Eugen Turcanu, calaul de la Pitesti

Eugen Turcanu, calaul de la Pitesti

EUGEN TURCANU

Eugen Turcanu este unul dintre personajele cele mai crude si inumane pe care le-a putut naste comunismul din Romania, numele sau fiind aproape sinonim cu "reeducarea de la Pitesti". Nascut in ziua de 8 iulie 1925, in localitatea suceveana Paltinis, si omorat in ziua de 17 decembrie 1954, in inchisoarea din Jilava, studentul Eugen Turcanu a fost unul dintre cei mai infioratori tortionari din inchisorile comuniste, prin tortura el schimonosind si omorand nenumarati detinuti politici.

Eugen Turcanu se va casatori cu fiica unui comandant legionar, impotriva vointei tatalui ei, drept pentru care nunta a si fost savarsita in taina. Ca un fidel ascultator al ordinelor comuniste, fiind potrivnic legionarilor inca dintru inceput, Turcanu nu a fost acceptat niciodata in familia sotiei sale. Spre sfarsitul vietii insa, in procesul care i se va intocmi, in baza crimelor savarsite la inchisorile din Pitesti si Gherla, Turcanu va fi jertfit drept "tap ispasitor", fiind condamnat de comunisti pentru activitate legionara si incercare de rasturnare a ordinii comuniste.

Eugen Turcanu, calaul de la Pitesti

Eugen Turcanu s-a nascut in ziua de 8 iulie 1925, in localitatea Paltinis, judetul Suceava, in pofida faptului ca el marturisea ca este din localitatea Campulung Moldovenesc. Familia sa era una destul de numeroasa, parintii sai avand sase copii. Precum spuneam si mai sus, Turcanu s-a casatorit cu fiica unui avocat din regiune (comandant legionar). Cei doi vor da nastere la un singur copil, o fata.

Dupa data de 23 august 1944, se crede ca Turcanu s-a inscris in Partidul Muncitoresc Roman, un partid favorabil noilor idei comuniste. Vreme de trei ani, el va studia la Facultatea de Drept din Iasi, ocupand chiar si o functie in conducerea comunista locala.

In data de 25 iunie 1948, el va fi insa arestat, pentru partinire legionara, desi acest lucru nu poate fi verificat nici acum. Aceasta "partinire" implica nedeclararea faptului ca sotia sa era fiica unui legionar de seama. Dupa indelungate anchete, in ziua de 5 februarie 1949, comisia Tribunalului Militar din Iasi il va condamna la sapte ani de inchisoare, pentru "activitate legionara".

In inchisoarea din Suceava, studentul Turcanu se va imprieteni cu un alt mare tortionar comunist, anume cu Alexandru Bogdanovici. Acesta din urma, impreuna cu alti cativa detinuti politici, care a cautat inca dintru inceput sa capete simpatia acuzatorilor, a inaintat conducerii comuniste o cerere speciala prin care cerea eliberarea, in urma fagaduintei de a renunta la orice implicare politica potrivnica statului si de a infiinta "Organizatia Detinutilor cu Convingeri Comuniste".

In mai putin de cateva luni, in data de 22 aprilie 1949, studentul Eugen Turcanu va fi transferat la inchisoarea din Pitesti. Inca din prima zi, Turcanu a cautat sa discute cu directorul inchisorii, angajandu-se astfel imediat ca informator asupra tuturor detinutilor din Pitesti. Urmarile aveau sa fie oarecum firesti: conducerea inchisorii ii acorda lui Turcanu beneficii suplimentare (hrana, miscare, libera trecere prin celule), iar el avea grija ca toti detinutii sa devina partizani ai ideilor comuniste, indiferent de mijloacele folosite.

Toti cei care l-au cunoscut pe Turcanu au marturisit intr-un glas, zicand asemenea lui Dumitru Bordeianu: "Turcanu era un barbat frumos, cu parul castaniu, spre blond, care, cand se incrunta, te inspaimanta. Corpul, bine proportionat, parea corpul unui atlet de performanta. Cand iti dadea un pumn sau o palma, te dobora la pamant. Cand se enerva, era atat de crud, incat distrugea totul in calea lui, ca un ucigas feroce. Mai era apoi si de o inteligenta iesita din comun si cu o memorie formidabila. Era insa atat de satanizat, incat nu mai stiai ce sa crezi despre el."

Precesul numit "de reeducare" a fost unul infiorator. Pentru inceput, Turcanu i-a identificat pe toti aceia care puteau constitui modele de urmat, varfuri de rezistenta si izvoare de incurajare pentru ceilalti. Mai apoi, toti acestia vor fi izolati, in regim special, intr-o margine a inchisorii. Continuarea a fost satanica, grupul condus de Turcanu avand un singur tel, anume sa-i faca pe detinuti sa renege tot ce au marturisit pana atunci, familia, credinta si neamul, si sa imbratiseze cu toata puterea convingerile comuniste. Calaii vor avea asupra detinutilor o libertate si o putere absoluta.

In ziua de 18 august 1951, tortionarul comunist Eugen Turcanu a fost mutat in inchisoarea din Gherla, spre a continua procesul de "reeducare" initiat la Pitesti. Datorita unor detinuti ajunsi aici, dupa ce au trecut prin penitenciarul Pitesti, mai toti cei inchisi in Gherla au cunoscut dinainte viclenia lui Turcanu si metodele lui de urmarire. Pentru aceasta, in cele patru luni de zile, cat a stat in Gherla, Turcanu nu a reusit sa implementeze aceleasi orori ca la Pitesti.

In data de 19 decembrie 1951, tortionarul Turcanu a fost mutat la inchisoarea Jilava. Nu dupa mult timp, atrocitatile savarsite de tortionarii condusi de Turcanu au fost mediatizate, drept pentru care acesta a fost condamnat de comunisti. Procesul tortionarilor, printre care s-a numarat si Eugen Turcanu, a inceput in luna septembrie si s-a terminat in luna noiembrie a anului 1954.

Concluzia ipocrita a procesului a fost urmatoarea: faptele lui Turcanu au fost o initiativa a lui Horia Sima (lider legionar) de a compromite regimul si guvernul roman, prin instiintarea tarilor imperialiste asupra atrocitatile savarsite de comunisti asupra detinutilor din puscarii. Astfel, in data de 10 noiembrie 1954, calaul-tap-ispasitor Turcanu a fost condamnat la moarte prin impuscare, hotararea fiind aplicata in ziua de 17 decembrie.


(Teodor Danalache, crestinortodox.ro)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sărbătoarea care ne unește, tradițiile care ne definesc! Mii de botoșăneni la cel mai iubit festival al iernii! (Foto, Video)

astăzi, 12:34

La 35 de ani de la Revoluția care ne-a eliberat de comunism, într-o lume tot mai tehnologizată și mai distrasă de provocările contemporane de tot soiul, tradiția rămâne insula de au...

Mircea Rednic nu pleacă de la UTA indiferent de rezultatul meciului cu FC Botoșani!

astăzi, 11:15

Parcursul echipei UTA din ultima lună și jumătate a fost mai degrabă negativ. În afară de succesul de la Cluj, cu Universitatea și remiza de la Galați, echipa lui Mircea Rednic a pierdut ...

Panică în plină noapte, pompieri chemați pentru a salva o casă!

astăzi, 10:30

S-a ăntâmplat în localitatea Sârbi. Pompierii din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au intervenit prompt și au stins flăcă...