Cum se calculează pensia alimentară pentru un copil?

Pensia de întreținere datorată copiilor și altor persoane nu poate să depășească în total jumătate din venitul net lunar al persoanei obligate să o achite.

Cum se calculează pensia alimentară pentru un copil?
Întrebare: Aș dori să știu cât la sută din venitul net se fixează pensia alimentară pentru un copil? Care ar fi pașii de urmat în vederea măririi pensiei alimentare ce i cuvine din partea tatălui?
 
Răspunsul specialistului Avocatnet.ro (avocatul Alexandru Tabrea): Augmentarea pensiei pentru minor este indisolubil legată de creșterea venitului părintelui debitor, raportat la cel pe care l-a avut în momentul stabilirii pensiei. Pentru un minor, cuantumul pensiei este limitat la maximum 25% din venitul lunar net, potrivit articolului 529 din Codul civil.
 
Context
Pensia de întreținere pentru copil, care este cunoscută mai ales sub denumirea de pensie alimentară, se acordă în urma cererii sale, în instanța judecătorească, de la unul dintre părinți, conform Codului civil.
 
Atunci când pensia este datorată de un părinte, aceasta este stabilită în sumă de până la o pătrime din venitul lunar net al părintelui, pentru un copil, o treime, pentru doi copii, sau o jumătate, pentru trei sau mai mulți copii.
 
În orice caz, în actul normativ este subliniat că pensia de întreținere datorată copiilor și altor persoane nu poate să depășească în total jumătate din venitul net lunar al persoanei obligate să o achite.
 
„Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani. Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere”, este explicat în Cod, conform Avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu… EPIGRAMA! (II)

Duminică, 19 August 2018
154

Despre marele comedian Gheorghe Timică (Dumitru Georgescu pe numele său de la naştere) se spune că, aflat pe scenă,  era de un haz extraordinar.  În viaţa particulară, îns...

GELLU DORIAN: Personaje în căutarea unui Caragiale

Duminică, 19 August 2018
126

Prestigiul şi locul lui I.L. Caragiale, pe care le ocupă în istoria literaturii române, sunt bine-meritate. Asta ne-ar mai lipsi, să căutăm noduri în papură unde este evident c...

Mark Twain – "Autobiografie"

Marţi, 14 August 2018
527

În ceea ce priveşte autobiografiile, sunt de acord cu Mark Twain: "Autobiografia convenţională a fost, în toate timpurile, o fereastră deschisă. Autorul şade acolo şi-i priveş...