Loc de dat cu…EPIGRAMA (158)

Loc de dat cu…EPIGRAMA (158)

Despre Tom Phillips,  jurnalistul, nu ştiam multe date. Mi-a atras atenţia titlul cărţii  al cărei autor este: “Adevărul. Scurtă istorie a tâmpeniilor omeneşti absolute” (Editura “Trei”, Bucureşti, 2021, traducere din limba engleză şi note de Alexandra Fusoi). De pe manşeta volumului aflăm că Tom Phillips este redactor-şef la ”Full Fact” , importantă organizaţie britanică independentă de fact-checking (verificare a faptelor).  Ca să înţelegeţi cu ce se ocupă această organizaţie preiau un exemplu dat de autor. Capitolul din care voi cita a fost scris când  Trump se afla în a 869-a zi de la preluarea mandatului şi, până la acel moment, preşedintele  spusese 10796  de afirmaţii care erau false sau induceau în eroare. Continuă Tom Phillips: „Asta înseamnă o medie de peste 10 neadevăruri în fiecare zi şi, de fapt, rata de nesinceritate pare să fi crescut odată cu trecere timpului. A depăşit pragul de 5000 de minciuni pe 7 septembrie 2018, datorită unui vârtej remarcabil de tâmpenii în care a făcut nu mai puţin de 125 de afirmaţii false sau înşelătoare.”  Mă gândesc acum care ar fi punctajul dacă şi în România ar exista   o organizaţie fact-checking care să verifice cinstit faptele.  Şi nu pe lângă un  cotidian sau alt tip de presă, fiindcă la noi alinierea este evidentă şi adevărul ar fi eludat de o anumită parte. O astfel de organizaţie ar fi credibilă dacă ar exista pe lângă Uniunea Epigramiştilor din România sau şi-ar declara un caracter independent real. Tom Phillips a fost şi director editorial la „BuzzFeedUK” unde „şi-a petrecut timpul între relatări foarte serioase despre probleme importante şi…glume”.  Cartea în discuţie a fost tradusă în peste 15 limbi. Cititorul va intui demersul autorului  încă din prima pagină unde tronează un citat din etnologul şi arheologul american Vilhjalmur Ştefansson: „Cea mai frapantă contradicţie a civilizaţiei noastre este respectul fundamental pentru adevăr pe care-l declamăm şi lipsa totală de respect pentru el în practică.”

Printr-o organizare mulată pe opt capitole, o concluzie şi două anexe, Tom Phillips relevă scopul principal al scrierii acestei cărţi:  ADEVĂRUL ŞI TOATE MODALITĂŢILE INGENIOASE LA CARE A RECURS OMENIREA DE-A LUNGUL ISTORIEI PENTRU A-L OCOLI.

În primul capitol, intitulat „Originea caracterului specios”, autorul pune accent pe  observaţia personală că minciuna, exceptând-o pe cea nevinovată numită şi „minciuna albă”, un fel de invenţie socială inofensivă, „care să ne permită să ne suportăm fără să ne ucidem unii pe alţii”, are diverse niveluri, explicată, ca în meteorologie, prin culori: minciuna galbenă  – „cea spusă din jenă, ruşine sau laşitate, ca să ascundem o greşeală”;  minciuna albastră – „este exact invers minciunii galbene, spusă din modestie  pentru a ne minimaliza reuşitele”; minciuna roşie – „pe care o spunem fără nicio intenţie de a duce în eroare. Cel care o spune ştie că minte, publicul ştie că vorbitorul minte, iar vorbitorul ştie că publicul ştie”.

