Dintii, gingiile si limba iti spun cum stai cu sanatatea

Dintii, gingiile si limba iti spun cum stai cu sanatatea
Felul in care arata cavitatea orala poate fi indiciu de boala. Iata ce semnale iti pot transmite dintii, gingiile si limba, potrivit doctorului Jonathan B. Levine, de la Facultatea de Medicina Dentara a Universitatii din New York, citat de CBS News.

Dintii
Dintii tociti pot fi semnul unui reflux gastric. Acest lucru iti poate afecta vorbirea si modul cum te hranesti.

Dinti sensibili la rece, cald sau dulce, atunci afla ca acesta este semnul retragerii gingiilor. Astfel, dintii sunt expusi. Ei pot deveni sensibili si din cauza refluxului gastric si, ca urmare, din cauza deteriorarii lor.

Respiratia urat mirositoare arata faptul ca nu ai o igiena orala buna. Ea poate fi si semnul unor boli ale gingiilor. Daca mirosul seamana cu cel al amoniacului, atunci poti avea o afectiune a rinichilor.

Gingiile
Gingiile inflamate arata ca exista o inflamatie in alta parte a corpului, incluzand aici si sistemul cardiovascular. Bolile care pot fi astfel semnalate sunt diabetul de tip II, dementa si afectiuni ale inimii.

Limba
O suprafata de culoare alba pe limba arata ca nu ai o igiena orala corespunzatoare, ca ai o respiratie urat mirositoare (numele este "halena"), este semn de deshidratare sau al existentei febrei. Astfel de pete, cunoscute si ca "leucoplazie", apar inaintea cancerului, de obicei. Ele mai pot fi semnul sifilisului.

Daca ai limba neagra la suprafata, atunci acesta este semnul acumularii in exces de bacterii in cavitatea orala. Acesta este rezultatul fumatului excesiv, dar si al unei igiene orale necorespunzatoare. De asemenea, suprafata neagra a limbii arata ca folosesti antibiotice in exces sau mai poate fi semnul consumului insuficient de fibre, fructe sau legume.

Prezenta unor pete mari pe limba arata ca exista modificari hormonale in corp sau o alergie, diabet, precum si afectiuni ale pielii. Aceste pete apar mai des la femei. Culoarea rosie a limbii este neobisnuita. Se stie ca limba trebuie sa aiba culoarea roz.

Rosul indica o deficienta nutritionala, iar anemia ar putea fi prezenta. Poti avea si deficienta de acid folic, B-12 sau B-13. Daca limba este umflata, atunci poti avea o infectie in gat, o dereglare a tiroidei sau chiar cancer. Persoanele care sufera de sindromul Down au limba ingrosata.

 

sanatate.bzi.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autovehicul de 37.500 de lei furat din Italia, oprit la Rădăuți-Prut de polițiștii de frontieră!

astăzi, 13:30
8

S-a întâmplat în a doua zi de Paște, în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuți-Prut - I.T.P.F. Iași.Acolo s-a prezentat pentru efectuarea f...

Ofertă la teatru de Zilele municipiului Botoșani: Un bilet plus unul gratuit la „Iubesc. Iubesc. Te iubesc!”

astăzi, 12:59
51

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 18:00, la Casa Tineretului, se va juca spectacolul „Iubesc! Iubesc! Te iubesc!” de Avtandil Varsimașvili, regizat de regizorul georgian Andro Enukidze. ...

Cinci persoane, printre care și un copil de 8 ani, rănite într-un accident rutier în a treia zi de Paște! (foto)

astăzi, 12:20
867

Un accident rutier în urma căruia au rezultat cinci victime s-a produs, marți dimineață, pe raza localității Roșiori, din județul Suceava.Potrivit pompierilor care au ajuns la fața ...