christos de catre preotii spanioli care, in secolul al XVII-lea, au ajuns in America de Sud. In corola sa, preotii au vazut obiectele suferintei fizice, ale patimilor lui Iisus Christos: coroana cu spini, cinci rani, trei cuie. Frunzele ascutite ale plantei simbolizeaza varful de lance care a strapuns trupul lui Iisus, iar cele 30 de puncte intunecate care apar pe dosul frunzei reprezinta cei 30 de arginti, primiti in dar de Iuda pentru tradarea sa.

Floarea pasiunii a fost desemnata planta medicinala a anului 2011, lucru stabilit de un grup de oameni de stiinta care, din 1999, in fiecare an, aleg cate o planta in functie de efectele medicinale demonstrate stiintific. Extractele din passiflora inlatura agitatia nervoasa si durerile gastrointestinale provocate de nervozitate si au un usor efect sedativ. Testele au aratat ca flavonoizii din compozitia sa calmeaza si diminueaza anxietatea.

Lacramioarele sau Iarba Sfantului Gheorghe, florile primaverilor noastre, infloresc si impodobesc gradinile in aprilie, chiar de ziua Sfantului Gheorghe. Legenda spune ca, atunci cand Maica Domnului si-a vazut fiul rastignit pe crucea din Golgota, a varsat multe lacrimi de durere care rostogolindu-se in lume, s-au transformat in florile numite lacramioare, gherghite sau margaritarele.

Lacramioarele regleaza bataile inimii. Ceaiul de lacramioare se prepara turnand o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata. Amestecul se fierbe apoi zece minute si, dupa ce se raceste, se strecoara si se ia cate o lingura de cateva ori pe zi.


Silvia Holotiuc

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apelul pompierilor botoșăneni: „Nu vrem să citim despre tine în ziarul de a doua zi sau pe internet”

Tuesday, 12 November 2024

Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani trag un semnal de alarmă în ceea ce privește buna informare a cetățeni...

BEJ s-a autosesizat în cazul unui candidat independent din Botoșani la parlamentare, care este motivul!

Tuesday, 12 November 2024

Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 din Botoșani s-a autosesizat în cazul unui candidat independent la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie 2024. Potrivi...

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit, după ce i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran!

Tuesday, 12 November 2024

Silviu Prigoană, om de afaceri și fondatorul Realitatea TV, a murit astăzi în timp ce se afla la masă la un restaurant cunoscut de lângă Bran (cartierul Șimon). Există două ipoteze...