De ce s-ar putea să mai primești amenzi pentru lipsa rovinietei, deși ai vândut mașina!

De ce s-ar putea să mai primești amenzi pentru lipsa rovinietei, deși ai vândut mașina!
Cei care-și vând mașinile și nu se grăbesc să înregistreze la autorități radierea se pot trezi cu amenzi pentru lipsa rovinietei pe care ar fi trebuit să le încaseze, în fapt, noul proprietar. O decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) face "lumină" în corectitudinea aplicării acestor amenzi fostului proprietar: nu el trebuie să încaseze amenzile, ci noul proprietar, vinovatul. Prin urmare, cine mai primește astfel de sancțiuni știe măcar că va avea câștig de cauză în instanță la anularea lor.
 
Luni a apărut în Monitorul Oficial o importantă decizie a ICCJ cu privire la amenda pentru lipsa rovinietei la schimbarea proprietarului mașinii. Conform Deciziei ICCJ nr. 4/2018, fostul proprietar al unei mașini nu poate fi amendat dacă noul proprietar circulă cu mașina fără să achite rovinieta. Astfel, Curtea Supremă a tranșat definitiv o problemă pe care unii judecători au rezolvat-o într-un fel, alții în alt fel.
 
Decizia aceasta a Înaltei Curți nu asigură însă că, începând cu 7 mai 2018, niciun fost proprietar de mașină nu se va mai trezi cu vreo amendă similară. Dar asigură o soluție garantată pentru orice șofer care se va mai pomeni cu amenzi pentru lipsa rovinietei "în locul" celui căruia i-a vândut mașina: astfel de amenzi vor putea fi contestate cu succes, pentru că judecătorii români sunt ținuți să respecte și să aplice această decizie a Curții.
 
În decizie, judecătorii ICCJ arată și înspre situațiile în care se ajunge la astfel de amenzi: la vânzarea mașinii, foștii proprietari nu se grăbesc să radieze mașinile de pe numele lor și să consemneze radierile la Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (DRPCIV). Așa se ajunge ca amenda să cadă pe capul cui nu trebuie.
 
Unde scrie de obligația de radiere? În Ordinul MAI nr. 1501/2006, unde se prevede că proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot depune o cerere privind radierea din circulație la DRPCIV în termen de 30 de zile de la data trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.
 
Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot depune o cerere privind radierea din circulație

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Simona Halep triumfă din nou la Montreal!

Duminică, 12 August 2018
766

Liderul clasamentului mondial al WTA, Simona Halep a câștigat, duminică seara, Rogers Cup, după ce a învins-o în trei seturi, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-4 pe tenismena americană&nb...

Lor cine le cere scuze? Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini de la protestele de vineri!

Sâmbătă, 11 August 2018
3909

Femeia a povestit pentru HotNews experiența brutală prin care a trecut. Ea și prietenul său de familie, Mihai, se aflau în spatele jandarmilor și strângeau gunoaiele. Danny poves...

Comunicat PSD Botoșani: "PSD solicită președintelui Klaus Iohannis să își ceară scuze pentru afirmațiile iresponsabile împotriva Jandarmeriei"

Sâmbătă, 11 August 2018
3890

Partidul Social Democrat dezaprobă categoric actele de violență care au deturnat demonstrația din 10 august 2018 și solicită autorităților statului să-i ancheteze de urgență pe cei care au ...