Ce reguli trebuie sa respecte alarma antifurt de la masina ca sa nu primiti amenda

Ce reguli trebuie sa respecte alarma antifurt de la masina ca sa nu primiti amenda

Legislatia rutiera permite ca pe autoturisme sa fie montate sisteme antifurt sonore, care sa protejeze vehiculul de posibilii hoti. Totusi, aceste sisteme trebuie sa respecte anumite reguli prevazute de reglementarile rutiere. In caz contrar, proprietarii risca amenzile maxime prevazute de Codul rutier pentru persoanele fizice (9-20 de puncte-amenda), arata avocatnet.ro.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabileste ca art. 28 ca detinatorii de vehicule pot monta pe acestea sisteme sonore antifurt, care trebuie sa indeplineasca anumite reguli.

Spre exemplu, semnalul emis de sistemul antifurt nu trebuie sa fie mai lung de un minut.

De asemenea, ca intensitate, semnalul sonor al sistemului antifurt nu trebuie sa depaseasca pragul fonic prevazut in reglementarile legale in vigoare. Potrivit art. 17 din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536/1997 care aproba Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, pentru apartamente, nivelul acustic masurat in interiorul camerei cu ferestrele inchise, nu trebuie sa depaseasca 35 decibeli in timpul zilei si 25 de decibeli in timpul noptii (orele 22,00-6,00).

Totodata, Regulamentul de aplicare a Codului rutier mai stipuleaza ca sunt interzise sistemele antifurt sonore care se declanseaza la trecerea, in imediata apropiere, a altui vehicul.

Amenzi pentru cei care monteaza sisteme antifurt sonore neconforme

Cei care incalca reglementarile privind sistemele sonore antifurt sunt sanctionati pentru aceasta contraventie cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni, potrivit art. 102 din Codul rutier.

Mai exact, in clasa a IV-a de sanctiuni sunt cele cuprinse intre 9 si 20 de puncte-amenda (1 punct amenda reprezinta, valoric,10% din salariul minim brut pe economie).

În acest an, 1 punct amendă este în valoare de 1.450 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cum va fi vremea in urmatoarele luni - prognoza meteo pana in aprilie!

astăzi, 14:40
110

In urmatoarele luni, vremea nu va oferi surprize prea mari, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie pentru perioada februarie-aprilie.In februarie, meteorologii anunta ca tempe...

Constipatia poate indica o afectiune mai grava?

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
941

Constipatia este caracterizata prin defecatii rare sau dificile si scaune tari sau uscate la intervale de 3-4 zile in decursul unei saptamani.Adesea, scaunele tari sunt rezultatul absorbtiei in ex...

Grupuri de manifestanti din tara au ajuns la Bucuresti pentru a participa la protest!

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
292

Numeroase grupuri de manifestanti din tara au ajuns sambata la Bucuresti pentru a participa la protestul "Romania spune nu coruptiei. Toti pentru justitie", programat incepand cu ora 18:00 i...