ATENȚIE! Salariații part time cu multe contracte trebuie să-și declare până joi veniturile din septembrie

ATENȚIE! Salariații part time cu multe contracte trebuie să-și declare până joi veniturile din septembrie

Salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună până joi, la fiecare angajator, câte o declarație pe propria răspundere că au obținut în septembrie 2017, în total, cel puțin 1.450 de lei brut. Asta doar dacă obțin venituri în baza mai multor contracte de muncă. Declarațiile sunt folosite de firme pentru a obține scutirea de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru luna septembrie 2017.

Dacă salariații part time sau cu plata în acord câștigă lunar, în total, o sumă aflată sub echivalentul salariului minim brut, aceștia scapă de depunerea declarațiilor, iar scutirea angajatorilor de plata majorată a CAS și CASS nu se aplică.

Concret, dacă o persoană angajată la mai multe companii, cu normă parțială sau cu plata în acord, câștigă lunar, în total, cel puțin 1.450 de lei brut (echivalentul salariului minim brut actual), aceasta trebuie să depună la fiecare angajator o declarație pe propria răspundere. Bine de știut este că declarația se depune doar la angajatorii care îi plătesc sub 1.450 de lei brut pe lună.

Obligația este reglementată în detaliu în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2.343/2017, acolo de unde reiese că, pentru veniturile aferente lunii septembrie 2017, salariații trebuie să depună declarațiile până joia asta.

„În vederea completării declarației pe propria răspundere (...) până la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte venitul brut lunar realizat”, prevede ordinul.

În lipsa declarațiilor pe propria răspundere, angajatorii trebuie să achite CAS și CASS pentru luna septembrie 2017 la nivelul salariului minim brut. Același lucru se întâmplă și în cazul celor plătiți lunar, în total, cu sume mai mici de 1.450 de lei brut.

Firmele trebuie să declare și să achite contribuțiile sociale aferente lunii septembrie 2017 până pe 25 octombrie 2017.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Se întâmplă în România: A scris o carte și și-a pierdut pensia de invaliditate!

astăzi, 12:37
475

O tanara bolnava de scleroza multipla trebuie sa dea inapoi o parte dintre banii incasati ca ajutor de la stat pentru ca a publicat in 2015 o carte de poezii. Decizia Casei de Pensii Suceava a declans...

Șoferi tupeiști, în conflict cu Poliția Română! De la "Nu am chef să semnez, bă!" la "Hai, calcă-mă!" VIDEO

astăzi, 12:18
574

De ani buni există un "război" între agenții de la circulație și șoferii români. Conducătorii auto prind tupeu când au în mână o cameră de luat ve...

A adormit la volan şi s-a răsturnat cu maşina plină de animale. Vitele ar fi trebuit să ajungă la Botoșani!

astăzi, 11:20
4054

Nu mai puţin de 15 bovine au murit după ce tirul cu care erau transportate s-a răsturnat în Pasul Tihuţa, pe raza comunei sucevene Poiana Stampei. Tirul venea dinspre Bistriţa şi ar fi urm...