STELIAN BAJUREANU - Istoria povestita de oamenii care fac istorie!

STELIAN BAJUREANU - Istoria povestita de oamenii care fac istorie!

STELIAN BAJUREANU
www.agero-stuttgart.de

Stelian Bajureanu s-a nascut la 4 iunie 1934, in satul Horodistea, comuna Paltinis, judetul Botosani. Consatenii ii spun Steluca al Madalinei.

Stelian Bajureanu a studiat la scoala primara din satul natal. A avut invatatoare pe celebra Zamfira Breha (fosta Dimitriu) care a avut cei mai multi absolventi de liceu si de facultate, dintre elevii ei, in Nordul Moldovei si Bucovina. Daca aveau noroc de copii ageri acestia aveau dreptul sa urmeze, gratuit, Liceul Anastasie Basota, cel mai scump si bun liceu privat din Moldova, cu profesori francezi, englezi, nemti si italieni.

Este absolvent al Institutului Politehnic din Iasi, Facultatea de Electrotehnica.

Autor al unui mare numar de inventii si inovatii, inregistrate la O.S.I.M., autor a peste saptezeci de lucrari de specialitate, unul dintre cei treisprezece membri ai Consiliului International de Cibernetica, dr. ing. Stelian Bajureanu este membru fondator si secretar general al Academiei Stefan Odobleja de la Lugano, Elvetia, membru fondator al Academiei Internationale de Stiinte de la San Marino, membru asociat in Consiliul Stiintific al Asociatiei Internationale de Cibernetica de la Namur, Belgia, participant cu lucrari la peste 10 Congrese Nationale de Cibernetica, 23 de seminarii, 17 Sesiuni ale Academiei Romaniei si 11 Congrese Internationale de Cibernetica etc.

Pictor, participant la numeroase expozitii nationale si internationale cu lucrari in colectii din Romania, Italia, Israel, Germania, Belgia, Olanda, Franta, Statele Unite ale Americii, Spania etc.

 

In 1973 s-a organizat la Brasov un mare simpozion, de teoria sistemelor, de catre Universitatile din Bucuresti si Brasov si Institutul Central de Matematica, unde am participat impreuna cu Prof. Univ. Cesar Buda, de la Iasi, cu o lucrare. La camin, Profesorul Octav Onicescu statea sub camera mea.

Nu-l cunosteam personal, ci doar din descrierile profesorilor Stefan Procopiu si Dumitru Mangeron si a faptului ca de la Botosani si pana in satul lui natal, la poarta casei lui parintesti, s-a asfaltat drumul.

Lucrarea noastra, de stabilitatea sistemelor, a trezit atentia unor participanti. Conceptiile Profesorului Onicescu m-au cucerit! Dar aceasta-i alta poveste. Intr-una din zile asistam la lucrarile simpozionului, in banca intaia, la cucurigu, in amfiteatrul cel mare.

La capatul randului, la usa, statea Profesorul Onicescu. Eu stateam pe acelasi rand, mai spre centru, langa fiica tovarasului ministru Niculescu-Mizil.

A aparut Presedintele Academiei Romane. Secretarul Academiei i-a prezentat, telegrafic, Presedintelui, toate marimile, incepand cu acad. Octav Onicescu. La vecina mea de banca prezentarea a durat foarte mult.

- Tovarase Presedinte Miron Nicolescu, am onoarea sa va prezint pe fiica tovarasului Paul Niculescu-Mizil, Membru in Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, fiu de militanti comunisti stabilisi la Mizil… etc., etc..., profesoara de limba spaniola…, este casatorita cu tov. Profesor Gheorghe, care a dat doctoratul in America… etc., etc., repetand suparator de des fiica tovarasului ….

La sfarsitul acelui discurs indelungat, acad. Onicescu s-a adresat secretarului Academiei:

- Mai Botez, prezinta-l si pe Bajureanu.

Dar, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, secretarul a adaugat:

- Tovarase Presedinte, de aici incolo nu mai am pe cine sa va prezint in afara de Domnul Profesor Buda, de la Iasi, care este acolo sus.

Presedintele Miron Nicolescu a ajuns, neasteptat, in fata mea. Mi-a intins mana, zambind larg, si m-a intrebat cu o voce slaba:

- Cu cine am onoarea?

- Cu fiul lui Ilie Bajureanu!

Cei de fata, si mai ales acad. Onicescu, au izbucnit intr-un ras puternic, sanatos si prelungit. Fiica tovarasului… radea si ea in hohote. M-a imbratisat si a spus ca este satula de lingai. In sfarsit s-a facut liniste. Am fost intrebat mai departe:

- Care Bajureni? Bajurenii Mironeni sau Bajurenii Bajureni?

Am incremenit!

- Bajurenii Bajureni.

- Si, de unde?

- De la Horodistea.

- Care Horodiste din cele opt locuite de romani?

- Fosta Carsidava din geografia lui Ptolomeu.

- Sunt deosebit de onorat sa va cunosc!

Mi-a strans mana si s-a dus langa acad. Octav Onicescu, fost profesor al Domniei Sale.

In pauza s-a format, pe hol, un cerc mare, in care in fata mea era acad. Onicescu, iar, in cruce, in dreapta Presedintele Academiei si secretarul.

La un moment dat Profesorul Onicescu, care conducea discutiile, m-a intrebat:

- Bajurene, ce mai este pe la mine prin sat?

- Domn Profesor, de 17 ani, de cand s-a asfaltat drumul, toti va asteapta sa veniti acasa.

Secretarul a intervenit energic.

- Ma, tu ala, fiul lui Ilie Bajureanu, cu un academician nu se vorbeste asa, cu: Domn Profesor. Trebuie sa te adresezi cu: Tovarase Academician, Profesor Universitar, Doctor …!

M-am blocat total. A intervenit acad. Onicescu.

- Mai Steluca, mai, nu te necaji. Uite, la ora patru te astept la mine in camera la o cafe si om vorbi noi de ale noastre.

Pentru cateva clipe am avut o bucurie Dumnezeiasca ca am fost salvat din nevoi. De unde stia academicianul ca ai mei imi spuneau Steluca?!

Dupa masa de seara am fost pur si simplu tocat marunt in legatura cu energia consumata de instalatiile de masurare, interblocare si reglare. Aici eram la mine acasa! Am facut fata relatiilor dintre numerele reale si cele complexe. Am fost lichidat, pur si simplu, dar si fascinat cu legaturile dintre patratul anumitor probabilitati cum este informatia lui Hartley si energia consumata pentru lucrul instalatiilor automate. Astfel am fost trecut total de partea fenomenelor reale, armonice, rezonante cu zestre ce poseda amorsare, energetizare si dezamorsare sau dezenergetizare.

(STELIAN BAJUREANU, 29 decembrie 2008)

Sursa text: Agero Stuttgart

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
7

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...

5 cadre didactice dintr-o localitate din Botoșani s-au specializat în tehnici didactice moderne în Finlanda (Foto)

astăzi, 18:33
150

În perioada 17 – 23.03.2024, 5 cadre didactice de la Scoala Gimnaziala nr. 1 Unteni, judetul Botosani, au participat la cursuri de perfectionare organizate de Asociatia Edu2Grow in Finland...

Amenzi de zeci de mii de lei și 10 permise confiscate de polițiști la Botoșani!

astăzi, 17:56
48

 În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jand...