Care este menirea Muzeului Judetean?

Care este menirea Muzeului Judetean?
La jumatate de an dupa ce arheologul Octavian Liviu Sovan se adresa redactiei noastre cu o scrisoare deschisa in care expunea in amanunt situatia de la Muzeul Judetean Botosani, primim o alta scrisoare, intitulata de aceasta data "Tirania de la Muzeul Judetean Botosani continua!".

Am decis sa facem public acest semnal, la fel cum am procedat si in cazul scrisorii lui Octavian Liviu Sovan, de aceasta data nu pentru a atrage atentia asupra atmosferei din cadrul institutiei, ci a lipsei de reactie asupra unor probleme de interes major pentru Botosani si nu numai. "Asupritii" nu sunt mai presus decat "asupritorii" lor, atata timp cat rolul celor doua tabere este de a sluji o institutie care, cel putin la nivel teoretic, trebuie sa fie depozitarul patrimoniului si promotor al unor programe care sa valorifice acest patrimoniu cultural.

Ne referim in acest context la situatia descoperirilor arheologice din zona Centrului Vechi. Municipalitatea a decis la momentul rasunatoarei si galacioasei descoperiri (va amintiti mandria pe care edilii o manifestau in urma cu un an!) sa valorifice zona prin amenajarea unor cupole de sticla, urmand ca locul sa devina astfel un veritabil muzeu deschis atat de necesar turismului botosanean. Propunerea nu a fost acceptata in totalitate de Ministerul Culturii. Conform arheologilor care au lucrat pe santierul din centrul municipiului, unele dintre cuptoarele descoperite indica faptul ca erau utilizate pentru uscarea vaselor de ceramica.

In urma cu o saptamana, municipalitatea a decis, insa, ca vechile cuptoare scoase la lumina nu sunt atat de valoroase incat sa merite o investitie importanta, astfel ca... descoperirile vor fi acoperite, iar deasupra se va amenaja o parcare! Facem mentiunea ca atitudinea municipalitatii nu este de condamnat, atata timp cat Cultura unui oras, a unui judet, este in grija unor oameni platiti cu salarii pompoase de manager, adica acei oameni care in astfel de situatii trebuie sa sustina o asemenea descoperire. Ori, reactiile au lipsit cu desavarsire!

In aceasta situatie, care este menirea unui Muzeu Judetean?
 

Redam cateva fragmente din scrisoarea remisa redactiei:

"Tirania de la Muzeul Judeţean Botoşani continuă
Doresc să vă aduc la cunoştinţă ceea ce se întîmplă la Muzeul Judeţean Botoşani de foarte multă vreme, de cînd este director al acestei instituţii doamna profesoară de filosofie Lucica Pîrvan.
Directoarea conduce într-un stil despotic, dictatorial, asemenea unui tiran, în sensul că este extrem de dură cu angajaţii muzeului, faţă de care recurge la ameninţări, la gesturi de intimidare, insuflîndu-le permanent un sentiment de frică, de teamă. De foarte multe ori, cînd are accese de furie şi nervozitate, îi jigneşte pe aceştia şi are tendinţa de a-i umili pe salariaţi în şedinţe, în care nu vorbeşte decît domnia-sa, fără a le da dreptul la libera exprimare sau la replică, angajaţii trăind într-un continuu stress.
În continuare acest stil de conducere este departe de a fi unul corespunzător unei societăţi democratice, specifice Mileniului III.
(...) Nu are respect faţă de aplicarea cadrului legal, întrucît se consideră deasupra legii. Comite multe ilegalităţi pentru aşi atinge doar scopurile personale (materiale şi financiare), neavînd nici o legătură cu bunul mers al instituţiei.       
(...) Muzeografii sînt puşi să organizeze diferite manifestări culturale, fără a li se asigura bugetul necesar desfăşurării acestora, ei fiind obligaţi să suporte, din banii proprii, anumite cheltuieli.
Şi exemplele pot continua la nesfîrşit.
(...) Angajaţilor le este frică să facă orice demers legal, întrucît acestă femeie, care conduce muzeul de mai bine de 10 de ani în această manieră, este "blindată" din punct de vedere al sferelor de influenţă, lucru pe care ţine să îl precizeze salariaţilor în permanenţă. De asemenea, multe persoane din alte instituţii nu cunosc caracterul adevărat şi ar fi mirate sau chiar nu ar crede cele relatate aici. Este greu de crezut şi de imaginat faptul că asemenea lucruri se petrec şi totuşi, sînt persoane, în cadrul altor instituţii, care cunosc situaţia şi cu care se află într-un permanent conflict.
Din acest motiv, muzeul nu poate avea relaţii bune şi o bună colaborare cu alte instituţii.
Fost angajat de o viaţă al instituţiei"

