ATENȚIE! Salariații part time cu multe contracte trebuie să-și declare până joi veniturile din septembrie

ATENȚIE! Salariații part time cu multe contracte trebuie să-și declare până joi veniturile din septembrie

Salariații part time sau cu plata în acord trebuie să depună până joi, la fiecare angajator, câte o declarație pe propria răspundere că au obținut în septembrie 2017, în total, cel puțin 1.450 de lei brut. Asta doar dacă obțin venituri în baza mai multor contracte de muncă. Declarațiile sunt folosite de firme pentru a obține scutirea de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru luna septembrie 2017.

Dacă salariații part time sau cu plata în acord câștigă lunar, în total, o sumă aflată sub echivalentul salariului minim brut, aceștia scapă de depunerea declarațiilor, iar scutirea angajatorilor de plata majorată a CAS și CASS nu se aplică.

Concret, dacă o persoană angajată la mai multe companii, cu normă parțială sau cu plata în acord, câștigă lunar, în total, cel puțin 1.450 de lei brut (echivalentul salariului minim brut actual), aceasta trebuie să depună la fiecare angajator o declarație pe propria răspundere. Bine de știut este că declarația se depune doar la angajatorii care îi plătesc sub 1.450 de lei brut pe lună.

Obligația este reglementată în detaliu în Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 2.343/2017, acolo de unde reiese că, pentru veniturile aferente lunii septembrie 2017, salariații trebuie să depună declarațiile până joia asta.

„În vederea completării declarației pe propria răspundere (...) până la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte venitul brut lunar realizat”, prevede ordinul.

În lipsa declarațiilor pe propria răspundere, angajatorii trebuie să achite CAS și CASS pentru luna septembrie 2017 la nivelul salariului minim brut. Același lucru se întâmplă și în cazul celor plătiți lunar, în total, cu sume mai mici de 1.450 de lei brut.

Firmele trebuie să declare și să achite contribuțiile sociale aferente lunii septembrie 2017 până pe 25 octombrie 2017.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Un val de aer nord-african loveşte România!

astăzi, 14:08
370

Vremea va fi mult mai caldă săptămâna viitoare în cea mai mare parte a ţării, temperaturile urmând să atingă valori de până la 30 de grade Celsius, mai ridicate cu 8-10...

Dragoș Pătraru, amenințat că va fi scos din grila de programe a TVR dacă mai vorbește "prostii"!

astăzi, 11:56
894

Dragoş Pătraru a spus, luni seară, la finalul emisiunii sale, „Starea Naţiei”, difuzată de Televiziunea Română, că a fost înştiinţat în scris de "conducerea...

Un botoșănean crescut la orfelinat face zilnic curăţenie prin Suceava, gratis, din proprie iniţiativă!

astăzi, 11:11
1135

Strânge gunoaiele de pe străzi şi din parcuri, fără ca cineva să-i ceară sau să-l plătească pentru asta. Tânărul este născut în judeţul Botoşani, a crescut într-un...