VALI RACILA, nonconformismul in slujba OMULUI! - VIDEO

VALI RACILA, nonconformismul in slujba OMULUI! - VIDEO

VALI RACILA

Prin acordurile sale, Vali Racila se apropie de blues-ul original, cel cantat pe plantatiile de bumbac, spun specialistii.

"Sunt infectat cu trei microbi: muzica, teatru si lucrul cu persoane cu nevoi speciale", obisnuieste sa spuna Vali Racila.

De cantat, a cantat de cand se stie. Teatru a jucat 22 de ani pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani. Cel de-al treilea microb, insa, i-a marcat definitiv viata. Psiholog de profesie, dupa ce ani multi, in Botosani, a stat alaturi de copiii cu dizabilitati, Vali Racila a coborat de pe scena Teatrului Eminescu si a plecat intr-un sat. Psiholog la Centrul de Reabilitare si Recuperare Neuropsihiatrica Racaciuni, judetul Bacau.

Acum, de circa un an, este sighisorean!

Dar, pentru Botosani, Vali Racila va ramane nonconformistul, boemul, nestapanitul de nimeni si de nimic. Actorul care zdruncina din radacini conformismul comunist, ignorand frica, frigul, construind o subversivitate specifica siesi, pe care nimeni nu indraznea sa o descalceasca.

Asa ca ne-am multumit cu boemul, nestapanitul de nimeni si de nimic.

Am ales ca, la rubrica Botosaneanul Zilei - VALI RACILA, sa oferim posibilitatea celor care i-au stat alaturi Artistului, pe scena sau in sala de spectacol, sa depene amintiri despre trecutii ani. Sa ne facem doar misia de mijlocitori ai gandurilor frumoase.

De la ei, colegi sau spectatori, catre el, Artistul, Sir Blues.


Marius RUSU, actor, Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani:

Nonconformistul bland sau omul cu convingeri proprii care dovedeste originalitate. Sir Blues este prietenul care ajuta oamenii sa se descopere ca fiinte umane. Este omul care mereu gaseste ceva de facut. De la Vali am invatat ca nu trebuie sa-ti fie mila de semenii tai, ci ca trebuie sa actionezi si sa-i intelegi, indiferent daca sunt persoane normale sau persoane cu probleme fizice, psihice sau motorii.

Ca artist, este foarte important sa te exprimi, si Vali reuseste cu maiestrie sa combine actoria, muzica si sociologia, nu pentru ca trebuie, ci pentru ca el pentru asta respira. Este felul lui de a fi. Nu poate trai altfel.

Cand se apropie de chitara, vezi un alt Vali – unul care povesteste cantand despre bucuria vietii.

Bun cunoscator al tehnicii moderne, schimba chitara cu computerul cu o lejeritate de invidiat.

L-am cunoscut mai bine cand am lucrat ca actor terapeut in cadrul programului Art School. Apoi, in cadrul Clubului de Familie (Activ), arta plastica, terapia prin muzica, dans, miscare, terapia prin joc, aduceau o speranta in sufletul copiilor, multa bucurie si incredere.

Omul de echipa Vali Racila este cel care stie foarte bine sa construiasca Speranta. Daca nu stii sa analizezi, sa colaborezi sau sa comunici, te poate ajuta. Si ajungi in timp sa constientizezi ca ti-a intins o mana.

L-am cunoscut pe artistul care in mod subtil a stiut sa ma ajute cu metodele lui sa devin mai bun.

 

Marieta BACIU, violinist, Filarmonica de Stat Botosani:

Negresit, vorbind despre actorul Valentin Racila, trebuie sa recunoastem ca prezenta lui in spectacolul de teatru iesea putin in evidenta prin aspectul sau exterior, care sfida rigorile structurii societatii din perioada anilor 1980.
 

Avea un talent scenic, care, dupa parerea mea, era sustinut de formatia sa de psiholog, oferindu-i astfel prilejul sa-si analizeze mult mai profund rolul si sa gandeasca un portret cat mai apropiat de intentia regizorului si autorului piesei.

Un actor usor atipic pentru perioada cat a activat in cadrul trupei Teatrului "Mihai Eminescu", soca prin structura lui evident hippy, dar era placut si trebuie sa recunoastem ca si foarte talentat muzical.

L-am ascultat in cateva concerte de muzica de jazz la Botosani alaturi de nume de marca ale jazz-ului romanesc si cu aceste ocazii mi-am conturat pentru totdeauna conceptia ca artistul are nevoie sa fie un spirit liber pentru a se adresa cu toata sinceritatea sufletului sau semenilor. 

 

Cezar AMITROAEI, actor, Teatrul Mihai Eminescu Botosani:

Am lucrat de nenumarate ori cu Vali Racila si pot sa spun ca imi lipsesc serile de poezie pe care le faceam impreuna.

Am fost legat de Vali pentru ca noi am fost si colegi de cabina, la Teatrul Mihai Eminescu, si apoi, in turnee, colegi de camera. Trebuie sa marturisesc faptul ca de la Vali Racila am deprins gustul de a deveni bucatar. Caram mereu oale dupa noi, din cauza asta mereu intarziam la masina.

Vali Racila era un boem in toate cele. Chiar daca un pic comod. In muzica putea sa ajunga mult mai departe! 
 
Amintiri cu Vali Racila sunt foarte multe!

Odata, la un spectacol, un coleg a uitat sa intre pe scena. Atunci Vali, care era suspendat undeva, intr-un lift - pe scena fiind, a cantat vreo 5 minute, pana cand colegul si-a spus replica.

Am vorbit de curand cu el si stiu ca planuieste sa vina la Botosani in septembrie, unde va avea un spectacol!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără tâlhărită în municipiul Botoşani. A fost lovită în timp ce avea copilul în braţe

astăzi, 20:13
2445

A.A., de 27 de ani, se îndrepta spre casă, iar când a intrat în scara blocului unde locuieşte a fost acostată de un individ ce i-a pulverizat în faţă spray lacrimogen, apo...

Gafă a poliţiştilor de la trupele speciale. Au intrat peste doi bătrâni, după ce au confundat adresa unde trebuia efectuată percheziţia

astăzi, 18:42
343

Cei doi pensionari veniseră cu fiica lor în vizită acasă la logodnicul fetei, Corneliu Riegler (foto jos), profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc" din Cap...

Politia explica de ce e traficul atat de greu si periculos in Romania: 90% din drumurile tarii au doar cate o banda pe sens

astăzi, 18:15
140

Politia Romana: 90% din reteaua nationala este la standardul de drumuri cu o singura banda pe sens, ceea ce are impact atat asupra timpului de calatorie, cat si asupra sigurantei in traficAproxima...