SORANA GATLAN - Fata fascinata de vioara! - VIDEO

SORANA GATLAN - Fata fascinata de vioara! - VIDEO

SORANA GATLAN

O forta interpretativa din care transpare nu numai talentul unei tinere romance, ci si uriasa dorinta a unei artiste de a reusi, de a fi egala cu titanii muzicii mondiale. Sorana Gatlan isi iubeste tara, ii respecta artistii, dar admira scoala germana de muzica, in care se formeaza ca profesionist.

S-a nascut in Botosani, in anul 1985. O copila cat o vioara, asa era Sorana Gatlan la varsta de 5 ani, cand a inceput sa studieze muzica. Cel care i-a dezaluit secretele viorii este profesorul Costel Albu. La numai un an, Sorana canta pentru prima data pe scena, cu ochestra Filarmonicii din Botosani, interpretand un concert de Antonio Vivaldi. In anii urmatori castiga numeroase concursuri, iar la 10 ani se muta in Iasi, la Liceul "Octav Bancila".
 
Din Iasi, drumul o poarta spre Bucuresti, unde incepe studiul la Liceul "George Enescu" şi la Universitatea de Muzica. Nivelul superior nu este insa o mare reusita pentru Sorana, ci mai degraba o chinuitoare incercare. Obisnuita cu ritmul alert al vietii de pana atunci, Sorana nu se obisnuieste cu stilul universitar romanesc, care nu ii ofera satisfactiile asteptate. "M-am confruntat cu sistemul rusesc al facultatii de muzica romanesti, care nu permite oamenilor mai buni sa devina si mai buni, ci sa-i aduca pe cei mai slabi la nivelul tau, o egalizare", marturisea in urma cu cativa ani Sorana Gatlan.

In anul 2005 obtine o bursa completa de studii la Universitatea de Muzica din Viena. A invatat limba germana, a muncit, a dat examene, a trecut de toate testele la care au supus-o colegii, profesorii si insasi viata ei, pe care se hotarase sa o dedice muzicii si numai muzicii.

A absolvit in anul 2009 studiile la clasa de solistica a prof. Christian Altenburger. In prezent urmeaza studiile de master la aceeasi universitate, la clasa de solistica a celebrilor profesori Ernst Kovacic si Annette Bik. In paralel studiaza cu prof. Igor Ozim, Pierre Amoyal si Yair Kless.

Canta la vioara Laurentius Storioni, un instrument foarte scump castigat cu prilejul unui concurs privat, organizat la nivel de universitate.

Sorana Gatlan recunoaste ca nu simte nevoia sa se intoarca in tara. Deocamdata. "Nu pot spune ca vreau sa devin o solista de talie mondiala, ca pentru asta trebuie sa te sacrifici total. Muncesc acum, ca mai tarziu sa fie mai usor, in ideea de a avea o familie si o viata echilibrata", mai spunea tanara botosaneanca.

Sorana concerteaza pe scenele din Romania cu orchestre din Iasi, Botosani, Targu Mures, Cluj-Napoca, Bucuresti, Suceava, dar si pe scenele internationale, in Austria, Ungaria, Polonia, Franta, Spania, Italia etc.

Activitatea sa artistica implica numeroase proiecte solistice, dar si proiecte de muzica de camera in diferite ansambluri. Sorana Gatlan este membra a fundatiei internationale Yehudi Menuhin din anul 2006, fundatie pentru care concerteaza in Austria in diferite orase. Ea este sustinuta de fundatia Furst Dietriechstein`sche Stiftung Viena din anul 2007, cand a obtinut o bursa completa pentru o perioada de 4 ani.
Activitatea tinerei violoniste include si numeroase proiecte ca instrumentista sau concert-maestru in diferite orchestre, colaborari care ii ofera prilejul de a lucra cu mari dirijori ai lumii, precum Claudio Abbado, Riccardo Mutti, Pierre Boulez sau Seiji Ozawa.

Sorana Gatlan a participat si a castigat peste 20 de premii la concursuri nationale si internationale de vioara. La numai 12 ani, este distinsa cu Trofeul Lira de Aur la Concursul "Ciprian Porumbescu" din Suceava. In 2004 obtine Premiul II (premiul I neacordat) la Concursul International Jeunesses Musicales Bucuresti.

Sorana Gatlan va canta, din nou, pe scena Filarmonicii botosanene vineri, 10 decembrie, de la ora 18.30, cand va interpreta Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor, de J. Sibelius.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două femei s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe doar pentru a-şi verifica sănătatea

astăzi, 18:58
663

O dovedeşte şi cazul a două femei ce au venit, duminică, din localităţile judeţului în municipiul reşedinţă de judeţ pentru a vedea parada de datini şi obiceiuri şi cu această ocaz...

Tânăr accidentat la patinoarul municipalităţii!

astăzi, 17:38
2698

Tânărul, de 21 de ani, din comuna Ungureni a venit, sâmbătă, la Botoşani împreună cu mai mulţi prieteni şi au decis să meargă la patinoar. După câteva ture pe pationa...

Avertizare meteo emisă de meteorologi până luni!

astăzi, 16:34
1021

Meteorologii au emis, duminică, o nouă avertizare meteo valabilă pentru aproape toate regiunile ţării.Până pe 18 decembrie, la ora 15.00, va ninge în general moderat cantitativ &...