SORANA GATLAN - Fata fascinata de vioara! - VIDEO

SORANA GATLAN - Fata fascinata de vioara! - VIDEO

SORANA GATLAN

O forta interpretativa din care transpare nu numai talentul unei tinere romance, ci si uriasa dorinta a unei artiste de a reusi, de a fi egala cu titanii muzicii mondiale. Sorana Gatlan isi iubeste tara, ii respecta artistii, dar admira scoala germana de muzica, in care se formeaza ca profesionist.

S-a nascut in Botosani, in anul 1985. O copila cat o vioara, asa era Sorana Gatlan la varsta de 5 ani, cand a inceput sa studieze muzica. Cel care i-a dezaluit secretele viorii este profesorul Costel Albu. La numai un an, Sorana canta pentru prima data pe scena, cu ochestra Filarmonicii din Botosani, interpretand un concert de Antonio Vivaldi. In anii urmatori castiga numeroase concursuri, iar la 10 ani se muta in Iasi, la Liceul "Octav Bancila".
 
Din Iasi, drumul o poarta spre Bucuresti, unde incepe studiul la Liceul "George Enescu" şi la Universitatea de Muzica. Nivelul superior nu este insa o mare reusita pentru Sorana, ci mai degraba o chinuitoare incercare. Obisnuita cu ritmul alert al vietii de pana atunci, Sorana nu se obisnuieste cu stilul universitar romanesc, care nu ii ofera satisfactiile asteptate. "M-am confruntat cu sistemul rusesc al facultatii de muzica romanesti, care nu permite oamenilor mai buni sa devina si mai buni, ci sa-i aduca pe cei mai slabi la nivelul tau, o egalizare", marturisea in urma cu cativa ani Sorana Gatlan.

In anul 2005 obtine o bursa completa de studii la Universitatea de Muzica din Viena. A invatat limba germana, a muncit, a dat examene, a trecut de toate testele la care au supus-o colegii, profesorii si insasi viata ei, pe care se hotarase sa o dedice muzicii si numai muzicii.

A absolvit in anul 2009 studiile la clasa de solistica a prof. Christian Altenburger. In prezent urmeaza studiile de master la aceeasi universitate, la clasa de solistica a celebrilor profesori Ernst Kovacic si Annette Bik. In paralel studiaza cu prof. Igor Ozim, Pierre Amoyal si Yair Kless.

Canta la vioara Laurentius Storioni, un instrument foarte scump castigat cu prilejul unui concurs privat, organizat la nivel de universitate.

Sorana Gatlan recunoaste ca nu simte nevoia sa se intoarca in tara. Deocamdata. "Nu pot spune ca vreau sa devin o solista de talie mondiala, ca pentru asta trebuie sa te sacrifici total. Muncesc acum, ca mai tarziu sa fie mai usor, in ideea de a avea o familie si o viata echilibrata", mai spunea tanara botosaneanca.

Sorana concerteaza pe scenele din Romania cu orchestre din Iasi, Botosani, Targu Mures, Cluj-Napoca, Bucuresti, Suceava, dar si pe scenele internationale, in Austria, Ungaria, Polonia, Franta, Spania, Italia etc.

Activitatea sa artistica implica numeroase proiecte solistice, dar si proiecte de muzica de camera in diferite ansambluri. Sorana Gatlan este membra a fundatiei internationale Yehudi Menuhin din anul 2006, fundatie pentru care concerteaza in Austria in diferite orase. Ea este sustinuta de fundatia Furst Dietriechstein`sche Stiftung Viena din anul 2007, cand a obtinut o bursa completa pentru o perioada de 4 ani.
Activitatea tinerei violoniste include si numeroase proiecte ca instrumentista sau concert-maestru in diferite orchestre, colaborari care ii ofera prilejul de a lucra cu mari dirijori ai lumii, precum Claudio Abbado, Riccardo Mutti, Pierre Boulez sau Seiji Ozawa.

Sorana Gatlan a participat si a castigat peste 20 de premii la concursuri nationale si internationale de vioara. La numai 12 ani, este distinsa cu Trofeul Lira de Aur la Concursul "Ciprian Porumbescu" din Suceava. In 2004 obtine Premiul II (premiul I neacordat) la Concursul International Jeunesses Musicales Bucuresti.

Sorana Gatlan va canta, din nou, pe scena Filarmonicii botosanene vineri, 10 decembrie, de la ora 18.30, cand va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor, de J. Sibelius.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
279

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5329

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
209

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...