ANAF: Cine calculeaza si plateste impozitul pe profit?

ANAF: Cine calculeaza si plateste impozitul pe profit?
Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Plata impozitului pe profit se face astfel:

Prin sistemul platilor anticipate, obligatoriu pentru societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine.

Acesti contribuabili au obligatia de a declara si efectua trimestrial plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie.

Potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr.55/2011 privind indicele de inflatie utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual, indicele de inflatie pentru anul 2011 este 3,2%.

Prin exceptie, contribuabilii nou-infiintati sau care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata;

Plata anuala a impozitului pe profit, sistem de plata practicat de urmatorii contribuabili:

a) organizatiile nonprofit;

b) contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.

Ceilalti contribuabili care, potrivit legii, datoreaza impozit pe profit, au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial, calculat pe baza profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata.

Incepand cu anul 2012, acesti contribuabili urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii mentionati mai sus.


ATENTIE! Pentru anul 2011, cu exceptia societatilor comerciale bancare, persoane juridice romane, si sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine, ceilalti contribuabili NU au obligatia efectuarii platilor anticipate in contul impozitului anual pe profit, calculate pe baza impozitului pe profit din anul precedent si a indicelui de inflatie.

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locuitorii din Roșiori rămân astăzi fără apă până la ora 21:00!

astăzi, 15:14
17

Din cauza a două avarii depistate în dimineața zilei de 18 mai 2024 pe conducta din oțel, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a sistat furnizarea apei către utilizatorii din localitatea Roșior...

Concursul „Prietenii pompierilor” și-a desemnat câștigătorii! (Foto)

astăzi, 14:34
51

Concursul „Prietenii Pompierilor” este destinat elevilor din învățământul gimnazial și este organizat în scopul dezvoltării capacității de înțelegere și ap...

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
249

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...