UTIL Cum se face o răsadniță pe pat cald, cu încălzire de la gunoiul de grajd!

UTIL Cum se face o răsadniță pe pat cald, cu încălzire de la gunoiul de grajd!

Construirea în solar a unei răsadnițe pe pat cald, folosind căldura degajată de descopunerea bălegarului, este unul dintre proiectele pe care le demarează la început de an cei mai mulți legumicultori. Este soluția cea mai ieftină pentru obținerea răsadurilor foarte devreme, cât iarna –cu zăpada și gerul său, încă fac legea în afara solarului. Proiectul, ușor de pus în practică, se poate realiza cu materiale pe care le aveți deja în gospodărie, iar în privința gunoiului de grajd, cel mai recomandat este bălegarul de la cabaline. 

Răsadnița pe pat cald. Materiale necesare: lemn, folie de polietilenă și bălegar

Așa cum fiecare plan începe cu un pix și o foaia, tot așa și construcția acestei răsadnițe pe pat cald începe cu stabilirea elementelor necesare care să vă ajute să puneți totul la punct. Este indicat ca o astfel de construcție să fie realizată din materiale cât mai simple, ce pot fi găsite în gospodărie, tocmai pentru a nu implica costuri ridicate. Se pot folosi mai multe tipuri de materiale, de la nuiele, scânduri de lemn, blocuri de BCA, tuburi din mase plastice sau fier beton, însă cel mai indicat și la îndemână ar fi utilizarea scândurilor de lemn. Așadar, pentru această construcție aveți nevoie de lemn, folie de polietilenă și bineînțeles bălegar.

Răsadniţa pe pat cald va avea o lungime de 3,25 metri , o lăţime de 1,30 metri , o adâncime de 40 cm şi o înălţime de 40 cm. În funcție de aceste dimensiunii vă puteți calcula și necesarul de materiale. Răsadnița pot fi acoperită și cu folie de polietilenă, în loc de sticlă, cu grosimea de 0,15-0,25 mm.

Atenție! În cazul în care răsadnița pe pat înalțat vi se pare dificil de construit, aveși la îndemână și soluția unei răsadnițe semi-îngropate, în care gunoiul de grajd să fie așezat într-o groapă săpată direct în pământ.

Răsadnița pe pat cald. Cel mai indicat este bălegarul de cal

Cel mai bun material organic pentru încălzirea răsadniței este gunoiul de cabaline. În ultimul timp s-a trecut la utilizarea altor materiale organice, dar care nu oferă rezultatele utilizării bălegarului provenit de la cai.

Bălegarul de cal se descompune repede, la 7-8 zile după preîncălzire realizează o temperatură de 70°C în centrul platformei, care în 45-65 zile descreşte treptat până la 30°C.

Gunoiul de taurine se descompune încet şi produce o temperatură mai scăzută. În amestec cu materiale de natură celulozică (paie, pleavă, rumeguş), gunoiul de taurine degajă căldură multă.

Răsadnița pe pat cald. Frunzele de pădure sunt indicate în amestec cu bălegarul

O altă recomandare a legumicultorilor cu experiență sunt frunzele de pădure în amestec cu gunoi de cabaline și taurine care dau rezultate foarte bune. Frunzele se recoltează din toamnă uscate şi se depozitează în platforme acoperite, pentru a nu se umezi. La stabilirea necesarului de biocombustibil trebuie să se ţină seama de însuşirile şi greutatea lui, grosimea şi lăţimea patului încălzitor, grosimea şi lăţimea potecilor, tasarea biocombustibilului în pat, condiţiile climatice locale şi epoca de lucru. Astfel, pentru încălzirea unui m² de răsadniță trebuie să se asigure 0,25-0,35 tone gunoi de cabaline în amestec cu cel de taurine. Citeste complet pe Agrointel.ro...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...