Loc de dat cu…EPIGRAMA (LXXVII)

Loc de dat cu…EPIGRAMA (LXXVII)

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Poate vă întrebaţi de ce am citit destul de târziu,  la aproape doi ani de la apariţie, cartea umoristului şi analistului Dumitru Monacu, „Marţea neagră” (Editura „George Tofan”, Suceava, 2017). Există două explicaţii: mai întâi fiindcă i-am citit punctele de vedere pe când le publica periodic în presa botoşăneană, în al doilea rând pentru că se apropie alegerile de anul acesta(2020) şi m-ar interesa tabloul anilor 2016-2017, pe când  s-a consumat duelul Portariuc – Flutur.  Mă interesează similitudinile şi deosebirile  dintre ATUNCI şi VIITORUL FOARTE APROPIAT. Puse într-o carte, articolele  lui Dumitru Monacu alcătuiesc un fel de jurnal politic al anilor amintiţi. Senzaţia pe care ţi-o  dă lectura este aceea că ai  de-a face când cu subtile analize, când cu pertinente comentarii, pe care autorul le numeşte „pastile”. Dar cum graniţa dintre analiză şi comentariu este discutabilă, Dumitru Monacu le combină pe ambele cu măiestrie şi eu nu risc o delimitare atât timp cât degrăniţuirea e mare.  Când autorul explică cu destule amănunte semnificaţia unui eveniment, e prezent analistul politic.  Imediat  vine un punct de vedere personal, făcându-şi  prezenţa comentatorul.

Alegerea unităţilor de analiză  vizate de  Dumitru Monacu are o singură ţintă preponderentă: sfera ce înglobează politica şi politicienii şi tot cu ce au atingere cele două. Am constatat că şi autorul botoşănean  merge  pe acelaşi algoritm pe care îl fac toţi intelectualii lumii. Spre exemplu,  scriitorul, actorul şi regizorul de teatru Harold Pinter, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 2005,  consideră că: 1. majoritatea politicienilor nu sunt preocupaţi de adevăr; 2. politicienii sunt preocupaţi de putere şi păstrarea ei; 3. ca să păstreze puterea ţin oamenii în necunoaştere; 4.  tot ce e politică este o imensă ţesătură de minciuni cu care suntem hrăniţi.

Aceste „puncte tari” alese dintr-o multitudine de elemente depreciative specifice  politicii şi politicienilor  sunt trecute de Dumitru Monacu printr-o procedură intermediară (un fel de inferenţă), pentru ca în final  să se facă un transfer  la politica botoşăneană: „miza principală a alegerilor locale în Botoşani este viitorul politic al candidaţilor”; „politicienii botoşăneni nu au „ouă în cofraje”; „la fiecare ciclu electoral candidaţii îşi dau jos hainele de lup şi le iau pe cele din blăniţă de miel”; „adevăratele acţiuni civice sunt puse în practică de femei, în timp ce bărbaţii, la şpriţ, se bat satisfăcuţi cu mâna pe burtă”; „se strecoară cu insistenţă către platoul cu ciolane indivizi care n-au condus nici căţelul pe stradă până atunci, darmite o instituţie cu zeci sau sute de oameni”; „misoginismul e încă la el acasă la Botoşani”; „listele s-au încropit nu în scopul de a-i face pe oameni să se prezinte la vot ci pentru a mulţumi staff-urile sau „vipulimea” care este la butoane”; „asistăm zi de zi la o forfotă continuă în special în cabinele roşii şi galbene ale tirurilor de pe centura politicii româneşti”; „vor urma deci, patru ani de minciuni, certuri şi hoţii”; „în restul timpului, Botoşaniul nu contează. Nici politic şi implicit, nici economic”; „prostimea urmează orbeşte linia de spumă trasată de politicieni fiind masa de manevră care le asigură legitimitatea” etc.

Concluziile mari care reies din  „jurnalul” lui Dumitru Monacu sunt: 1. ”dregătorii noştri cu gulerul alb şi cerul gurii negru nu reacţionează la deciziile ţărilor de mâna întâi ale UE”; 2. „de câţiva ani buni, reperele existenţiale ale poporului român sunt nu atacate ci terfelite în cel mai mişelesc mod”; 3.  „candidaţii nu posedă arta de a se face înţeleşi”; 4. „problema nu e la tineri, ci la cei care îi dirijează, la „strunitorii” lor”; 5. „există o mare risipire a politicienilor în plutoanele compacte ale staff-urilor”.

