Ce sa verifici si ce sa stergi de pe profilul de Facebook, dupa scandalul furtului de date

Ce sa verifici si ce sa stergi de pe profilul de Facebook, dupa scandalul furtului de date

Fara sa vrem, fiecare dintre noi isi da informatiile personale unor companii prin intermediul Facebook. Fie ca e vorba de un like, un share sau un test de personalitate care te pune sa te autentifici cu contul de Facebook.

Potrivit unor investigatii publicate de New York Times si The Observer, compania Cambridge Analytica a colectat date personale de la peste 50 milioane de utilizatori Facebook si le-a folosit in campania electorala a lui Donald Trump.

Desi Facebook sustine ca firma Cambridge Analytica si asociatii sai au incalcat intimitatea utilizatorilor prin faptul ca au retinut datele si s-au folosit de ele, nu a fost chiar asa: The Times a scris ca peste 270.000 dintre utilizatori si-au dezvaluit de buna voie informatii private atunci cand au decis sa dea un test de personalitate.

Dezvoltatorii pot solicita sa iti vada statutul relatiei, istoricul educatiei si credintele religioase sau politice, printre multe altele, dar numai daca le dai voie. Si, deseori, permiti accesul unor aplicatii in telefon fara sa stii unde iti ajung datele personale.

Oricum ar fi, e timpul sa verifici caror aplicatii le-ai permis accesul la datele de pe Facebook si poate chiar sa stergi unele informatii pe care le distribui.

Pagina de setari

Trebuie sa dai click pe pagina de setari, sageata mica din dreapta sus, apoi sa selectezi Settings/Setari.

Apoi, click pe Apps (aplicatii) din meniu. Pe aceasta pagina poti vedea toate aplicatiile in care esti logat cu Facebook.

Pe mobil, touch pe butonul de meniu (dreapta jos pentru iOS, dreapta sus pentru Android) apoi selecteaza Settings (Setari) > Account Settings (Setari cont) > Apps (Aplicatii) > Logged in with Facebook (Logat cu Facebook).

Sterge aplicatiile pe care nu le mai folosesti, dar care au acces la datele tale, plasand cursorul pe iconita aplicatiei, apoi click pe "X".

Daca nu vrei sa o stergi neaparat, poti edita informatiile la care are acces aplicatia selectand iconita cu un creion (editare), cea care se afla langa X. De aici poti limita accesul aplicatiei, deselectand semnul de bifare de langa fiecare informatie.

Un sfat util ar fi sa acorzi mare atentie la ce tip de informatii permiti acces prin intermediul Facebook unor aplicatii pe care le folosesti. Nu trebuie sa fii atent doar la Facebook, ci si la alte retele sociale care ar putea colecta, de asemenea, date private.

Politica de confidentialitate a Facebook se schimba din cand in cand, asa ca verifica in mod regulat setarile pentru aplicatii, ca sa te asiguri ca distribui doar informatia pe care o vrei.

sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
611

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
459

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2999

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...