ATENȚIE! Salariații part time cu multe contracte trebuie să-și declare până joi veniturile din septembrie

ATENȚIE! Salariații part time cu multe contracte trebuie să-și declare până joi veniturile din septembrie

Salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună până joi, la fiecare angajator, câte o declarație pe propria răspundere că au obținut în septembrie 2017, în total, cel puțin 1.450 de lei brut. Asta doar dacă obțin venituri în baza mai multor contracte de muncă. Declarațiile sunt folosite de firme pentru a obține scutirea de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru luna septembrie 2017.

Dacă salariații part time sau cu plata în acord câștigă lunar, în total, o sumă aflată sub echivalentul salariului minim brut, aceștia scapă de depunerea declarațiilor, iar scutirea angajatorilor de plata majorată a CAS și CASS nu se aplică.

Concret, dacă o persoană angajată la mai multe companii, cu normă parțială sau cu plata în acord, câștigă lunar, în total, cel puțin 1.450 de lei brut (echivalentul salariului minim brut actual), aceasta trebuie să depună la fiecare angajator o declarație pe propria răspundere. Bine de știut este că declarația se depune doar la angajatorii care îi plătesc sub 1.450 de lei brut pe lună.

Obligația este reglementată în detaliu în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2.343/2017, acolo de unde reiese că, pentru veniturile aferente lunii septembrie 2017, salariații trebuie să depună declarațiile până joia asta.

„În vederea completării declarației pe propria răspundere (...) până la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte venitul brut lunar realizat”, prevede ordinul.

În lipsa declarațiilor pe propria răspundere, angajatorii trebuie să achite CAS și CASS pentru luna septembrie 2017 la nivelul salariului minim brut. Același lucru se întâmplă și în cazul celor plătiți lunar, în total, cu sume mai mici de 1.450 de lei brut.

Firmele trebuie să declare și să achite contribuțiile sociale aferente lunii septembrie 2017 până pe 25 octombrie 2017.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cum va fi vremea in urmatoarele luni - prognoza meteo pana in aprilie!

astăzi, 14:40
111

In urmatoarele luni, vremea nu va oferi surprize prea mari, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie pentru perioada februarie-aprilie.In februarie, meteorologii anunta ca tempe...

Constipatia poate indica o afectiune mai grava?

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
941

Constipatia este caracterizata prin defecatii rare sau dificile si scaune tari sau uscate la intervale de 3-4 zile in decursul unei saptamani.Adesea, scaunele tari sunt rezultatul absorbtiei in ex...

Grupuri de manifestanti din tara au ajuns la Bucuresti pentru a participa la protest!

Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
292

Numeroase grupuri de manifestanti din tara au ajuns sambata la Bucuresti pentru a participa la protestul "Romania spune nu coruptiei. Toti pentru justitie", programat incepand cu ora 18:00 i...