Ion Pillat, 120 de ani de la naştere!

Ion Pillat, 120 de ani de la naştere!

ION PILLAT

Colocviu dedicat academicianului Ion Pillat, una dintre cele mai ilustre personalităţi ale începutului de secol XX, cu prilejul marcării a 120 de ani de la naştere! Poet tradiţionalist, dar şi un excelent publicist, Ion Pillat si-a petrecut bună parte a copilăriei, dar şi clipe târzii de prăbuşiri sufleteşti, pe moşia de la Miorcani, în judeţul Botoşani. 
 
Evenimentul va avea loc pe 31 martie 2011, la ora 13.00, in Sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu, şi este organizat de Organizatia Municipala PNL Botoşani şi de Clubul liberal "Ion Pillat" din Botoşani, fiind precedat de depuneri de jerbe la statuia lui Ion Pillat (în parcul de lângă Teatrul Mihai Eminescu).
 
Colocviul, la care sunt invitaţi să participe oameni de cultură, scriitori, profesori, elevi, politicieni, propune următoarele teme: "Pillat şi activitatea sa politică în contextul istoric al României de inceput de secol" (prezintă scriitorul Petrut Pârvescu); "Poezia lui Ion Pillat" (prezintă poetul Ciprian Manolache). Moderator - poetul Nicolae Corlat.
 
Ion Pillat, academician, antologator, editor, eseist, poet tradiţionalist şi publicist român, s-a nascut la 31 martie 1891, în Bucuresti, ca fiu al lui Ion N. Pillat, descendent al unei vechi familii boiereşti, şi al Mariei (n. Bratianu). Şi-a petrecut copilăria la moşiile Florica, pe Argeş şi la Miorcani, pe râul Prut. Studii primare şi liceale in particular; absolvă ultima clasă a cursului inferior la Colegiul "Sf. Sava" din Bucureşti (1905). În acelaşi an este înscris la Liceul "Henri IV" din Paris (bacalaureat 1909). Student (1910) la Sorbona (Litere, Istorie, Geografie, Drept), unde îşi ia licenţa la Litere (1913) şi Drept (1914). Participă la Conferinţa de Pace de la Paris, ca secretar al lui Al. Vaida (1919). Deputat al Partidului Liberal, diplomat pe lângă Societatea Natiunilor şi în strâns contact cu Nicolae Titulescu.
S-a stins din viaţă la 17 aprilie 1945.

După 1945, poezia sa este trecută la index, evident din raţiuni strict politice.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
19

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
143

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Forțele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
112

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...