Ce reguli trebuie sa respecte alarma antifurt de la masina ca sa nu primiti amenda

Ce reguli trebuie sa respecte alarma antifurt de la masina ca sa nu primiti amenda

Legislatia rutiera permite ca pe autoturisme sa fie montate sisteme antifurt sonore, care sa protejeze vehiculul de posibilii hoti. Totusi, aceste sisteme trebuie sa respecte anumite reguli prevazute de reglementarile rutiere. In caz contrar, proprietarii risca amenzile maxime prevazute de Codul rutier pentru persoanele fizice (9-20 de puncte-amenda), arata avocatnet.ro.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabileste ca art. 28 ca detinatorii de vehicule pot monta pe acestea sisteme sonore antifurt, care trebuie sa indeplineasca anumite reguli.

Spre exemplu, semnalul emis de sistemul antifurt nu trebuie sa fie mai lung de un minut.

De asemenea, ca intensitate, semnalul sonor al sistemului antifurt nu trebuie sa depaseasca pragul fonic prevazut in reglementarile legale in vigoare. Potrivit art. 17 din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536/1997 care aproba Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, pentru apartamente, nivelul acustic masurat in interiorul camerei cu ferestrele inchise, nu trebuie sa depaseasca 35 decibeli in timpul zilei si 25 de decibeli in timpul noptii (orele 22,00-6,00).

Totodata, Regulamentul de aplicare a Codului rutier mai stipuleaza ca sunt interzise sistemele antifurt sonore care se declanseaza la trecerea, in imediata apropiere, a altui vehicul.

Amenzi pentru cei care monteaza sisteme antifurt sonore neconforme

Cei care incalca reglementarile privind sistemele sonore antifurt sunt sanctionati pentru aceasta contraventie cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni, potrivit art. 102 din Codul rutier.

Mai exact, in clasa a IV-a de sanctiuni sunt cele cuprinse intre 9 si 20 de puncte-amenda (1 punct amenda reprezinta, valoric,10% din salariul minim brut pe economie).

În acest an, 1 punct amendă este în valoare de 1.450 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Simona Halep triumfă din nou la Montreal!

Duminică, 12 August 2018
706

Liderul clasamentului mondial al WTA, Simona Halep a câștigat, duminică seara, Rogers Cup, după ce a învins-o în trei seturi, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-4 pe tenismena americană&nb...

Lor cine le cere scuze? Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini de la protestele de vineri!

Sâmbătă, 11 August 2018
3846

Femeia a povestit pentru HotNews experiența brutală prin care a trecut. Ea și prietenul său de familie, Mihai, se aflau în spatele jandarmilor și strângeau gunoaiele. Danny poves...

Comunicat PSD Botoșani: "PSD solicită președintelui Klaus Iohannis să își ceară scuze pentru afirmațiile iresponsabile împotriva Jandarmeriei"

Sâmbătă, 11 August 2018
3848

Partidul Social Democrat dezaprobă categoric actele de violență care au deturnat demonstrația din 10 august 2018 și solicită autorităților statului să-i ancheteze de urgență pe cei care au ...