Romania, inca in epoca de piatra in domeniul inmatricularilor auto: cum se inscrie o masina in 2018

Si in Moldova, dar si in Bulgaria, cand cumperi o masina, te duci intr-un singur loc si totul dureaza maximum o ora. Adica daca Bulgaria sau Moldova, tarile noastre vecine pe care noi, smecherii de romani, le consideram inferioare, pot sa faca procedura de inmatriculare usoara si rapida, de ce nu ar putea si Romania?

Romania, inca in epoca de piatra in domeniul inmatricularilor auto: cum se inscrie o masina in 2018

Daca esti intr-o tara normala, civilizata, care pune mai presus de spaga confortul cetateanului, lucrurile sunt firesti. De exemplu, in Marea Britanie, daca ai cumparat un automobil, completezi un formular online, achiti o suma online si in doua saptamani primesti acasa placutele si documentele. In Romania, lucrurile sunt putin mai... diferite.

Haideti sa nu ne comparam cu o tara precum Anglia, ca suntem totusi in Romania, locul bugetarilor, pensionarilor si al asistatilor sociali condusi de PSD. Adica doar nu are cineva asteptari de la tara noastra ca va face birocratia ca in Anglia, adica sa-ti ia doar 5 minute sa inscrii un vehicul pe numele tau. Dar cum este, de exemplu, la vecinii nostri din Republica Moldova sau Bulgaria?

Si in Moldova, dar si in Bulgaria, cand cumperi o masina, te duci intr-un singur loc si totul dureaza maximum o ora. In acelasi loc faci actele, RAR, iei numerele, platesti impozit si asigurare, o treci pe numele tau. Intr-un singur loc se face totul, foarte repede! Adica daca Bulgaria sau Moldova, tarile noastre vecine pe care noi, smecherii de romani, le consideram inferioare, pot sa faca procedura de inmatriculare usoara si rapida, de ce nu ar putea si Romania?

Ei bine, romanii au alte ganduri cu soferii care vor sa-si cumpere o masina second-hand. Romanii prefera sa aiba totul ca acum 50 de ani, indosariat, dosar cu sina, masina de scris pe ace, 10 cozi, 3 taxe platite in locuri diferite, mii de angajati absolut inutil care fac munca unui singur soft online. Iar asta se traduce, pentru cumparatorul unei masini, in multe ore de stat la coada, multe drumuri de facut, multe locuri de vizitat si timp pierdut degeaba.

In Anglia, ca sa inscrii o masina, o faci de acasa, online. In Republica Moldova, ca sa inscrii o masina pe numele tau, te duci o data, intr-un singur loc. In Romania, trebuie sa te duci in 6 locuri diferite. Adica intr-un loc in care se fac acte, la Circa Financiara, la ANAF, la Registrul Auto Roman, la banca sa achiti taxe si la DRPCIV. Ca asta e procedura noastra comunista.

Daca vrei sa inscrii o masina second-hand care a fost deja inscrisa in Romania, scapi de drumul de la RAR, ca nu se mai face autenticitatea, dar in rest, tot trebuie sa faci 5 drumuri. Daca esti norocos, ca s-ar putea sa-ti lipseasca o hartie si sa faci, de fapt, vreo 10...

Citeste continuarea pe 4tuning.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Pedeapsă până la 10 ani de închisoare pentru promovarea ideilor comuniste

Duminică, 24 Martie 2019
315

USR a depus la Senat o propunere legislativă care prevede închisoare până la zece ani pentru promovarea ideilor și doctrinelor comuniste și desființarea de drept a organizațiilor cu ...

Italia. Un român a atacat cu cuțitul medicii veniți s-o ajute pe soția sa

Vineri, 22 Martie 2019
715

Potrivit portalului latinaoggi.eu, citat de stiridiaspora.ro, episodul s-a petrecut joi seară, în localitatea italiană Latina Scalo (provincia Latina), nu departe de fosta fabrică de zahăr.&...

Finanțele preiau de la ANAF activitatea de soluționare a contestațiilor

Vineri, 22 Martie 2019
376

Ministerul Finanțelor va prelua, începând cu 1 iunie 2019, de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) ...