Botosanencele si bebelusii lor nu mai au acces in Maternitatea ieseana

Botosanencele si bebelusii lor nu mai au acces in Maternitatea ieseana

 prof. dr. Mircea Onofriescu  

Conducerea Maternitatii Cuza Voda din Iasi anunta ca, incepand de pe 1 iunie, nu mai interneaza nicio gravida si nou-nascut cu probleme majore de sanatate din judetele Moldovei.

Managerul maternitatii, prof. dr. Mircea Onofriescu, spune ca a fost fortat de imprejurari sa impuna aceasta masura, pentru ca Ministerul Sanatatii nu a aprobat trecerea de la nivelul II M de clasificare la un nivel superior, I M.

Maternitatea din Iasi a primit acelasi nivel de clasificare, in functie de performanta, ca si maternitatile din celelalte judete ale Moldovei. Singurul criteriu pe care maternitatea ieseana nu l-a indeplinit pentru a obtine nivelul I M l-a reprezentat numarul de internari din alte judete mai mic de 40 la suta din numarul total.

La inceputul lunii mai, conducerea maternitatii a demonstrat cu documente forurilor superioare ca este imposibil ca numarul pacientelor din alte judete sa fie de cel putin 40 la suta. Asta ar insemna ca majoritatea gravidelor din judetele Moldovei sa nasca copii cu probleme grave de sanatate sau numarul sarcinilor cu probleme majore sa fie din ce in ce mai mare. Medicii maternitatii au afirmat ca procentul ar trebui sa fie de maximum 15 la suta, scrie Buna Ziua Iasi.

"Suntem foarte nemultumiti ca ministerul nu ne-a acordat nivelul de clasificare I M. Am ramas cu II M, asta in conditiile in care suntem singura maternitate care rezolva urgente neonatale si obstetricale. Doua unitati medicale de profil din tara am solicitat nivelul I M: Maternitatea Cuza Voda si Institutul pentru Ocrotirea mamei si Copilului (Maternitatea Polizu din Bucuresti - n.r.). Pentru institut s-a aprobat, pentru noi, nu. Vom primi finantare in functie de nivelul de clasificare. Finantarea unei unitati cu nivelul I M este mai mare decat a unui spital cu II M", a declarat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii Cuza Voda din Iasi.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
482

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
154

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
425

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...