Calitatea de jurnalist, sau posibil jurnalist, a lui Dumitru Monacu este evidentă şi tăria ei rezidă şi din faptul  că nu este stăpânit de complexul ideologiei puterii. Că sunt de dreapta, că sunt de stânga sau de centru, Dumitru Monacu nu are parti-pris-uri,  el o spune pe de-a dreptul şi mai ales  pe „de-adevăratelea”, cum ar zice un vecin de-al meu.  Umorist structural prin natură,  nu se sfieşte să folosească în analizele şi comentariile sale cuvinte şi sintagme ce au o conotaţie negativă, apropiindu-se mult de forma celor întâlnite în „lexiconul”  Lui Luca Piţu, fără să-l copie pe acesta: „ciolangii”, „vipulimea”, „masturbate” (pentru masterate), „târfălăi”( politici)”, „şobolanul postac”, „fumăgari”, „şnururile dintre fese”, „destentaculizarea”(caracatiţelor politice), „populimea”, „hămăitori”, „trumpetele” (din presă), „ejacularea din politică” (apud Vanghelie), (scutul de la) „Desupărelu”, „pulifricii din politică”, „tembeliziunile”, „andropauza”(liberală), „himenoplastia”(social-democrată) etc.

Se apropie un ciclu electoral şi ar trebui ca fiecare botoşănean să citească această carte, iar dacă nu are timp, măcar  pastila de la pagina 31,  o parodie după „Doina” lui Eminescu intitulată „Doină de năduf”, singura în versuri, chintesenţă a ideilor din celelalte pastile: „De la Tisa pân` la Nistru / Greu ai să vezi un ministru / Din buget să n-o fi supt / Sau să nu fie corupt. /  Din Hotin până la mare / Cine are noroc, moare / Şi scapă de sărăcie / De necinste şi hoţie. / De la mare la Hotin, / Traiul celor mulţi e-un chin. / De la Dorna la Călan / Românul munceşte-n van / Că domnii parlamentari / Parveniţi milionari / Îşi petrec traiul „decent” / Sforăind în Parlament. / Vin aici pentru prezenţă / Şi trafic de influenţă! / Galbeni şi portocalii, / Roşii sau alte etnii / Sug toţii, al dracului / Din…vâna românului / Iar bietului om de rând / Cu foamea-n stomac şi-n gând / Nu-i e vară vara lui / Şi-i străin în ţara lui…/ De la Turnu-n Dorohoi / Pleacă românii puhoi / Spre alte ţări mai de soi / Că nu-i de trăit la noi. / merg puhoi pe drum de-asfalt / sau prin aer, prin înalt, / Merg la vestici în robie / Să scape de sărăcie. / În ăst timp, milionarii / ne fâlfâie-n nas dolarii / Furaţi rapid şi cu spor / Din punga ăstui popor, / Visând numai să se facă / Bogaţi în ţară săracă…/ Vlad Ţepeş, Măria ta, / Tu la Snagov nu mai sta, / Vino în lumea de azi / Şi ne scapă de necaz, Dă milionarilor / Gestiunea ţepelor / Că ai noştri dragi coconi / La ţepe sunt campioni. / Tu te-nalţă din mormânt, / Socoteşte câţi hoţi sunt, / Câţi hoţi şi câte otrepe / Şi bagă-i pe toţi în ţepe / Îndrăgi-i-ar ciorile / Şi spânzurătorile!”

(GEORGICĂ MANOLE)                                                    

Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro  a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA. Aşteptăm creaţiile voastre  pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com  până în fiecare  zi de vineri a săptămânii. (Georgică  Manole)

 

PROMISIUNEA UNUI ALES

Că m-aţi ales, vă mulţumesc,

Încredere-aţi avut în mine,

De-acum o să mă străduiesc…

Pe viitor să-mi fie bine! (VASILE LARCO)

 

DULAPULUI DE HAINE

De-i intri în intimitate,

E bine ca să-ţi iei calmantul:

Că hainele stau răsfirate,

Şi-atât de ghemuit amantul! (VASILE LARCO)

 

LA EXAMENUL AUTO

Eu frică n-am avut, vă jur,

Ştiindu-mă şi norocos,

Dar m-a respins din primul tur,

Că prea vorbeam…politicos. (VASILE LARCO)

 

SĂ FIM CORECŢI CU ALEŞII!

Să nu îi judecăm în bloc,

Ne-ar bate Dumnezeu, preabunul:

Ieri, unul n-a furat deloc!

