UN OM INTRE OAMENI - "Ultimul militian din Politia Darabani"

UN OM INTRE OAMENI - "Ultimul militian din Politia Darabani"

 Vasile Amitroaiei  darabaneni.ro

Se autointitulează "ultimul miliţian din Poliţia Darabani", "pozarul târgului" sau simplu, "un om între oameni". Apelative pe care nu le-a renegat niciodată, dimpotrivă.

Vechiul sistem l-a pregătit profesional foarte bine, devenind un criminalist renumit al judeţului Botoşani şi l-a format, în primul rând, ca OM. Este vorba despre Vasile Amitroaie, agent şef principal în cadrul Poliţiei Darabani.

"Amprenta" sa numărul unu a fost întotdeauna înalta ţinută morală. Şi nu au fost culese numai "fragmente de urmă", "probatoriul" fiind complet în acest caz. "Dosarul" său a fost construit într-un sfert de secol de când activează în acest domeniu. La cât a suferit acest om în viaţă şi câte a văzut în cariera sa, ar trebui să fie un monument al tristeţii, dar nu este aşa.

Nea’ Vasile este persoana care îţi înseninează întotdeauna ziua. Şi-a pierdut ambii părinţi în doar două luni de zile, când avea mai puţin de şapte ani. A crescut la căminele de copii din Botoşani şi Truşeşti. A absolvit liceul cu profil agro-industrial din Şendriceni şi a devenit tehnician agronom. Este recrutat în cadrul fostei Miliţii în anul 1985, după ce participă la cursul de şase luni cu profil criminalist de la Slatina. În acel an, în judeţul Botoşani activau doar şase criminalişti, iar oraşele Săveni şi Darabani nu aveau specialişti angajaţi în acest domeniu. Este angajat sergent major la Postul de Miliţie Drăguşeni, iar după un an de zile este mutat la Darabani, unde desfăşoară activităţi pe linie de criminalist şi astăzi.


"E uşor să ajungi în cenuşă, mai greu este să te ridici din ea"


Din iunie 1987, Vasile Amitroaiei pune lupa pe infracţionalitatea din Darabani. Consideră oraşul destul de liniştit, fiind un "norocos" din acest punct de vedere. Nu acelaşi lucru poate spune familia sa, poliţistul beneficiind de concediu de odihnă doar în ultimii trei ani, iar programul său de lucru a fost indus întotdeauna de evenimentele produse. Ajungea pe litoralul românesc în special datorită detaşărilor pe linie de serviciu. În întreaga sa carieră s-a întâlnit doar cu două infracţiuni de omor la nivelul oraşului Darabani, iar timpul a demonstrat că a fost un accident în unul dintre cazuri. Cel mai negru moment a fost "carnagiul de la Hudeşti" - explozia de la exploatarea minieră Hudeşti, în care şi-au pierdut viaţa şapte oameni. "Este uşor să ajungi în cenuşă, mai greu este să te ridici din cenuşă", ne împărtăşeşte nea’ Vasile din experienţa sa.

Chiar dacă a devenit unul dintre cei mai valoroşi criminalişti ai judeţului Botoşani, Amitroaiei nu îşi arogă merite deosebite. Se consideră doar personajul din umbra cercetărilor. "Eu sunt implicat în activitatea nevăzută a Poliţiei. Sunt considerat de multe ori pozarul târgului. Nu există un caz rezolvat doar de criminalist, aici se cumulează munca unei echipe. Eu nu am treabă cu o anumită persoană, am treabă cu o faptă care conduce la acea persoană. Important este să probezi vinovăţia reală a unui om", ne-a spus poliţistul.


"Cea mai mare bogăţie a unei familii sunt copiii"

La aproape 50 de ani, Vasile Amitroaiei se gândeşte că va pune punct, la un moment dat, carierei de poliţist. În acest caz, va preda ştafeta băiatului său. Are doi copii foarte reuşiţi: Alina şi Andrei. "Cea mai mare bogăţie a unei familii sunt copiii. Pentru ei muncim şi ne sacrificăm", ne-a spus Amitroaiei. Fiul său a optat de asemenea pentru meseria de poliţist. Fost şef de  promoţie al Liceului Militar "Neagoe Basarab" din Buzău, Andrei Amitroaiei va absolvi anul acesta Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti şi va lucra într-un domeniu foarte sensibil, combaterea crimei organizate. "Prefer copilul meu să lucreze în acest domeniu, decât să fie victima lui", ne vorbeşte nea’ Vasile despre un sistem care se dezintegrează pe zi ce trece. Nu uită să dea o palmă şi presei care pune de multe ori profesia în faţa OMULUI. Un sistem din care facem cu toţii parte şi care cerne OAMENII dintre oameni. Unul dintre ei este Vasile Amitroaiei. Să trăiţi!   

  
Sursa: darabaneni.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Adolescent înecat în Iazul Polonic!

Duminică, 22 Iulie 2018
2010

S-a întâmplat duminică după-amiază în Dorohoi, după ce un grup de prieteni s-au dus la scăldat în iazul din marginea municipiului. Tânărul de 17 ani ar fi intrat &i...

Jim Fergus - "O mie de femei albe"

Duminică, 22 Iulie 2018
200

Recenziile favorabile, ideea că povestea are la bază un moment mai puţin cunoscut şi mai puţin mediatizat din istoria Statelor Unite şi afirmaţia lui Gérard Depardieu, aflată pe coperta...

Avertizare meteo de furtună!

Duminică, 22 Iulie 2018
968

Astfel, până la ora 21:15, în comunele Vlădeni, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Dersca, Mihăileni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna precum şi în or...