Ești mereu în viteză? 5 greșeli pe care le faci cu cea mai uzată parte a mașinii tale

Ești mereu în viteză? 5 greșeli pe care le faci cu cea mai uzată parte a mașinii tale

   foto: Shutterstock / Copyright: welcomia

Așa cum știi să ai grijă de mașina ta în trafic și acasă, așa și ea va fi la dispoziția ta de fiecare dată când vei avea cu adevărat nevoie. Una dintre cele mai uzate componente ale mașinii tale este cutia de viteze. Costă mult ca să o înlocuiești, motiv pentru care trebuie să ai grijă mai mare de ea. Iar cele mai mari greșeli pe care le faci sunt în trafic, din grabă, neatenție sau comoditate, arata auto-bild.ro.

Nu pleci mereu de pe loc din prima treaptă
Nu de puține ori se întâmplă ca plecarea de pe loc să nu fie făcută, așa cum ar fi normal, din prima treaptă de viteze. Deși mașina poate pleca și din treapta a doua, mai lent, desigur, există pericolul ca pe termen lung să se strice rulmentul de presiune, iar apoi să te trezești cu un zgomot deranjant la condus de fiecare dată când schimbi vitezele. Chiar dacă uneori pare obositor, mai ales în traficul aglomerat, să oprești mașina complet și să pleci din prima treaptă, s-ar putea să fie mai util pentru componentele autoturismului tău.

Uiți să schimbi uleiul
Nu se schimbă la fel de des precum uleiul de motor, însă este extrem de important. În primul rând, află care este tipul de ulei de transmisie de care mașina ta are nevoie. Ca să verifici dacă mai ai destul ulei în cutia de viteze, mai întâi trebuie să desfaci bușonul din partea superioară a cutiei, unde uleiul ar trebui să se afle la nivelul gurii de înșurubare. Fii atent însă și la culoare. Dacă este un maroniu mai închis, atunci trebuie să-l schimbi de îndată.

Conduci mereu cu piciorul pe ambreiaj
Comoditatea este unul dintre lucrurile la care un sofer apelează cel mai des atunci când este la volan. De aici a apărut și reflexul de a conduce mașina cu piciorul mereu pe ambreiaj. Acest obicei forțează uzura ambreiajului, care se va strica mult mai repede decât te vei aștepta. În stânga pedalei de ambreiaj există un prag special în mașină pentru a pune piciorul acolo.

Când folosești ambreiajul, o faci doar parțial
Atunci când este folosit ambreiajul, unii șoferi schimbă viteză deși pedala este apăsată abia pe jumătate. Acest obicei face ca dinții pinioanelor angrenate în cutia de viteză să se distrugă, pe termen lung.

Nu folosești frâna de motor la coborâre
Sunt șoferi pentru care coborârea în pantă se face doar cu piciorul pe frână. Este cea mai mare greșeală și va duce la uzura agresivă a plăcuțelor. O soluție eficientă este de a ține mașina în frână de motor, adică să cobori panta stând într-o treaptă inferioară a cutiei de viteze. În acest fel poți ține mașina sub control și o mai poți frâna ocazional, dacă este cazul, cu frâna de picior.

Aceste mici sfaturi te pot ajuta să-ți protejezi mult mai bine mașina pe termen lung, să conduci mai precaut și mai sigur pe șosele.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Florin Andone a semnat! Atacantul român s-a înţeles cu un club din Premier League pentru următorii cinci ani

astăzi, 10:15
141

Brighton & Hove Albion au anunţat că internaţionalul român se va alătura noii echipe pe 8 iunie, atunci când va începe perioada de transferuri. Totuşi, suma de transfer...

N-a înțeles nimic din accidentul din Ungaria! Şofer de microbuz filmat folosind două telefoane în acelaşi timp!

astăzi, 10:05
517

În urmă cu câteva zile 9 români și-au pierdut viața în urma unui accident în Ungaria pentru că șoferul făcea un live pe Facebook și nu era atent la drum. Se pare c...

Poliţia Română, sfaturi pentru folosirea telefonului: Atenţie la aplicaţiile folosite

Duminică, 27 Mai 2018
634

Poliţia Română recomandă atenţie sporită atunci când folosim telefoanele mobile, printre sfaturi fiind evitarea utilizării reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ online s...