Redam, de asemenea, si cateva fragmente din scrisoarea lui Octavian Liviu Sovan:

"Scrisoare deschisa Domnului Mihai Tibuleac,
Preşedinte al Consiliului Judetean Botosani
Au trecut cateva zile de la anuntarea rezultatelor evaluarii activitatii directoarei Muzeului Judetean Botosani, a doamnei Lucica Parvan. Este democratic si legal, dar Comisia, poate din necunoasterea realitatilor, nu a luat în consideratie cateva aspecte pe care le aduc la cunostinta dumneavoastra si a opiniei publice, în calitatea mea de consilier cu probleme de arheologie în cadrul Direcţiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National.
(...) Domnule Presedinte, faptele comise de d-na Parvan se incadreaza la categoria genocid cultural, si trebuie pedepsite ca atare. Personal, nu am avut nici un moment sprijinul institutiei in care lucrez, am apelat acolo unde credeam ca pot remedia situaţia.
Ministerul Culturii, care nu are in subordine Muzeul, nu a putut decat sa atentioneze în două randuri Consiliul Judetean Botosani asupra gravitatii faptelor petrecute.
Consiliul Judetean, prin persoana presedintelui Contac, dupa o ancheta, a costatat ca problema este de natura penala si m-a trimis la Parchet.
Revolta verbala sau scrisa in randul celor avizati nu avea cum sa rezolve problema, dar imaginea judetului si a oamenilor care-l conduc are crunt de suferit.
Experienta m-a convins ca demersul meu singular nu avea cum să rezolve un caz de criminalitate culturala (termen folosit cu putin folos in anii 2000-2004 cand combateam, contra ei, ca sarcina de serviciu, cu planuri pe hartie sau cu expozitii de pictura sau concerte de muzica populara la Penitenciar).
Poate doar demersul institutiilor (Directia pentru Cultura si Consiliul Judetean, în subordinea caruia se afla Muzeul Judetean si doamna Parvan) ar fi putut sau ar avea succes.
(...) Si in final, ma intreb, mai poate conduce doamna Parvan o institutie cu atributii precise in protectia patrimoniului cultural national!?
Ce interese o sustin de 8 ani pe această duduie la conducerea unei institutii de anvergura si importanta Muzeului Judetean? Promovata de regimul comunist, direct de la tară, pentru merite necunoscute, intr-un buchet de doamne care au ocupat functii in conducerea institutiilor culturale ale judetului si fugarita  de personalul Muzeului in ianuarie 1990, numita din nou cu mare reticenta de presedintele Aniculaesei in 2001, doamna Parvan ne arata ca nimic nu s-a schimbat in democratie, defilam cu aceleasi persoane care nu au nici o competentă, profesori de filozofie marxistă, agronomi sau alte specializări care nu au nimic comun cu cultura sau stiinta, care conduc institutii al căror potential scade cu fiecare an ce trece.
Avem în judet destui doctori si doctoranzi in istorie, tineri priceputi si cu studii publicate, care ar trebui să preia conducerea acestei instituţii.
Daca este nevoie sa fie neaparat la un partid, partidele sa aiba grija sa-i adopte, pana la urma, dar sa puna oameni competenti.
In aceste conditii, nu am sperante decat in deciziile domniei voastre,

Cu respect,
Arheolog expert
dr. Octavian Liviu Sovan"
Continuarea scrisorii AICI

VEZI SI: Sper ca nu vom mai auzi de o noua nominalizare a doamnei Parvan in functia de director al Muzeului Judetean!
 

(Lucica Pirvan, managerul Muzeului Judetean, nu a putut fi contactata in aceste zile, pentru a-si exprima punctul de vedere asupra celor semnalate. Vom reveni asupra acestui subiect) 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

astăzi, 21:57
267

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

astăzi, 20:24
45

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

astăzi, 19:40
64

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...