E vremea stropirilor în livadă. Cum se aplică un tratament eficient pentru pomii fructiferi!

E vremea stropirilor în livadă. Cum se aplică un tratament eficient pentru pomii fructiferi!

E vremea tratamentelor de primăvară în livadă! Specialiștii recomandă ca în această perioadă să fie efectuată stropirea pomilor fructiferi. Scopul este de a se combate dăunătorii înainte de intrarea puternică în vegetație și înainte ca aceștia să se dezvolte și să cauzeze pierderi la producția de fructe.

Printre dăunătorii care produc pagube importante în pomicultură se numără și păduchele din San José, afidele și păianjenul roșu. Aceste specii sunt găzduite pe pom, de-a lungul întregului an, sub diverse forme de dezvoltare (ou, larvă, adult).

Metodele și produsele pentru combaterea lor trebuie alese în funcție de momentul când se aplică tratamentul. Păduchii din San Jose iernează sub formă de larve sub carapace (scut), care stau fixate pe rânduri sau tulpină, în timp ce acarienii și afidele iernează ca ou sau adult, în funcție de specie.

Printre tratamentele importante aplicate în programul de combatere a dăunătorilor este și cel de la ieșirea din iarnă sau primăvara timpuriu. Acest tratament se poate face cu uleiuri simple sau cu produse cu acțiune complexă și cu spectru mai larg de combatere. Uleiurile utilizate pot fi de natură minerală, cum ar fi cel din petrol sau de natură vegetală, precum cel de rapiță sau soia.

Uleiurile trebuie să fie metilate pentru a fi miscibile cu apa. Singure se pot utiliza în concentrație de la 1% până la 5%, iar efectul asupra dăunătorilor este cel de asfixiere a ouălor sau imobilizarea formelor mobile.

Deși în trecut uleiul mineral, cunoscut și ca ulei parafinic, se utiliza în pomicultura din România pe scară largă, după adererea la UE și alinierea la legislația europeană, producătorii nu au mai putut să își susțină omologările și și-au încetat producția (cei mai mulți chiar au dispărut ca fabrici). De asemenea, unele produse organofosforice simple sau combinate cu ulei au dispărut, întrucât substanțele active respective au fost interzise în UE. Locul lor a fost luat de insecticidele neonicotinoide, care s-au dovedit cel puțin la fel de eficace și mai prietenoase cu mediul. Citeste mai departe pe Agrointel.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...