Tot în acest capitol sunt analizate subtilele diferenţe dintre adevăr, minciună şi tâmpenie, toate fiind  făcute  pe baza cercetărilor  organizaţiei de  fact-checking în care activează Tom Phillips.  Concluziile autorului despre  adevăr sunt: 1. „este destul de plicticos”; 2. „e nespectaculos”; 3. „e remarcabil de frustrant”;  4. „are obiceiul să-ţi alunece din mână exact când crezi că l-ai prins”; 5. „e mai mult un periplu lung şi enervant către o destinaţie la care n-o să ajungi niciodată”. Privind minciuna , despre care studiile psihologice ale lui Robert Feldman spun că „în primele zece minute de  conversaţie după ce cunoşti pe cineva, vei spune, în medie, trei minciuni” , autorul concluzionează: 1. „este ispititoare, adaptabilă şi adesea distractivă”; 2. „poate face înconjurul pământului până să-şi pună adevărul ghetele în picioare”; 3.  „este rezultatul unei ocupaţii analitice”;  4.”este o disimulare deliberată”;  5. „poate fi comparată cu un fel de bisturiu”.

În ceea ce priveşte tâmpenia, se face trimitere la filosoful Harry G. Frankfurt care, în lucrarea sa „De tot rahatul”, se ocupă de studiul acestor subiecte destul de complexe, ajungând la observaţia că a minţi şi a spune tâmpenii nu-i acelaşi lucru: „Oricui i-ar fi imposibil să mintă dacă nu ar crede că ştie adevărul. Să faci o tâmpenie nu presupune o asemenea convingere.” Concluzia lui Tom Phillips şi a organizaţiei sale de fact-checking este aceeaşi, doar că în cazul recunoaşterii adevărului, finalurile ar fi diferite: „dacă lumea tâmpeniilor pe care o clădeşti se suprapune uneori cu lumea reală, nu-ţi face prea mult rău şi ar putea fi chiar un premiu util, pe de altă parte, în cazul mincinosului, recunoaşterea din greşeală a unei realităţi incomode se poate dovedi fatală.”  Autorul consideră că o tâmpenie se mişcă rapid, cu o viteză supersonică şi poate fi comparată cu un buldozer.

Tom Phillips  a identificat şapte modalităţi mari de răspândire şi împământenire a neadevărurilor:  1. bariera efortului („când dificultatea verificării adevărului depăşeşte importanţa aparentă a acestuia”); 2. vidul de informaţie („în lipsa informaţiei avem tendinţa să coborâm garda de câte ori apare ceva care susţine că ar fi o informaţie, chiar dacă nu există nici un motiv serios să o credem”); 3. bucla de feedback a tâmpeniilor ( „niciunul dintre noi nu poate înţelege întreaga lume de unul singur”); 4. marea dorinţă ca ceva să fie adevărat („când vrem să credem ceva, ideea de a stabili dacă este sau nu adevărat se plasează destul de jos pe lista de priorităţi a creierului nostru”); 5. capcana egoului („odată ce am intrat în hora tâmpeniilor, putem fi destul de puţin dornici să ne eliberăm”); 6. când pur şi simplu nu ne pasă; 7. lipsa de imaginaţie. Cititorul interesat de căile ieşirii din impasul produs de cele şapte modalităţi enumerate  le poate găsi în ultimele pagini ale cărţii,  prezentate sub titlul „Concluzie – către un viitor mai sincer”,  care urmează celor  opt capitole.

Cel de-al doilea capitol, „Clasicele fake news”, vine să demonstreze că „anxietăţile noastre moderne legate de sursele de informaţii nedemne de încredere şi suprasaturate cu informaţie s-ar putea să nu fie chiar aşa de moderne pe cât credem noi”. Autorul ne demonstrează că fake news-ul  se purta încă de pe vremea lui  Benjamin Franklin şi în continuare, fiind făcut cu mare artă. Cercetat  în istoricul său pe bază de exemple, autorul ajunge la concluzia că definiţia acestei mari minciuni poate fi  aceeaşi şi azi:  „un neadevăr deliberat şi zglobiu, răspândit din două motive clasice: profitul şi răutatea”.