…Şi a mai fost odată unul. (PETRU-IOAN GÂRDA)

 

ŞANSĂ

Nu mă-ndoaie de genunchi

Nici această guvernare

C-am în primărie-un unchi

Care ţine postul mare. (PETRU-IOAN GÂRDA)

 

ALEŞII NOŞTRI

Poporul este chinuitul,

Cu traiul greu şi complicat,

Când cei cu pâinea şi cuţitul

Sunt din acelaşi aluat. (PETRU-IOAN GÂRDA)

 

PĂCATUL LUI ADAM

Iar când efortu-ndelungat

Vigoarea i-o secătui,

Îi spuse Eva: Ce păcat

Că nu mai poţi păcătui! (ION DIVIZA)

 

ROSTUL ÎNŢELEPCIUNII

Înţelepciunea o slăvim pe drept,

Dar în zadar îi căutăm vreun rost:

E greu să fii atât de înţelept

Încât să nu se vadă că eşti prost. (ION DIVIZA)

 

LA VÂNĂTOARE DE MISTREŢI

Fiindcă nu veneau godacii,

Am tot băut sub toţi copacii,

Când s-au ivit, râmând, vreo trei,

Eram deja mai porci ca ei. (ION DIVIZA)

 

PREDICTIBILITATE

Dările la sănătate

Afectează serios

Şi cu regularitate

Angajatul sănătos. (GRIGORE COTUL)

 

DUPĂ MULTE INVESTIGAŢII

Un medic bun a constatat

Prezenţa unui corp străin,

Abia când i-a căzut la pat

                       …cu un vecin. (GRIGORE COTUL)

 

SENATORUL LA SPITAL

În ziua când l-au internat,

Pe cardul său de sănătate,

Un medic nou a observat

O pierdere-n imunitate. (GRIGORE COTUL)

 

UNUIA,

CĂRUIA “I SE PARE” CĂ ÎNŢELEGE FEMEIA  

Ți se pare, spui fârtate,

Că-nțelegi și fata... mare.

Poți fi sigur, ai dreptate!

                     ...Ți se pare. (AL. D. FUNDUIANU)

 

EU,

FAŢĂ CU O DECLARAŢIE FISCALĂ

Ocrotit de Zei,

Dar expus la risc -

Mă confrunt cu cei

Săriți de pe... fisc! (AL. D. FUNDUIANU)

 

SUSPECT DE MODESTIE

Să previn varii efecte,

Vă spun sincer, cu respect:

Am... 1000 de defecte,

Dar încolo sunt perfect. (AL. D. FUNDUIANU)

 

INTERPRETARE

Cum n-am apă, nici săpun,

Doar restanţe la chirie

Despre mine pot să spun,

Că-s căzut la datorie! (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)

 

EVA CĂTRE ADAM

La greu, băuta-i vinul din baric

Căci viaţa-ţi pare tare acră,

Dar nu uita iubitul meu unic,

Ce fericit eşti că n-ai soacră! (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)

 

PROMISIUNI  ELECTORALE

De la tribună un potop

De vorbe-n inimi răscoleşte

Speranţe mii, şi-n urmă, hop,

Apă de ploaie ce bălteşte! (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)

 

CONSTATARE POSTFACTUM

Guvernul, zis şi tehnocrat,

Având un mare plan în plic,

Un an întreg l-a „aplicat”,

Cu-n rezultat atât de mic! (ELENA MÂNDRU)

 

CRITIC LITERAR NEPROFESIONIST

În cronici seci, usturătoare,

Tu n-ai, de fapt, nici pic de artă;

Chiar „meriţi” şi o zicătoare:

Că „râde ciob de oală spartă”! (ELENA MÂNDRU)

 

MIERE ŞI FIERE 

Visez la un amor nebun

Deşi eu ştiu – că nu-i secret –

Iubirea este vinul bun

Ce se preface în oţet. (MIHAI SĂLCUŢAN)

 

AROGANŢĂ 

Tânăra cu chip frumos,

Sâni bogaţi şi trup de fus

Şi când e culcată jos,

Te priveşte tot de sus.(MIHAI SĂLCUŢAN)

 

PRIVATIZARE 

Am în bloc o farmacie,

Pati bar, trei magazine,

Second hand, papetărie

Şi non stop... pe la vecine! (MIHAI SĂLCUŢAN)

 

IARNA

E aşteptata feerie

Cu ger şi cu zăpezi curate

Ce vine pentru Primărie

Tot timpul…pe neaşteptate. (GHEORGHE BÂLICI)

 

URMAŞII LUI BRUTUS

Glasul minţii mi-l ascult

Şi adevăru-ntrezăresc:

Brutus a murit demult,

Brutele se înmulţesc!... (GHEORGHE BÂLICI)

 

UNII POLITICIENI DUPĂ ALEGERI

Gândul lor e zbor cam frânt

Tot mai cuprinzând înaltul,

Viaţa mers li-e pe pământ…

De la un partid la altul. (GHEORGHE BÂLICI)

 

UNUI GINERE (NE)ASCULTĂTOR

Soacra îi face bucate

După reţete secrete:

Sparge ouă la omlete

Doar de la găini stresate! (NAE BRĂDĂŢEANU)

 

ARE-UN STAT LIMBĂ DE STAT?   

