Plata întreținerii la bloc: Ce ar trebui să facem pentru a ne asigura că nu plătim prea mult

Plata întreținerii la bloc: Ce ar trebui să facem pentru a ne asigura că nu plătim prea mult
 
În multe cazuri, atunci când vine vorba de plata întreținerii, oamenii au nelămuriri cu privire la sumele pe care trebuie să le plătească lunar și asupra modului de calcul al acestora. Pentru a se asigura că nu plătesc prea mult la întreținere, locatarii de la bloc ar trebui să urmeze câțiva pași simpli.
 
Lunar, cei ce locuiesc la bloc trebuie să plătească cota de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari ce le revin, adică, după cum este numită în mod curent, întreținerea lunară. În esență, întreținerea lunară se stabilește în funcție de mai mulți factori, inclusiv de numărul persoanelor ce locuiesc într-un apartament, de cantitatea de apă consumată în luna anterioară și, în cazul celor care nu au centrală de apartament, de consumul de căldură.
 
Cheltuielile asociației de proprietari reprezintă acele cheltuieli legate de exploatarea, repararea, întreținerea, modernizarea, reabilitarea proprietății comune, precum și cheltuielile cu serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate acestora în mod individual.
 
Astfel, potrivit actului normativ care, începând cu luna septembrie a anului trecut, reglementează activitatea asociațiilor de proprietari, respectiv Legea nr. 196/2018, cheltuielile comune pot fi repartizate, în funcție de modul în care se calculează și de criteriile în funcție de care se face repartizarea, pe numărul de persoane ce locuiesc într-un apartament, cheltuieli pe consumuri individuale, cheltuieli pe cotă-parte indiviză, cheltuieli pe beneficiari, cheltuieli pe consumatori tehnici și cheltuieli de altă natură.
 
Locatarii de la bloc au la dispoziție mai multe instrumente legale pe care le pot folosi pentru a se asigura că suma plătită lunar asociației este cea corectă. Astfel, un prim pas pe care îl poate face un locatar este de a cere administratorului sau președintelui asociației de proprietari informații legate de modul de calcul al întreținerii.
 
Mai exact, după cum stabilește Legea nr. 196/2018, proprietarii “din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia”.
 
De altfel, asociația de proprietari este obligată să afișeze la loc vizibil, în vederea unei bune informări a locatarilor, o serie de documente legate de veniturile și cheltuielile asociației. Apoi, proprietarii de apartamente au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, dacă nu sunt mulțumiți de modul de calcul al acesteia, să facă o contestație în cel mult zece zile de la afișarea listei de plată.
 
Pe de altă parte, în cazul în care președintele sau administratorul nu răspund favorabil solicitării unui proprietar de a vedea documentele contabile sau alte documente ale asociației, acesta din urmă se poate adresa cenzorului sau comisiei de cenzori și, în ultimă instanță, chiar și primăriei locale.
 
Apoi, dacă se constată, în mai multe rânduri, că modul de calcul al întreținerii este greșit, poate că ar fi bine ca proprietarii de apartamente să-și facă un obicei din a solicita, la diverse intervale, câte un extras de cont al asociației de proprietari. Astfel, orice locatar poate afla din acest document care este nivelul încasărilor și cheltuielilor asociației, dar și dacă plata furnizorilor de servicii a fost făcută în mod corespunzător.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
66

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
75

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
69

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...