SILVIA RĂILEANU, "actrița care ne-a ajutat să găsim firescul din noi"

SILVIA RĂILEANU, "actrița care ne-a ajutat să găsim firescul din noi"

SILVIA RAILEANU

Un amestec de ingenuitate si voiosie, completat de o doză de luciditate care ii asigura permanent nota de firesc si de sinceritate, indiferent ca se afla pe scena, la atelierele de teatru cu elevii si studentii sau pur si simplu pe strada.

Silvia Raileanu s-a nascut pe 29 aprilie 1979, in Rezina, Republica Moldova. A urmat cursurile Liceului Teoretic "Gaudeamus" din Chisinau, Moldova, absolvind in anul 1996.

Studiile universitare le parcurge tot la Chisinau, unde studiaza la Facultatea de Regie a Academiei de Arte, la clasa conf. univ. Valeriu Turcanu si Nicu Scorpan.

Rolurile din timpul facultatii o pregatesc pentru teatrul profesionist, Silvia Raileanu fiind distribuita in spectacole regizate de A. Turcanu (rolul Ana din "Richard al III-lea", de W.Sheakspeare), N. Scorpan (rolul Gherghenuta din "Textul înainte de toate:, de A. Busuioc, sau Doamna cu voal din "Dar cu violoncelul ce facem", de Matei Visniec, dar si in productii realizate in regie proprie ("Ultimul godot", de Matei Visniec, sau Roluri inventate în spectacole de Estrada, unde semneaza regia alaturi de Valeriu Turcanu).

Pana sa urce pe scena romaneasca, Silvia Raileanu trece si proba camerei de filmat, intrand in lumea filmului in anul 1999, ca figurant (in "Salonul 6", de A.P.Cehov, regia Vlad Tapes, Moldova-film), pentru ca in acelasi an sa interpreteze rolul Jurnalistei in filmul "Caracter barbatesc", regia Igor Talpa.

In anul 2000 joaca in spectacolul "Neneaca, cuconasul si dascalul", de I. Stamati Ciurea, regie N.Scorpan, rolul slujniei, pentru teatrul TV, la Chisinau, iar un an mai tarziu Doamna din "Omul din luna", de A. Moravio, regie N.Scorpan.

In Romania, a debutat in teatru in urma cu mai bine de 10 ani, pe scena Teatrului Mihai Eminescu, cu rolul Varia, din "Livada cu visini", de A.P. Cehov, regia Ion Bordeianu. Tot in 2002 interpreteaza personajul Ana din "Take Ianche si Cadâr", de V.I.Popa, regia Ion Bordeianu, fiind distribuita si in spectacolul de imagine "Fantezii de jazz", regia Marius Rogojinschi.

Urmeaza alte roluri pe scena Teatrului Mihai Eminescu Botosani: Muza-Viata în "Decameronul", regie Villi Parvelli (2003), Calipsita din "Cucoana Chirita", regia Ion Sapdaru, Amaranta din "Un veac de singuratate", regia Alexandru Vasilache, Vaduva din "Doua sageti", regia Petru Hadarca (2005),  Copituta din "Ivan Turbinca", regia Ion Sapdaru (2006), Rita din "Jobenul", regia Ion Cibotaru (2007).

In anul 2004 participa la Atelierul de poezie de la Ipotesti, în spectacolul "Cetateni de onoare ai poeziei", realizat în regia lui Ion Caramitru.

Se implica in competitiile de teatru ale liceelor, obtinand reformante remarcabile cu trupele participante la festivalurile de gen.

A regizat spectacole cu trupe din Botosani sau Iasi, numele Silviei Raileanu figurand pe afisele festivalurilor nationale, unde a obtinut rezultate pe masura valorii si a viziunii sale artistice.

In acest an, actrita si regizoarea Teatrului Mihai Eminescu din Botosani a urcat pe podiumul competitiilor cu spectacolul "Buna seara, Domnule Eminescu", realizat cu trupa de teatru a Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" Botosani, unde semneaza nu numai regia, ci si scenariul.

Pe scena Teatrului Eminescu, dupa o pauza de cativa ani, o regasim in spectacolul "Cerere in casatorie", de A.P. Cehov, in regia lui Mihai Dontu, unde interpreteaza rolul Nataliei Stepanovna, alaturi de Cezar Amitroaei (Stepan Stepanovici) si Dragos Radu (Ivan Vasilievici).

Publicul botosanean o poate urmari pe Silvia Raileanu si in productia "Oameni ai nimănui", după un text de Dumitru Crudu, regia Mihai Donţu, scenografia Gelu Rîşca, mişcare scenică Victoria Bucun, un spectacol tulburator, distributia fiind completata de actritele Petronela Chiribuţă, Alexandra Vicol si Crenola Muncaciu.

Silvia Raileanu este o voce de care Teatrul Mihai Eminescu nu se poate lipsi. Dincolo de talentul si de capacitatile artistice dovedite deja in pielea personajelor carora le-a dat viata, Silvia Raileanu dovedeste o viziune scenica aparte, din care in mod cert miscarea teatrala botosaneana se poate hrani ani buni de aici inainte.

Vom incheia, in sprijinul celor de mai sus, cu sincerele cuvinte transmise peste ani de Adriana Tapalaga, fosta componenta a trupei de teatru de la Liceul Nicolae Iorga: "Mult ii sunt recunoscatoare Silviei Raileanu, actrita care ne-a ajutat sa gasim firescul din noi".
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
382

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
119

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
337

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...