AJOFM BOTOSANI: In atentia absolventilor, promotia 2011!

Absolventii aflati in cautarea unui loc de munca, care doresc sa beneficieze de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se vor inregistra in evidenta A.J.O.F.M. Botosani intr-o perioada de 60 de zile de la data absolvirii.

Inregistrarea absolventilor se va realiza la sediul agentiei locale din Botosani sau la punctele de lucru din localitatile Dorohoi, Darabani, Saveni, Stefanesti, in functie de localitatea unde isi au domiciliul, si vor prezenta urmatoarele acte/documente:

1.actul de identitate, in original si copie ;
2.adeverinţă medicală cu mentiunea "apt de muncă";
3.actul de absolvire a formei respective de învăţământ, în original şi copie.

Daca într-o perioadă de 60 zile de la data absolvirii, nu au reuşit să se încadreze în muncă pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj, conform Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in conditiile in care:

-nu urmeaza o forma de învatamânt  la data solicitarii dreptului;
-nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, în vigoare în luna pentru care se face dovada.

Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadrezein muncadaca fac dovada cain perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca sau la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii, in vederea medierii pentru incadrareain munca. Dovada inregistrarii la furnizorii de servicii se face cu o adeverinta eliberata de acestia prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.

Din bugetul asigurarilor pentru somaj, conform Legii nr.76/2002 absolventii pot beneficia de:

I. Prime de incadrare

Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca,in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii(500 lei)

Acest drept se solicitain termen de maximum 60 de zile de la data angajarii.

Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somajsi se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.

Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la expirareacelor 12 luni de la data angajari.

Nu beneficiaza de drepturile prevazute anterior:
    a) absolventi care la data absolvirii studiilor aveau raporturi de munca sau de serviciu;
    b) absolventii care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
    c) absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant;
    d) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca;
    e) absolventii pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni, iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza.

II. Stimularea mobilitatii fortei de munca

Prima de instalare, neimpozabila, egala cu de sapte ori valoareaindicatorului social de referinta, in vigoare la data instalarii(3500 lei).

Se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, cu program normal de lucru, pentru o perioada de cel putin 12 luni, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul.

Prima se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni, de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui.

Prima de incadrare, neimpozabila, egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data acordarii.

Se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, cu program normal de lucru, pentru o perioada de cel putin 12 luni, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil.

Prima se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni, de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui, transmite Sorin Nelu Sologon, director executiv in cadrul AJOFM Botosani.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ioachim, condus pe ultimul drum de mulțime de preoți și credincioși! (Foto)

astăzi, 07:58
75

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri slujba înmormântării. Părintele ieromonah Ioachim Enea își va dormi ...

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță Ligia Deca!

astăzi, 07:30
28

“Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp”, a spus Deca la TVR Info, în emisiunea Info Edu, miercuri, 1...

Bunica Viorica a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 07:07
151

Taraș Viorica este din localitatea Pădureni, comuna Coșula. Miercuri seara, la ora 19:00, a plecat de la locuința unei cunoștințe înspre domiciliul său, însă până în p...