STEFANIA HANESCU: "Femeia aceasta nu trebuia sa fiu eu"

STEFANIA HANESCU: "Femeia aceasta nu trebuia sa fiu eu"

STEFANIA HANESCU

Isi locuieste propria lume, intr-o literatura fracturata de poeti mai mari sau mai mici, intr-un timp al cuvantului dezbracat, al poemelor fara poezie.  

Stefania Hanescu s-a nascut pe 21 septembrie 1966, la Botosani. In perioada 1985 - 1989 a urmat Facultatea de Filologie, Universitatea "Al.I.Cuza" Iasi, oras in care ramane sa isi pe-treaca viata.
 
A debutat in anul 2001, cu volumul de versuri "Vesmintul de aer", la Editura Cronica, Iasi. Un an mai tarziu, traduce volumul "Poezii", G.A.Bequer (impreuna cu Chirila Blanaru), Editura Cronica, Iasi. In 2003 revine cu versuri, in volumul "Zbor de leganat ingerii", Editura Cronica, Iasi, iar in 2004 publica "Dumnezeul semnului hoinar" (versuri), Ed. Cronica, Iasi. O noua carte de traducere semneaza in 2005, "Pungasul si cartoforul", Miguel de Cervantes Saavedra, Ed. Cronica, Iasi, iar in 2009 publica "Femeia aceasta" (versuri), Ed. Cronica, Iasi.
 
Este distinsa in 2002 cu Diploma de Espanol como Lengua Extranjera, Instituto Cervantes, Madrid.
Activeaza in invatamant, ca profesor de limba si literatura romana, la Liceul Teoretic "Al.I.Cuza" Iasi, Scoala Gen. Nr.1, Zlatunoaia, Botosani, Liceul de Sinteza, Oradea, Scoala Gen. Nr.22, Iasi, Scoala Gen. Nr. 4, Oradea.

Colaboreaza cu revistele literare Cronica, Poezia, Convorbiri literare, Vatra, Hyperion si altele. Este prezenta in dictionare (Scriitori si publicisti ieseni contemporani - Nicolae Busuioc), antologii (O antologie a poeziei romane contemporane - Ed. Cronica, Iasi, 2005, Noaptea condeierilor - Editura Cronica, Iasi, 2008).
                                     
Se implica in activitatea didactica, obtinand performante cu elevii la olimpiade, concursuri de creatie literara si interpretare a operei eminesciene, editii nationale si judetene, festivaluri de teatru.

Poeziile Stefaniei Hanescu atrag atentia publicului, dar si a criticilor si a juriilor de specialitate, astfel ca in 2002 obtine Premiul "Horatiu Ioan Lascu" al Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania, dar si Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, pentru volumul de debut "Vesmintul de aer", volum premiat in 2001 si cu Premiul pentru Debut la Salonul International de Carte Romaneasca.

Femeia Stefania Hanescu isi asuma in versuri propria personalitate, fara insa a se identifica pana la final cu trairile poetei Stefania Hanescu, cea nascatoare de vers. De la poezie la traire nu e acelasi drum ca cel de la poeta la femeie. Versul curat, de o aparenta flexibilitate si disponibilitate, se dovedeste a fi cu mult mai puternic decat pare. Fara a se folosi de intelesuri ascunse, poemele Stefaniei Hanescu creeaza stari si fantasme menite sa dezlantuie un univers poetic tulburator.

"Femeia aceasta
care se plimbă
dintr-un cer în altul
răsuceste cuvîntul
ca pe-un jungher
Femeia aceasta
cu zîmbetul
ca floarea de colt
si umbra de sare
biciuind
spiralele noptii


Femeia aceasta
nu trebuia
să fiu eu".


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un preot orb va sluji la o mănăstire iubită de mulți botoșăneni. ”Deși ochii săi trupești nu cunosc lumina…”

astăzi, 11:46
249

În curând obștea Mănăstirii Piatra Tăieturii din comuna suceveană Panaci aflată la cota 1.600, se va îmbogăți cu un nou preot.Este vorba de Părintele Sofian Costea care,...

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
201

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
280

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...