Capitolul al treilea, intitulat „Epoca dezinformării”, demonstrează  pe bază de exemple din presa vremii că  ştirile false n-au rămas la stadiul incipient ci „s-au dezvoltat rapid intr-o industrie care ne-a modelat în mod profund societăţile şi viziunea asupra lumii”. Interesant este capitolul al patrulea, „Minciuna locală”, bazat pe exemple de  „geografie creativă”  în ale minciunii, adevărate aiureli geografice. În capitolul al cincilea, „Manifestul escrocheriei”, autorul face o tratare psihologică  a neobositei noastre admiraţii faţă de şarlatani, de escroci. Exemplificările încep cu Gregor McGregor, care a escrocat o ţară inventând altă ţară, şi continuă până la franţuzoaica Therese Humbert care a dus  o viaţă de lux pe baza conţinutului nevăzut de nimeni al unui seif misterios.  „Minciuni de stat” se intitulează următorul capitol. Fraza de debut a acestuia este una care lămureşte pe deplin cine sunt subiecţii analizei: „Dacă e ceva ce ştie toată lumea despre politicieni, atunci e faptul că ei mint. Mint despre lucruri importante, şi mint şi despre lucruri neînsemnate, şi mint despre lucruri de toate dimensiunile cuprinse între cele două extreme”.  Capitolul „Afaceri dubioase”  este construit pe fraza „Oriunde se pot face bani, va apărea şi cineva dispus să deformeze adevărul ca să-i facă”. Şi, în sfârşit, prin ultimul capitol, intitulat „Iluzii populare larg răspândite”, autorul  demonstrează că suntem cei mai cumpliţi duşmani ai noştri. Sunt tratate maniile, crizele de panică morală şi isteria de masă care ne fac să credem, spune Tom Phillips, „nişte chestii caraghioase”: aeronavele – fantomă, încercările de a fura penisurile bărbaţilor, monştrii prezenţi în păduri, existenţa vrăjitoarelor propriu-zise etc.

Concluzia finală a lui Tom Phillips este una clară: „Cu siguranţă înotăm cu toţii într-o mare de jumătăţi de adevăruri şi aproape-minciuni, pentru că lumea e tâmpită şi complicată, nimeni nu ştie exact ce se petrece şi aşa e croit creierul nostru”. Cartea este un îndrumar care te scoate din starea de tâmpenie în care te afli, pentru că, spune autorul, „asta a fost dintotdeauna situaţia”, aspect pe care l-am resimţit şi eu. Cine nu crede,  să citească această carte de aproape 300 de pagini. (GEORGICĂ MANOLE)

 

 

Pentru voi, epigramiştii, Ştiri.Botoșani.Ro  a inventat acest LOC DE DAT CU… EPIGRAMA.  Aşteptăm creaţiile voastre  pe adresa de mail manolegeorgica@yahoo.com  până în fiecare  zi de vineri a săptămânii. (Georgică  Manole).

PREŢUL UNEI VIEŢI

Cât a trăit (s-a chinuit)

De nimeni n-a fost preţuit,

Abia la groapă i-au pus preţ

Cei cu frânghie şi hârleţ.(ION DIVIZA)

 

ORELE  UNUI  PROFESOR

Frecvenţă zilnică ne cere

Şi noi venim la ore, logic:

Decât drogaţi cu somnifere,

Mai bine somnul…ecologic.(ION  DIVIZA)

 

ATENȚIE DRUM PERICULOS

Poate este doar o fentă,

Dar o scriu, nițel în grabă:

Când prefața-i excelentă,

Cartea pare chiar mai slabă! (EUGEN DEUTSCH)

 

REVERSUL MEDALIEI

Crezul ara mulți adepți

Și-l susțin destul destui fanatici:

Proștii-ar fi de fapt deștepți,

Doar că sunt asimptomatici.(EUGEN DEUTSCH)

 

SĂ MĂ PREZINT

Aşa sunt eu, om de cuvânt

Şi nu am fost luat de fraier,

Cu sănătatea-s la pământ,

În rest…cu toate sunt în aer! (VASILE LARCO)

