Recomandările poliției: Cum trebuie să conduci pe timp de iarnă ca să eviți problemele

Recomandările poliției: Cum trebuie să conduci pe timp de iarnă ca să eviți problemele
 
În condiţii de viscol şi ninsoare, şoferii sunt sfătuiţi să circule cu viteză redusă şi să conducă preventiv, ne atenţionează Poliţia Română. De asemenea, respectarea indicaţiilor poliţiştilor rutieri aflaţi în trafic poate preveni accidentele.
 
Într-un comunicat recent, Poliţia Română recomandă şoferilor o serie de măsuri pentru a conduce în siguranţă, pe timp de iarnă.
 
Având în vedere faptul că, în această perioadă, este posibil ca drumurile să fie acoperite de zăpadă sau polei, şoferii sunt sfătuiţi să circule cu o viteză redusă, să folosească frâna de motor şi să păstreze o distanţă mai mare faţă de celelalte maşini aflate în trafic, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Totodată, depăşirea coloanelor de maşini nu este recomandată.
 
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere. Şoferilor li se recomandă să-şi păstreze calmul, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu blocheze intersecţiile.
 
Dacă rămâneţi în pană, e bine de ştiut că triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de maşină, decât în condiţii normale.
 
De asemenea, Poliţia recomandă şoferilor să nu conducă dacă se simt obosiţi şi în niciun caz dacă au consumat alcool. În plus, aceştia sunt sfătuiţi să nu vorbească la telefon atunci când conduc, dacă nu au un dispozitiv de tip „hands-free”.
 
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Mai multe informaţii despre obligaţia de a avea anvelope de iarnă şi valoarea amenzilor pe care le riscă şoferii pentru nerespectarea acesteia găsiţi aici.
 
În fine, şi pietonilor le este recomandat să-şi sporească atenţia, să se asigure înainte să traverseze strada şi chiar să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
 
Nu în ultimul rând, şoferii sunt sfătuiţi să verifice starea traseului pe care vor să îl parcurgă, înainte să plece la drum. Informațiile actualizate despre situația traficului se găsesc pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
203

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...

Botoșănean judecat după ce și-a bătut cu cruzime soția!

astăzi, 09:33
37

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui P.D., în vârstă de 67 de ani, din orașul Flămânzi, jude...

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
261

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...