LA MULTI ANI, BOGDAN HORGA!

LA MULTI ANI, BOGDAN HORGA!
Stiri Botosani ii ureaza actorului Bogdan Horga, cu prilejul zilei sale de nastere, La multi ani, impliniri si bucurii pe scena, dar si in viata!

Nu exista spectacole mari fara actori pe masura! Insa prea rareori actorii isi gasesc spectacolele care sa ii imbrace artistic in mantia care li se potriveste cu reala masura.

Bogdan Horga a avut sansa de a juca un rol pe care, initial, multi l-au privit cu circumspectie si chiar cu preconcepute judecati. Este vorba despre Ivan Turbinca, rol preluat in urma cu cativa ani de la Daniel Badale, actorul care, in hainele lui Ivan, a cucerit scena Teatrului National Bucuresti, unde a si ales apoi sa isi continue cariera artistica.

Ramas la Botosani sa joace rolul principal din spectacolul "Ivan Turbinca", Bogdan Horga a reusit sa faca un alt rol decat Daniel Badale, sa ofere publicului, chiar daca in aceleasi haine, un Ivan distinct de cel creat de Badale, fara insa sa lucreze in detrimentul personajului!

Hatru si sigur pe el, folosindu-si cu acuratete calitatile si trasaturile fizice, valorificand totodata bagajul teoretic si talentul probat ani de zile pe scena Teatrului botosanean, Bogdan Horga merita pe deplin aplauzele pe care publicul continua sa le ofere cu generozitate la fiecare spectacol. Iar premiile pe care "Ivan Turbinca" le obtine in competitiile nationale si internationale se datoreaza, cu siguranta, si farmecului cu care Bogdan Horga isi sustine personajul, fara sa il uzeze sau deterioreze in vreun fel.
 
Bogdan Horga s-a nascut pe 12 aprilie 1978.
A urmat Liceul Teoretic "M.Eminescu" Botosani, pe care l-a absovit in 1998, pentru ca un an mai tarziu, in 1999, sa inceapa cursurile Universitatii de Arte "George Enescu" Iasi, Facultatea de Teatru, clasa prof. Constantin Popa, Adi Carauleanu, pe care le finalizeaza in anul 2003.
 
Imediat dupa facultate, Bogdan Horga joaca in spectacolele Teatrului Mihai Eminescu Botosani. Interpreteaza, in stagiunea 2003-2004, rolul Iorgu, in spectacolul "Iorgu de la Sadagura". de V.Alecsandri (regia Ion Ciubotaru). Urmeaza "Decameronul" dupa G. Boccacio (regia Nicolov Perveli Vili), pentru ca in stagiunea urmatoare sa il regasim in rolul Bondici, din "Cucoana Chirita", dupa V. Alecsandri (regia Ion Sapdaru), Pietro Crespi, din spectacolul "Un veac de singuratate", dupa Gabriel Garcia Marquez (r. Alexandru Vasilache), dar si "Blegul" din "Doua sageti", de A. Volodin (regia Petru Hadârca).

In stagiunea 2005-2006 face parte din distributia spectacolului Ivan Turbinca, cu Daniel Badale in rol principal, unde Bogdan Horga interpreteaza roluri de Soldat si Drac.

Il mai regasim in "Paradisul terestru", dupa T. Williams (regia Alexander Hausvater), Bucatarul din "Ultimul Sutto", de Dumitru Crudu (regia Alexandru Vasilache), iar in spectacolul "Puricele". de G. Feydeau (regia Petru Hadârca), este distribuit in rolul Histangua. 

In anul 2006, odata cu plecarea lui Daniel Badale la Bucuresti, Bogdan Horga preia rolul Ivan Turbinca, cu care timp de 4 ani continua sa cucereasca publicul din intreaga tara si nu numai.
In acelasi timp, joaca in "Suflete moarte", dupa N.V.Gogol (regia Ion Sapdaru), rolul Chiang din Calatoria dupa Pescarusul Johnatan Livingstone de Richard Bach (regia Chris Simion), dar si Mercutio, Ioan, Abraham, din "Romeo si Julieta", de W.Shakespeare (regia Ion Sapdaru).

Botosanenii l-au vazut in ultimul an si in spectacolul "Farmazonul din Harlau", spectacol realizat de Ion Sapdaru.  

Bogdan Horga are, desigur, un drum important de facut in teatrul romanesc, un drum pe care, desigur, si-l construieste cu temeinica incredere in fortele proprii. Iar cei castigati vor fi, in mare masura, spectatorii! 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
137

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
267

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
126

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...