 

CĂUTĂRI

Femeia-i cu schimbarea-n ton,

Făcând uşor în modă saltul;

Îşi schimbă-o fustă, un palton,

Dar şi pe un partid cu altul. (VASILE LARCO)

 

METODE DE PRINDERE

Prinzi șoareci mulți prin otrăviri,

Pe proști îi prinzi și pe golani

Cu laude și proslăviri,

Iar pe femei le prinzi...cu bani.(MIHAI HAIVAS)

 

INGRATITUDINE

Confratelui, n-aș vrea ca să-i imput

Un fapt de care, uneori, m-amuz:

Maestre-mi zice, când vrea să-l ajut

Și „Maistre!”, după ce eu îl refuz.(MIHAI HAIVAS)

 

PSEUDOCOPLATĂ MEDICALĂ

Mi se face o favoare

Și-n cel mult o săptămână,

Mă va pune pe picioare,

Dacă-i pun ceva în mână.(MIHAI HAIVAS)

 

 

MUZEUL TRADIŢIILOR ŢIGĂNEŞTI

Plin este muzeul, exponate claie

Şi-ţi explică ghidul, cu vădită fală,

Răspândind în juru-i un miros de oaie:

- Adunat-am totul, numai din ciordeală! (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)

 

DE ZIUA MEA

Ziua asta e cu cântec

Căci amicii ce-o animă

Au o damigeană-n pântec

Şi se duc doar când e plină. (MIHAI BATOG-BUJENIŢĂ)

 

UNUI N.BUN

Eu în dueluri nu mă bag,

Nu dau pe ele nici un şfanţ,

“Dar însă totuşi, mi-ar fi drag

Să vă găsesc dormind în Şanţ! (GRIGORE COTUL)

 

ÎNCURAJARE

Îi consolez pe cei ce vor

Un mare premiu la umor,

Spunând că mie mi l-au dat

Exact când nu l-am meritat! (GRIGORE COTUL)

 

 

NORI PE FAȚA ROMÂNILOR

Ne oprim mereu în praguri

La o margine de hău;

Ale țării mândre steaguri

Se înclină înspre rău. (CONSTANTIN PROFIR)

 

HOLDELE NOASTRE

Glia țării este plină

De covoare verzi sublime,

Dar mereu au și neghină...

Chiar mai multă ca-n vechime.(CONSTANTIN PROFIR)

 

SFAT DEMNITARILOR

De vreţi s-aveţi urmaşi cinstiţi,

Vegheaţi-le cu grijă paşii

Şi-apoi furaţi ce mai găsiţi,

Să n-aibă ce fura urmaşii!.. (GHEORGHE BÂLICI)

 

 

MODA ARBORELUI GENEALOGIC

La arbore am renunţat,

Bocesc de am şi ochii roşii,

Fiindcă, dintre toţi strămoşii,

Cei nobili s-au cam terminat. (GHEORGHE BÂLICI)

 

MODA EMIGRANTULUI ROMÂN

Românul azi, precum se ştie,

Cu banii strânşi de la ciorap,

În loc să-şi ia o pălărie,

El lumea şi-a luat …în cap! (ION MORARU)

 

STRĂMOŞEASCĂ

Chiar de-a avut o stăpânire turcă,

Românul are sângele de dac:

Pe scenă, a istoriei, când urcă

Întotdeauna dânsul are…TRAC! (ION MORARU)

 

 

IMPOSIBILA AUDIENŢĂ

E la noi ca-n cer, văd eu,

Cum au scris părinţii:

Pân-ajungi la Dumnezeu

Te omoară sfinţii! (PETRU-IOAN GÂRDA)

 

CU CRIZA ASTA…

M-am tot rugat, voind să scot o carte –

La cel mai tare sponsor, Dumnezeu,

Dar nu s-a-nvrednicit să-mi facă parte:

Se pare că şi Lui îi este greu…(PETRU-IOAN GÂRDA)

