Cand e periculoasa vopseaua de oua si cat timp poti sa tii ouale rosii in frigider

Cand e periculoasa vopseaua de oua si cat timp poti sa tii ouale rosii in frigider

Vopsirea oualor pentru Paste, un obicei pe care l-am invatat de la parinti si bunici si il vom transmite mai departe din generatie in generatie, poate sa devina riscant in anumite conditii.

Medicul Laura Ene, specialist diabet, nutritie si boli metabolice, de la Clinica de Nutritie KiloStop, spune cat de periculoasa poate fi vopseaua de oua. "In general, toate vopselurile pentru ouale de Paste pot fi toxice pentru organism, din simplul motiv ca toate sunt obtinute industrial din coloranti artificiali care pana la urma sunt E-uri. Cu cat mai multe E-uri inscrise pe ambalaj sau, dimpotriva, cu cat nu exista un ambalaj pe care sa fie inscriptionata compozitia, cu atat sunt mai de evitat", a spus medicul pentru Ziare.com.

Specialistul ne-a explicat ca toxicitatea vopselurilor este in stransa legatura cu cantitatea care intra in contact cu organismul uman.

"Asta inseamna ca ele sunt toxice in cantitate mare si doar daca sunt inghitite, ceea ce se poate intampla in cazul in care, in timpul fierberii, coaja oului se crapa, iar vopseaua patrunde si coloreaza albusul oualor pe care le mancam. Aceste oua crapate in care a patruns vopseaua in timpul fierberii sunt cu siguranta de evitat", a punctat specialistul.

Suntem in pericol si in cazul in care vopseaua de pe ou se ia pe degete in timpul curatarii (ceea ce inseamna ca aceasta a fost una de calitate inferioara) si continuam sa mancam fara sa ne spalam pe maini. In acest fel, organismul poate fi afectat.

Totusi, medicul ne-a spus ca este mic pericolul de intoxicatie cu vopseaua de oua, deoarece aceasta poate sa apara doar in cazul in care se mananca foarte multe, peste 3-4 oua pe zi.

"Se recomanda prudenta insa la consumul de oua contaminate cu vopsea in cazul copiilor si la cei cu probleme hepatice severe", a atentionat specialistul.

Ne putem asigura ca nu suntem in pericol, optand pentru metode naturale de vopsit ouale, cu foi de ceapa, varza rosie, suc de sfecla, sofran, vin rosu, paprika etc.

Pe de alta parte, Laura Ene considera ca "nu este insa nici un pericol daca folositi vopsea de la producatori consacrati, daca respectati modul de preparare inscriptionat pe ambalaj, evitati ouale crapate in care s-a scurs vopseaua si, bineinteles, nu depasiti doza maxima recomandata de doua oua pe zi in cele doua zile de sarbatoare a Sfintelor Pasti", ceea ce inseamna ca trebuie sa evitati vanzatorii neautorizati din piete.

Dupa ce ne-am lamurit cum trebuie sa vopsim ouale, aflam si cate zile putem sa le pastram deja fierte.

"Nu este indicat sa le pastrati mai mult de 5-7 zile, si asta cu conditia sa le tineti la frigider. Mai mult, copiilor si femeilor insarcinate sau care alapteaza li se recomanda consumul oualor fierte doar in primele 2-3 zile", a incheiat medicul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...