Dacă statu-i unitar,

El având și limba sa,

Cum se face, -atuncea, dar,

Că n-au - mulți - habar de ea? (NICOLAE MĂTCAŞ)

 

TRASEISTUL ŞI TRASRECEPTORUL 

Traseismu-i ambuscada-n

Care ambii-s în câștig:

Cel ce-ntinde un cârlig,

Dar și cel ce-adulmă nada. (NICOLAE MĂTCAŞ)

 

GUVERN NOU, METEAHNĂ VECHE  

Mai să-i crezi când debitează:
„Punem profesioniști”.

Da-n carnete-s   ... peneliști.

Una spun, alta fumează. (NICOLAE MĂTCAŞ)

 

ȘCOALA  ŞI  POLITICA 

Politica-n educare

Nici o implicare n-are.

Dar conducătorii, oare,

De ce-s numai de-o culoare? (NICOLAE MĂTCAŞ)

 

UN CONTROL INOPINAT (absolut logic)

 ȘI-O LIPSĂ CRASĂ DE TACT (pedagogic)

Cică-a vrut pe viu doamna ministru

Să contemple-al educării act,

Da-n controlul ei, cel mai sinistru

Lucru fu că însăși n-avu tact. (NICOLAE MĂTCAŞ)

 

ȘANSA UNUIA ŞCOLIT ÎN STRĂINĂTATE

DE A FI ANGAJAT ÎN ŢARĂ 

Îți repugnă plagiatul?

În sistem n-ai PCR*?

Nu mai pupi tu-un loc sau altul.

Pa, diasporez! He-he! (NICOLAE MĂTCAŞ)

_________________________________

*PCR - Pile, cumetrii, relații.

 

ĂȘTIA NE SUNT POLITICIENII!?
Am votat tembeli, minciuni ?
Aleșii n-au gând la țară,
Ei dezbat, a mia oară,
Doar alegeri, moțiuni... (DUMITRU BUJDOIU)

 

CONTRACTE BĂNOASE
Le fac doar bugetofagi,
Cu primarii lor cei dragi,
Ce au buznare largi,
Unde mita să le-o bagi. (DUMITRU BUJDOIU)
 

PAPA ȘI BĂSESCU
Ambii se cam potrivesc,
În mulțime când vorbesc;

Pe unii îi mai lovesc,
Și mint că-i un gest firesc. (DUMITRU BUJDOIU)

 

BUNICA ȘI NEPOȚELELE
DE LA GRĂDINIȚĂ

- Ce tot vă zgâiți degeaba?

Barza v-a adus, și basta!
- Să-i spunem noi cum stă treaba,
Sau să moară-așa ca proasta? (DUMITRU BUJDOIU)

 

UNOR POLITICIENI 

Pe aleşi, în Parlament,

Să nu-i întrebi de onoare,

Că răspunsu-i iminent:

          ,,Altă-ntrebare"! (MAX OPAIŢ)

 

UNUI AVOCAT 

Amicul meu, un avocat,

Cât pe ce să-şi smulgă părul,

Când clientu-a declarat 

Că va spune ...adevărul! (MAX OPAIŢ) 

 

SCHIMBAREA ,,GĂRZII"

Azi opţiunile sunt clare 

Pe la P.S.D., coconi

Vor să ceară o schimbare,

Că şi ei se vor ...baroni! (MAX OPAIŢ) 

 

SOLIDARITATE TRANSPARTINICĂ 

S-alintă mai mulţi liberali

Că ar dori ...anticipate,

Dar toţi aleşii sunt egali 

Si nu renunţă ei la toate! (MAX OPAIŢ)

 

UNUI PROPRIETAR

Tot e-al tău: inteligenţă,

Grămezi de aur lucitor,

Moşii, palate, tot în fine,

Doar soaţa ta e-a tuturor! (I. GR. PERIEŢEANU)

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
82

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
93

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
28

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...