 

CIFRA ZERO

Descoperită de savanţi,

În matematică ajută

Şi e valoare absolută

Când te referi…la guvernanţi! (GEORGE EFTIMIE)

 

PROTESTE

S-au supărat că zeci de ani de zile

Aleşii-au fost supuşi la denigrări,

C-ar fi numiţi în posturi doar pe pile

Şi nu printr-un concurs…de-mprejurări! (GEORGE EFTIMIE)

 

 

CONDIŢII SINE-QUA-NON

Până şi la “Epigrama”

Să fii printre selectaţi,

Ori citezi din Dalai Lama,

Ori din “marii” deputaţi. (ELENA MÂNDRU)

 

FEMEI FIDELE vs. INFIDELE

Viaţa, primele-şi petrec mereu

Lângă patul soţilor debili;

Celelalte, însă, cu tupeu,

Doar în patu-amanţilor virili. (ELENA MÂNDRU)

 

CAPRA CU TREI IEZI

Pedepsiţi de soartă,

Proşti şi retrograzi,

Chiar de capra-i moartă,

Iezii sug şi azi. (VALENTIN DAVID)

 

PERSEVERENŢĂ

Ca floarea soarelui, gălbuie,

Urmând al zilei astru-n lan,

Aleşii-n ierarhie suie…

Şi se învârt doar după ban! (VALENTIN DAVID)

 

 

CRUDUL ADEVĂR   

Să ieşim din greu impas

Situaţia-i precară:

Ne conduc inşi de pripas,

Surzi şi orbi la ce e-n ţară. (GHEORGHE I. GHEORGHE)

 

 

LA NUDIŞTI   

Privind femeile pe plajă

Umblând agale, fără strai,

Gândeşte: -Fă, Doamne, o vrajă,

Să-mi văd nevasta fără... grai. (GHEORGHE I. GHEORGHE)

 

NUDISTE “KINDER” PE LITORAL

Vin femei ce se despoaie

Ca porumbul de pănuşi,

Motivând că fac o baie

Şi se-ntorc cu…bebeluşi. (VASILE MANOLE)

 

PREACINSTITELE NUDISTE

Goale, pline de mister

Pe bărbaţi aşa-i provoacă,

Dar noroc de character

Că de el nu se dezbracă. (VASILE MANOLE)

 

UNOR ALEŞI

Sunt unii şefi la noi, (se ştie!)

Ce au un lucru la-ndemână:

Cunosc ,se pare, limbi străine,

Cum e engleză şi...română! (MAX OPAIŢ)

 

PROBLEMĂ DE FAMILIE

Soţia , îndeobşte-a dat

Bărbatului ceva angoasă,

Dar când din mână l-a scăpat,

El e ,,cocoş"...la altă casă! (MAX OPAIŢ)

 

 

AVERTIZARE

Vreau să-ţi spun ceva, drăguţă:

Poanta-i bună când trezeşte,

Dar pe cel vizat, îl cruţă

Numai dacă n-o citeşte! (MAX OPAIŢ)

 

UNUI ALCOOLIC

Greu să-l faci cumva să meargă;

Tu , zadarnic dai din gură.

Dă şi el, că-i gură largă,

Doar când dă de ...băutură! (MAX OPAIŢ)

 

MĂ VACCINEZ

Mă vaccinez ,iubit popor,

Și plec cu gândul împăcat

Că multora le va fi dor

De cel sacrificat. (VASILE LEFTER)

 

 IMPARȚIALITATE TV
Televiziile se joacă:
Jos cu Cîțu, sus Șoșoacă;
Rating bun e cu penalii,
Sus cu Dragnea, jos Becali.  (DUMITRU BUJDOIU)
 CU GHILIMELE, DUPĂ OLIMPIADĂ
 Educată-i România,
Duduie economia,
Suntem primii și în sport;
Vă mulțumim de efort. (DUMITRU BUJDOIU)

