Cum se calculează pensia alimentară pentru un copil?

Pensia de întreținere datorată copiilor și altor persoane nu poate să depășească în total jumătate din venitul net lunar al persoanei obligate să o achite.

Cum se calculează pensia alimentară pentru un copil?
Întrebare: Aș dori să știu cât la sută din venitul net se fixează pensia alimentară pentru un copil? Care ar fi pașii de urmat în vederea măririi pensiei alimentare ce i cuvine din partea tatălui?
 
Răspunsul specialistului Avocatnet.ro (avocatul Alexandru Tabrea): Augmentarea pensiei pentru minor este indisolubil legată de creșterea venitului părintelui debitor, raportat la cel pe care l-a avut în momentul stabilirii pensiei. Pentru un minor, cuantumul pensiei este limitat la maximum 25% din venitul lunar net, potrivit articolului 529 din Codul civil.
 
Context
Pensia de întreținere pentru copil, care este cunoscută mai ales sub denumirea de pensie alimentară, se acordă în urma cererii sale, în instanța judecătorească, de la unul dintre părinți, conform Codului civil.
 
Atunci când pensia este datorată de un părinte, aceasta este stabilită în sumă de până la o pătrime din venitul lunar net al părintelui, pentru un copil, o treime, pentru doi copii, sau o jumătate, pentru trei sau mai mulți copii.
 
În orice caz, în actul normativ este subliniat că pensia de întreținere datorată copiilor și altor persoane nu poate să depășească în total jumătate din venitul net lunar al persoanei obligate să o achite.
 
„Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani. Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere”, este explicat în Cod, conform Avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Finanțele anunță o investiție importantă în sistemul informatic. Vor fi achiziționate 2.617 computere!

astăzi, 07:32
44

DGRFP organizeaza pe data de 8 noiembrie o licitatie ce are ca prevedere bugetara suma de 11,9 milioane lei, fara TVA, adica 25,9 milioane euro. In total vor fi achizitionate 2.617 statii de lucru, di...

Transferat în stare gravă la Iași, după ce a fost lovit cu ciocanul în cap!

Miercuri, 17 Octombrie 2018
1576

Violență extremă într-un sat din județul Botoșani! Un bărbat în vârstă de 34 de ani a fost transferat la Iași cu traumatisme craniane grave, pacientul suferind mai multe lovituri cu ciocanu...

Brilliant a adus Cupa României la Botoșani!

Miercuri, 17 Octombrie 2018
285

În acest weekend a avut loc la Sala Polivalentă din Botoșani Turneul Național de Taekwondo WT - Sport Olimpic, format din Cupa României, aflată la ediția a XIX-a și Botoșa...