VAL GHEORGHIU - "Cel mai pictor dintre scriitori si cel mai scriitor dintre pictori"

VAL GHEORGHIU - "Cel mai pictor dintre scriitori si cel mai scriitor dintre pictori"

VAL GHEORGHIU
www.flacarais.ro

S-a nascut in Dorohoi si a plecat in lume cu minunile acestui nord mirific. Un Dorohoi pe care l-a purtat in suflet si, deseori, l-a transpus in cuvinte si culori.
 
Val Gheorghiu s-a nascut pe 25 ianuarie 1934, in Dorohoi. A absolvit Facultatea de Filologie din Iasi, in 1957, dar a urmat si studii libere de pictura, pasiune care i-a asigurat si un binemeritat loc in Uniunea Artistilor Plastici (1968).

In anul 2000 este distins cu Marele Premiu pentru pictura (Filiala Iasi), iar in 2006 cu Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

A expus pe simezele iesene, dar si pe cele din Bucuresti, Paris sau Venetia.

Chiar daca, putin cate putin, a tradat formatia de filolog pentru cea de pictor, Val Gheorghiu este autorul a numeroase volume de proza scurta: "Arlechin in iarba" (Junimea, 1972), "Viata in teleferic" (Junimea, 1979), "Vietile dupa Vasari" (Jurnal, cu reproduceri din pictura proprie, Junimea, 1880), "Madona cu gitul lung" (Cartea Romaneasca, 1987), "Ma-ntorc in Bermude" (Timpul, 1999), "Pretentiile barcagiului Caron" (Polirom, 2000), carti care il recomanda drept un scriitor din elita literaturii romanesti. De altfel, dorohoianul face parte din Uniunea Scriitorilor din Romania.  
In 2007 publica jurnalul "Cinci degete-n ochi" (1990-2006), un "jurnal public", cum il numeşte Liviu Antonesei in prefata.

Val Gheorghiu a fost redactor pentru arte la revista de cultura "Cronica" si la Editura Junimea, dar colaboreaza si cu "Romania literara" si "Ziarul de Iasi".

"Cu pictura, ca si cu poezia, te nasti, nu ti-o confectionezi. De mic practicam pictura, acasa, la Dorohoi, insa exact cand terminam liceul, si cand as fi vrut sa vin la un institut de arte plastice, tocmai atunci s-a desfiintat celebra Academie de Arte Frumoase de la Iasi. Vorbim despre anii `50, vorbim despre vremuri dificile. Cu mijloacele pe care le aveam atunci, nu mi-am putut permite sa ma duc sa studiez la Bucuresti. Am zis atunci sa fac ceva care sa se potriveasca si cu cealalta dominanta a mea, cea scripturala. Am facut Filologia la Iasi, care mi-a organizat gandirea, mi-a ordonat felul de a ma comporta. N-as fi putut alege matematica; rigoarea ar fi fost prea mare", marturiseste Val Gheorghiu, in Flacara Iasului.

Si ca scriitor, dar si ca pictor, Val Gheorghiu si-a hranit spiritul din meleagurile dorohoiene, din amintiri care ii leaga copilaria de cea a legendarului Enescu.

"Vin dintr-o familie dorohoiana. Maica-mea s-a nascut pe mosia Enestilor, a si dansat cu Enescu, la hora, in sat, cand Enescu, student fiind, venea in vacante acasa. Ei, treburile astea nu te lasa rece, nimic nu este intamplator. Poti sa nu fii boier, poti sa nu fii mare burghez, in intimitatea ta, insa, te poti simti asa", povesteste Val Gheorghiu.

A debutat in literatura in anii 70, cand a publicat prima proza in revista "Iasul literar".

"Si pictorii si scriitorii m-au receptat cu glumitele de rigoare. Cel mai pictor dintre scriitori si cel mai scriitor dintre pictori. Va dati seama ca nu m-au deranjat, erau dragalasenii de cafenea...", se amuza pictorul scriitor.

O remarca despre care un alt mare om de cultura, regretatul Val Condurache, spune ca nu i se potriveste dorohoianului.

"Despre el nu se poate spune ca este cel mai bun pictor dintre scriitori si cel mai bun scriitor dintre pictori. Ar fi un joc de cuvinte care nu i se potriveste, pentru ca el este si un pictor adevarat si un scriitor adevarat. Daca imi este ingaduit, as putea spune ca Val Gheorghiu este unul dintre putinii pictori care picteaza cu capul, ca si cum l-ar folosi ca pe un pamatuf care gindeste. El nu are viziuni, evisceratii, ecorseuri, el are idei. Si in pictura si in literatura Val Gheorghiu descrie lumi, de fapt o singura lume: lumea lui, asa cum a trait-o in Iasi. Dar Iasul este, ca si Tinutul Macondo al lui Gabriel Garcia Marquez, o lume aparte", in opinia regretatului Val Condurache.

Despre pictura lui Val Gheorghiu au scris importanti critici de arta, de la Petru Comarnescu, Ion Frunzeti la Dan Haulica.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

OMAGIU poetului Horațiu Ioan Lașcu, la 20 de ani de la moarte!

astăzi, 08:03
17

Fundația Culturală "Hyperion - C.b." Botoșani și Reprezentanța Botoșani a Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România vă invită sâmbătă, 21 octombrie 2017, la com...

Dinamo Bucuresti nu a mai castigat in Moldova de trei ani de zile

astăzi, 07:55
44

Gazeta a analizat jocurile bucureștenilor din Moldova, unde roș-albii nu au mai câștigat de doi ani și opt luni!, mai exact din sezonul 2014/2015.  Atunci, Mihai Teja debuta ca tehnicia...

Licitaţie pentru rezervarea a noi locuri de parcare în municipiul Botoşani

astăzi, 07:46
96

Primăria Municipiului Botoşani va scoate la licitaţie, în vederea rezervării, noi locuri de parcare în mai multe cartiere.Licitaţia va avea loc în data de 9 noiembrie, &icir...