UMORUL NEGRU LA ROMÂNI: URĂRI ÎN PANDEMIE
Am trăit s-aud și asta,
La persoane cam țicnite,
Când te sugrumă năpasta:
Funeralii fericite!” (DUMITRU  BUJDOIU)


VIN COPIII LA PĂRINȚI ÎN VACANȚĂ
Unul, c-o sticlă de vin,
Altul, c-o vodcă rusească,
Unul, cu mulți bani peșin;
El, c-un nepoțel…să-l crească. (DUMITRU  BUJDOIU)


DE 15 ANI ÎN PIELEA GOALĂ (Click)
Doi englezi nudiști, sau gay,
El moșneag și ea mătușă;
Dacă ajungeți la ei,
Vă dezbracă de la ușă. (DUMITRU BUJDOIU)

GHICIȚI UNDE?

Au pornit pe-aceleași șine

Un tren public și-un privat:

Unu-ajuns la fix cu bine,

Altu - atreiza pe-nserat. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

NUMAI CU LIMUZINA DE SERVICIU?

Președintele-alergenul

La un lucru prost făcut

Chiar n-a mers șohán cu trenul,

Strigând órcului: Kaput!? (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

LIBERALIZAREA PIEȚEI DE ENERGIE

Trâmbițata liberalizare

Și scădere-a prețurilor glonț

Nu ne-a ars - ne-a fript! - la buzunare,

Căci promițătorul e-un pahonț. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

SUB ÎNALTUL PATRONAJ AL GIVERNĂRII

Băieții cei deștepți din energie

Dau tunuri grele pe gogoașa noastră

Sub protectoarea cârmei pălărie

Și-i zic cu foc de inimă albastră. (NICOLAE MĂTCAȘ)

 

UNUI ALES CARE SE SACRIFICĂ PENTRU BINELE POPORULUI

Să nu știi cât costă-o pâine c-ai avea celiachíe?

Cât e-un kilogram de roșii la Vaslui, nu-n Dorobanți?

Tu, care de dragul nostru vrei să faci politichie,

Nu ne-nveți cum se subzistă, drămuind un pumn de sfanți? (LERU CICOARE)

 

ALTEȚELOR NOASTRE CARE

NU MAI COBOARĂ DIN LIMUZINA DE SERVICIU

Slavă Domnului, în țară

Pită e și cozonac,

Doar că, la alimentară,

Nu le cumperi c-un pitac. (LERU CICOARE)

 

LUPTE INTESTINE PENTRU ȘEFIA PARTIDULUI

S-or lupta loial, deschis?

Să aflăm, știm, riscu-i paște

Ce delicte-au mai comis

Și-nainte de-a se naște. (LERU CICOARE)

 

AU UITAT DE PARTID?

Candidații, ca boxerii,

Sub centură-și dau, la moacă,

Dar partidul, al puterii,

Îl împing în care cloacă? (LERU CICOARE)

 

INSISTENȚĂ DE JURNALIST

Nu te-ntreb ce ai făcut,

Te-a-ntrebat procuratura,

Ci te-ntreb: de ce-ai tăcut?

Ți-a-ncuiat temerea gura? (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

 

 

NUMAI CLIENTELĂ POLITICĂ

Companii de stat - puzderii

Cu salarii să-nclini prora

Și stă bine-n aste prérii

Toată fauna și flora. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

ȘI UE PUNE CARUL ÎNAINTEA BOILOR?

Luni la rând ne-ncredințează

Că vaccinu-i sigur. (Oare?)

De ce,-atunci, investighează

Efectele secundare? (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

TRADIȚIONALA MOCĂNIȚĂ

MAI SARE DIN CÂND ÎN CÂND DE PE ȘINE

Mocănița maramú,

O buiastră pătimașă,

Ori te poartă prin remu,

Ori te-azvârle nărăvașă. (NICOLAE CRIHĂNEANU)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
7

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
60

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece ani

astăzi, 13:46
33

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...