Ai moștenit teren? Ce trebuie să faci pentru a rezolva succesiunea rapid și ieftin!

Ai moștenit teren? Ce trebuie să faci pentru a rezolva succesiunea rapid și ieftin!

Certificatul de moștenitor se eliberează gratuit pentru terenurile agricole! În mod normal, după decesul unui proprietar de teren agricol, succesiunea se face prin prezentarea la notar a moștenitorilor, aceștia fiind copiii, în lipsa unor dispoziții testamentare.

Sunt însă și situații în care între moștenitori sunt persoane plecate în afară, în străinătate. Astfel, există numeroase cazuri în care eliberarea certificatului de moștenitor este îngreunată de faptul că unul dintre frați locuiește în altă țară și, din diverse motive, financiare sau personale, nu se poate întoarce în România pentru procedurile legate de succesiune.

”Dacă beneficiarii nu vor sau nu pot să se deplaseze din cauza serviciului sau drumul este prea costisitor, există o procură – împuternicire ce se poate poate face la Consulatul României din țara străină sau la un notar din străinătate. O astfel de procură se poate da pe numele unui frate care se află în România, o persoană care poate merge la notariat pentru succesiune. Procura este relativ necostisitoare, se emite de către persoana care locuiește în străinătate iar noi, notarii, putem să vă dăm de aici, din România, consultații sau chiar să vă redactăm corpul acestei procure, astfel încât persoana care locuiește în străinătate să nu mai meargă să se intereseze la diverse instituții. Omul merge cu modelul nostru de procură la Consulat unde efectuează autentificarea. Aceasta se trimite în țară și, astfel, se poate rezolva moștenirea ca și cum acea persoană ar fi în fața notarului”, a explicat la emisiunea Viața Satului de la TVR 1 Laura Badiu, președinte Camera Notarilor Publici București.

O altă situație specială la succesiune este legată de pierderea legăturii cu persoana cu care trebuie să dezbateți moștenirea astfel încât nu dispuneți de o adresă de domiciliu a acesteia.

”Dacă beneficiarul este plecat oriunde în lume și cel care solicită moștenirea în țară nu îi mai cunoaște domiciuliul, sau chiar este în țară dar nu se cunoaște domiciliul, atunci legea permite solicitantului să meargă în fața notarului care va face proceduri speciale de publicitate – prin mica publicitate și pe site-ul instituțiilor noastre. Deci avem aceste instrumente legale la îndemână pentru a rezolva moștenirile în funcție de particularitățile concrete ale fiecărei familii. Cu o singură condiție: să vă prezentați la notar și să îi povestiți istoria dumneavoastră”, a mai explicat specialistul pentru sursa citată.

În cazul în care un moștenitor nu a putut face succesiunea din diverse motive, acesta poate cere o repunere în termen la întoarcerea în țară. Cu condiția să dețină acte de proprietate. Un amănunt foarte important este acela că dreptul de proprietate în sine este inprescriptibil, adică ai dreptul să îl ceri oricând. Există o procedură specială pe calea de judecată de repunere în termen. ”De exemplu, o persoană să spunem este plecată în America, nu a știut că mama a decedat, nu a venit în țară timp de 10 ani și nu a fost anunțată de nimeni de moartea mamei. Se poate întâmpla! Deci există o procedură specială care se face exclusiv în fața instanței de judecată. Instanța efectuează o repunere în termen și, apoi, dacă consideră întemeiat, îi dă moștenitorului dreptul său de proprietate. Să știți că dreptul de proprietate în sine este inprescriptibil, adică ai dreptul să îl ceri oricând. Desigur că în cererea pe care o faci în fața judecătorului trebuie să demonstrezi buna ta credință, să arăți că ai titlu, acte de proprietate și care este cauza pentru care ai fost împiedicat să îți exerciți proprietatea. Poate că ceea ce ne lipsește nouă este informația, de aceea important este ca noi să știm concret aceste detalii de la biroul notarial, la un avocat etc.”, a mai punctat specialistul.

Agrointel.ro amintește că, prin ordin al preşedintelului Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), a fost aprobat Protocolul de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) privind procedura eliberării şi a plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, în derularea Programului naţional de cadastru şi carte funciară.

Prin Lege s-au prevăzut gratuităţi pentru cetăţeni în vederea înscrierii în cartea funciară a imobilelor deţinute în unităţile administrativ-teritoriale ce fac obiectul înregistrării sistematice, inclusiv scutirea de la plata onorariilor notariale pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentare, a certificatelor de legatar, precum şi a certificatelor de vacanţă succesorală, cu privire la imobile ce fac obiectul înregistrării sistematice.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Simona Halep triumfă din nou la Montreal!

Duminică, 12 August 2018
896

Liderul clasamentului mondial al WTA, Simona Halep a câștigat, duminică seara, Rogers Cup, după ce a învins-o în trei seturi, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-4 pe tenismena americană&nb...

Lor cine le cere scuze? Povestea uneia dintre cele mai tulburătoare imagini de la protestele de vineri!

Sâmbătă, 11 August 2018
3931

Femeia a povestit pentru HotNews experiența brutală prin care a trecut. Ea și prietenul său de familie, Mihai, se aflau în spatele jandarmilor și strângeau gunoaiele. Danny poves...

Comunicat PSD Botoșani: "PSD solicită președintelui Klaus Iohannis să își ceară scuze pentru afirmațiile iresponsabile împotriva Jandarmeriei"

Sâmbătă, 11 August 2018
3905

Partidul Social Democrat dezaprobă categoric actele de violență care au deturnat demonstrația din 10 august 2018 și solicită autorităților statului să-i ancheteze de urgență pe cei care au ...