Vechi familii botosanene

Teodor Movila, postelnic.
A zidit manastirea Teodoreni din Botosani in sec XVI. Face parte din familia Movila a carei origine este romana, din ginta Mucia, atestata in sec V - VI i.e.n. din aceasta ginta, Valerius Mutius a avut un urmas stamutat in orient si care este considerat trunchiul ramurei care a venit in Moldova. Primul atestat din familia Movila este Movila Paharnicul din timpul domniei lui Stefan cel Mare, cunoscut ca Aprodul Purice.

Nicoara Motoc, mare vataf de Dorohoi 1615.
Familia Miclescu, dateaza de la 1438 si are o ramura la Botosani si Dorohoi, atestata in sec. XIX si reprezentata de Alecu, Mihai, Ioan si Vasile Miclescu.

Familia Lecca, prezenta in Moldova din sec. XVII. Cassian Lecca, nascut in 1839 a fost deputat de Botosani. Nepotul sau Ionascu a trait la Dorohoi. Un stranepot al lui Ionascu, Jean (1863-1898) detinea mosia de la Ungureni si a fost prefect de Bacau.

Din familia Kostake (Boldur) datand din timpul lui Stefan cel Mare, face parte marele vornic Gavrilita care in timpul lui Gheorghe Gica, in anul 1657, este Aga de Darabani.

Familia Jora (printre cele mai vechi din Moldova, venita in sec. XIV din Polonia). In timpul lui Dabija, pe la 1665, letopisetul lui Mustea spune ca trecand Grigore Voda al Munteniei prin Moldova fugind spre Nistru, cu o escorta de 50 de oameni si trecand pe la Botosani, s-a ratacit un camaras al lui, cu o pereche de desagi cu galbeni "si cazand pe mana Jorii, Vornicul de Botosani, au luat banii si I-au trimis lui Dabija Voda". Acesta este probabil Toderascu Jora, vel medelnicer, pe care in 1668 il intalnim ca martor impreuna cu Miron Costin si altii, in niste documente ale Asanilor.

Familia Hasdeu (datand din vremea lui Stefan cel Mare). Unul din fiii lui Efrem Hasdeu, parcalab de Hotin la 1650, este George Hasdeu. Acesta era mare armas. Un act din 1673 arata ca mostenirea parinteasca era reprezentata de satele Tulbureni si Ungureni.

Familia Gherghely , din tinutul Dorohoi. Originea ei este in Fagaras. Inca din anul 1549 stramosul acestei familii, Grigor, primeste diploma de nobilitate de la Ferdinand. In 1624, un al Gherghely primeste din nou diploma confirmatoare de la Gabriel Bethlen, principele Ardealului. Alti membi ai familiei: Costache, paharnic, Stefan, caminar, Ilie - postelnic, Mihail - spatar, Ioan - mare comis.

Familia Canano, din Botosani, s-a inrudit in sec. XVIII - XIX cu multe din principalele familii moldovene. In 1862 este atestat Constantin Canano bib-vel paharnic, randuit ca bas-conciu.

Familia Arapu, citata de Cantemir in "Descriptio Moldaviae". Un descendent din sec. XIX, avocat, a avut functia de prefect de Botosani.

Familia Aslan, care decinde din Valahia, atestata in Moldova in sec. XVII. In timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, Iordache Aslan, al doilea spatar, este proprietar in Botosani.

Familia Varnav, prezenta in Moldova in sec. XVI la Botosani. In anul 1774, aceasta familie este atestata in calitate de ctitor a manastirii Berzunti cu precizarea obarsiei botosanene.

Familia Taut, infloritoare inca din sec. XV. Marele logofat Ion Tautu a zidit pe malul Palatul Bogdan-Serai Moldovenesc la Constantinopol si in tara, la Dorohoi, biserica Balinesti. Aici se afla inmormantati Ioan Tautu cu toata familia sa.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
13

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
67

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
263

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...