Ce reguli trebuie sa respecte alarma antifurt de la masina ca sa nu primiti amenda

Ce reguli trebuie sa respecte alarma antifurt de la masina ca sa nu primiti amenda

Legislatia rutiera permite ca pe autoturisme sa fie montate sisteme antifurt sonore, care sa protejeze vehiculul de posibilii hoti. Totusi, aceste sisteme trebuie sa respecte anumite reguli prevazute de reglementarile rutiere. In caz contrar, proprietarii risca amenzile maxime prevazute de Codul rutier pentru persoanele fizice (9-20 de puncte-amenda), arata avocatnet.ro.

Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabileste ca art. 28 ca detinatorii de vehicule pot monta pe acestea sisteme sonore antifurt, care trebuie sa indeplineasca anumite reguli.

Spre exemplu, semnalul emis de sistemul antifurt nu trebuie sa fie mai lung de un minut.

De asemenea, ca intensitate, semnalul sonor al sistemului antifurt nu trebuie sa depaseasca pragul fonic prevazut in reglementarile legale in vigoare. Potrivit art. 17 din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536/1997 care aproba Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, pentru apartamente, nivelul acustic masurat in interiorul camerei cu ferestrele inchise, nu trebuie sa depaseasca 35 decibeli in timpul zilei si 25 de decibeli in timpul noptii (orele 22,00-6,00).

Totodata, Regulamentul de aplicare a Codului rutier mai stipuleaza ca sunt interzise sistemele antifurt sonore care se declanseaza la trecerea, in imediata apropiere, a altui vehicul.

Amenzi pentru cei care monteaza sisteme antifurt sonore neconforme

Cei care incalca reglementarile privind sistemele sonore antifurt sunt sanctionati pentru aceasta contraventie cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni, potrivit art. 102 din Codul rutier.

Mai exact, in clasa a IV-a de sanctiuni sunt cele cuprinse intre 9 si 20 de puncte-amenda (1 punct amenda reprezinta, valoric,10% din salariul minim brut pe economie).

În acest an, 1 punct amendă este în valoare de 1.450 de lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Se întâmplă în România: A scris o carte și și-a pierdut pensia de invaliditate!

astăzi, 12:37
475

O tanara bolnava de scleroza multipla trebuie sa dea inapoi o parte dintre banii incasati ca ajutor de la stat pentru ca a publicat in 2015 o carte de poezii. Decizia Casei de Pensii Suceava a declans...

Șoferi tupeiști, în conflict cu Poliția Română! De la "Nu am chef să semnez, bă!" la "Hai, calcă-mă!" VIDEO

astăzi, 12:18
574

De ani buni există un "război" între agenții de la circulație și șoferii români. Conducătorii auto prind tupeu când au în mână o cameră de luat ve...

A adormit la volan şi s-a răsturnat cu maşina plină de animale. Vitele ar fi trebuit să ajungă la Botoșani!

astăzi, 11:20
4054

Nu mai puţin de 15 bovine au murit după ce tirul cu care erau transportate s-a răsturnat în Pasul Tihuţa, pe raza comunei sucevene Poiana Stampei. Tirul venea dinspre Bistriţa şi ar fi urm...