RODICA TAPALAGA - "Constati stupefiat ca imbatranesti, ca ti se intampla si tie si te miri" - VIDEO

RODICA TAPALAGA - "Constati stupefiat ca imbatranesti, ca ti se intampla si tie si te miri" - VIDEO

RODICA TAPALAGA

Rodica Tapalaga, nascuta pe 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, a implinit anul acesta 70 de ani de viata din care 50, adica jumatate de secol, in slujba scenei!

"Fiecare an in plus este un prilej de a constata stupefiat ca imbatranesti, ca ti se intampla si tie, asa pe negandite, nedrept de repede si te miri. Incepi sa te miri, te miri, te miri si pana la urma nu vrei sa deznadajduiesti", marturiseste Rodica Tapalaga.

Pe scena Teatrului Bulandra, alaturi de Mariana Mihut sau Ion Besoiu, in filme sau spectacole de televiziune, Rodica Tapalaga a incantat mii de spectatori, a creat sute de personaje. Actrita ivita in inima Dorohoiului face parte din generatia mare de actori, generatie fara de care Romania ar fi fost mai saraca sufleteste.

Rodica Tapalaga a absolvit Institutul de Teatru "I. L. Caragiale" din Bucuresti in anul 1959. A jucat pe scena Teatrului National din Craiova, precum si in filme, debutand in "Alo! Ati gresit numarul" (1958), dupa care au urmat "Intre oglinzi paralele" - regia: Mircea Veroiu, "Artista, dolarii si Ardelenii" - regia Mircea Veroiu, "Sistemul nervos" (2004) - regia Mircea Daneliuc si multe altele.

In teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul National din Craiova, Teatrul Notarra si Teatrul Mic, pentru ca din 1981 sa fie actrita a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucuresti. Este casatorita cu scenograful Ion Popescu-Udriste.

"Am avut sansa sa traiesc multe intamplari majore: razboiul, aveam cinci ani cand s-a sfarsit, regimul comunist cu bune si rele si timpul de dupa 90, pe care inca nu-l pot pricepe in totalitate, simt ca e un drum anevoios, poate ca asta este si o garantie ca tinta e buna", spune actrita.

Rodica Tapalaga nu este singura artista din familie, fratele sau, Stefan Tapalaga, fiind de asemenea unul dintre marii actori ai scenei romanesti. Nascut pe 4 aprilie 1933, la Dorohoi, Stefan Tapalaga s-a stins din viata in urma cu 15 ani. Dupa ce a urmat scoala primara si liceul la Dorohoi, Stefan Tapalaga a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti. A jucat pe scena Teatrului din Pitesti si a Teatrului de Comedie din Capitala. De la primele aparitii scenice, s-a afirmat ca o prezenta interpretativa, dotata cu reale calitati comice si dramatice. A debutat pe marele ecran alaturi de sora sa, in filmul Alo? Ati gresit numarul (1958). Consacrarea in cinematografie i-au adus-o Nu vreau sa ma insor (1960) si Pasi spre Luna (1963). Stefan Tapalaga a fost o prezenta de prestigiu la radio si televiziune, in special in spectacolele de comedie si divertisment. Scurt timp, a indrumat o serie de tineri invatacei in tainele artei scenice. Cunoscutul actor Stefan Tapalaga a plecat dintre noi la 21 mai 1994, in Bucuresti, asa cum a fost tot timpul vietii: cu zimbetul pe buze, sclipiri jucause in ochi si sufletul cald si generos.

Dorohoiul, care i-a plamadit pe Stefan si Rodica Tapalaga, dar si pe Octavian Cotescu, exista astazi si prin urmele lasate de artistii sai prin lume.

"Daca as vrea sa ma definesc, pot raspunde fara ezitare ca inca sunt de nedefinit si incerc sa ma caut, ma marturisesc cand mi se da prilejul, incerc sa pricep, sa inteleg, sa intelegem", spune cu induiosatoare modestie si intelepciune Rodica Tapalaga, la implinirea celor 70 de ani!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Hermannstadt - FC Botoşani, astăzi de la ora 17:30

astăzi, 14:03
10

FC Hermannstadt şi FC Botoşani se întâlnesc astăzi în etapa a cincea a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Hermannstadt!Gazdele sunt lideri &i...

Contabila născută în Botoșani pasionată de fotbal, care luptă în competiția pentru ”1 milion”! (Foto)

astăzi, 14:02
19

Se numără printre cei 50 de concurenți de la „Insula de 1 milion” pentru că își dorește de mult timp să apară într-o emisiune televizată. Aceasta luptă pentru fiul ș...

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
25

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...