Conflict mocnit la Schit Orăşeni. Preotul oprit de la slujbe sfidează din nou conducerea Mitropoliei
BOTOSANI

Situaţia de la Schit Orăşeni pare a fi departe de a se linişti. Conflictul între preotul Ioan Ungureanu şi capii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei mocneşte, mai ales în condiţiile ultimei "sfidări" a feţei bisericeşti, susţinută de săteni.

Conflict mocnit la Schit Orăşeni. Preotul oprit de la slujbe sfidează din nou conducerea Mitropoliei

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Marţi a avut loc prima şedinţă a Consistoriului Eparhial, în care ar fi trebuit să se dezbată situaţia preotului Ioan Ungureanu, acesta fiind invitat să-şi expună nemulţumirile. Nu s-a prezentat, astfel că a fost programată o altă şedinţă, după cum spune preotul Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

"Situaţia nu s-a liniştit, preotul Ungureanu merge pe aceeaşi idee, că a fost sancţionat cu oprirea de la slujbe, dar oprirea de la slujire este statutară şi regulamentară atunci când abaterile săvârşite sunt de o gravitate foarte mare şi se cere chemarea la judecata Consistoriului Eparhial şi accelerarea, în ideea că ar fi oprit pe nedrept, să nu dureze foarte mult timp oprirea de la slujbă. El a fost chemat în Consistoriu, astăzi (marţi, n.r.) a avut deja un prim termen şi nu a venit, i s-a dat un nou termen, nu ştiu în ce măsură va onora şi acest al doilea termen. Dacă va tot invoca diverse pretexte pentru a nu veni, la un moment dat Consistoriul se va pronunţa în lipsă", spune preotul Marian Timofte.

Potrivit vicarului administrativ, practica Consistoriului este de a avea răbdare şi a nu se pronunţa cu uşurinţă în cazul abaterilor de o gravitate mare. Preotul este acuzat de schismă şi neascultare de chiriarh, care, spune preotul Timofte, poate în gândirea lumească nu ar însemna mare lucru, însă din punct de vedere bisericesc, se pune un mare accent pe această ascultare pentru că este stabilită de canoane vechi, de peste 1.500 de ani.

"Se identifică cu ceea ce noi am putea numi rânduiala în Biserică, iar rânduiala în Biserică presupune să fie ascultător faţă de cel mai mare, or el, una din cele mai grave forme de neascultare faţă de chirirah este atunci când preotul este oprit de la slujire, dar ignoră decizia chiriarhului, în cazul de faţă a ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi slujeşte în continuare. Această abatere l-ar putea duce spre o sancţiune foarte gravă- exact ce face el acum, slujeşte deşi a fost oprit de la slujire", spune preotul Marian Timofte.

Pe de altă parte, însă, conducerea MMB nu a depus sesizare penală pentru ameninţare în cazul preotului Ungureanu care l-a ameninţat cu moartea pe un preot inspector venit la Schit Orăşeni de la Iaşi, dovada în acest sens, spune vicarul administrativ, fiind o filmare.

"Avem un termen de trei luni în care putem depune plângerea penală, nu ştiu dacă o vom face până la urmă pentru că asta l-ar putea agita mai tare pe părinte. El neagă, susţine că nu a spus niciodată aşa ceva, că nu a ameninţat, invocă numeroşi martori, dar există înregistrare video. El nu a ameninţat numai atunci cu moartea, ci şi anterior, dar neagă şi încearcă să înterpreteze toate abaterile care i-au fost imputate. Eu i-am spus: părinte, vino în faţa organismului abilitat şi adu-ţi toate aceste argumente, nu-mi spune mie că nu eu te judec, există un instrument de judecată, Consistoriul Eparhial. El are însă un mod mai personal de a vedea slujirea preoţească şi acest mod personal se îndepărtează tot mai mult de ceea ce înseamnă cu adevărat slujirea de preot", adaugă preotul Marian Timofte.

Reamintim că preotul paroh Ioan Ungureanu de la Parohia Schit Orăşeni a fost oprit de la slujbe şi invitat la discuţii în cadrul Consistoriului Eparhial pentru că a acuzat conducerea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei de ecumenism şi erezie. De partea cealaltă, MMB îl acuză pe preotul Ioan Ungureanu de schismă, de insultă, calomnie, defăimarea şi clevetirea în public, de instigare la atitudini şi fapte negative, de săvârşirea Sfintelor Taine şi erurgii cu nerespectarea prevederilor tipiconale, navetism, de neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii.

În momentul în care preoţii inspectori de la MMB s-au prezentat la Schit Orăşeni pentru a-i aduce la cunoştinţă preotului Ungureanu acuzaţiile, au fost întâmpinaţi de susţinătorii preotului care i-au ameninţat şi nu le-au permis accesul în biserică.

Despre acest subiect, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:

Ameninţări şi urlete la o biserică din judeţ: preot suspendat pentru neascultare şi nerespectarea canoanelor! FOTO, VIDEO

Ameninţări cu moartea la Schit Orăşeni! Preotul Ungureanu nu cedează, ci îşi aduce susţinători de la Neamţ! FOTO, VIDEO

 

Spune-ne opinia ta