ATENTIE! Trotinetele electrice sunt ilegale: mii de oameni circula cu ele in ilegalitate si risca dosar penal!

Detinatorii mai trebuie sa stie ca NU au voie sa circule cu trotineta electrica pe trotuare, acestea fiind incadrate drept mopede, ci doar pe carosabil.

ATENTIE! Trotinetele electrice sunt ilegale: mii de oameni circula cu ele in ilegalitate si risca dosar penal!

Romania este o tara in care tehnologia si solutiile moderne pentru imbunatatirea infrastructurii isi fac loc mai greu. De exemplu, valul de trotinete electrice a luat prin surprindere Romania mai ceva ca iarna pe autoritati. Din pacate, conform legii, trotinetele electrice sunt folosite ilegal in tara noastra.

Conform legii si conform datelor oficiale transmise de Serviciul Rutier din cadrul IGPR, trotinetele se impart in doua categorii: cele propulsate cu ajutorul unui motor si cele propulsate prin forta musculara. In ultimii ani, trotinetele electrice au devenit extrem de populare, zeci de mii fiind vandute in toata tara. Din pacate, lumea care le-a cumparat nu prea cunoaste legea si circula in ilegalitate.

Codul Rutier spune la art. 6 pct. 21 din OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice ca mopedul este definit ca fiind autovehiculul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric.

Mai pe romaneste, orice trotineta electrica capabila sa depaseasca 25 km/h este un moped. Iar asta ii include cam pe toti cumparatorii de trotinete electrice, indiferent de marca, deoarece toate reusesc sa atinga viteze mai mari de 25 km/h, unele reusind chiar si viteze de 35-40 km/h din fabrica.

Ce trebuie sa fac pentru a circula legal cu trotineta electrica?

Ca sa "conduci" o trotineta electrica in Romania pe drumuri publice ai nevoie de permis valabil categoria AM. Acest permis se obtine in urma unui examen si a unui curs care costa circa 600 de lei. Deci daca nu detii un permis de conducere valabil categoria AM sau una superioara care sa o includa, nu ai voie sa conduci o trotineta electrica.

Detinatorii mai trebuie sa stie ca NU au voie sa circule cu trotineta electrica pe trotuare, acestea fiind incadrate drept mopede, ci doar pe carosabil. Citeste integral pe 4tuning.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
264

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
297

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
111

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...