Prof. dr. MIRCEA RUSU, un secol de știință, demnitate, omenie!

Prof. dr. MIRCEA RUSU, un secol de știință, demnitate, omenie!

 Prof. Mircea Rusu si prof. dr. doc. Petru Firu, pe 7 iunie 2013  

Profesor universitar, personalitate incontestabilă în medicina românească a ultimului secol, cercetător, medic de calibru mondial, profesor al Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa" Iași.  

Născut în Ungureni, județul Botoșani, Mircea Rusu a urmat școala primară și gimnazială în Botoșani, fiind un eminent elev al vestitului Liceu "A.T.Laurian". A urmat Facultatea de Medicină din Iași, fiind apoi reținut în mediul universitar, pe care nu l-a mai părăsit niciodată.  

A fost un apropiat al celebrului profesor Gr.T.Popa, personalitate care, în perioada studenției, îl invita deseori la întrunirile redacționale ale revistei "Însemnări ieșene". Aici cunoaște aproape toată scriitorimea Iașilor acelor vremi, de la Mihail Sadoveanu la G.Topârceanu, Ionel Teodoreanu, Otilia Cazimir și, mai târziu, Mihai Codreanu sau Mihai Ursachi.  

Profesorul MIRCEA RUSU trăiește parcă, la cei peste 90 de ani, nu spre a da mărturie despre sine, ci pentru a menține forța și verticalitatea profesională a celor care văd în ilustrul dascăl stâlpul de demnitate, perseverență și umanitate, virtuți atât de rar întâlnite în ultimele decenii ale României.  

  În anul 1985, Mircea Rusu a fost inclus in WHOS`s WHO si in The International Directory of Distingnished Leadership, publicat de American Biographical Institute, o recunoaștere pe plan mondial a personalității sale și a muncii în domeniul științei.  

Este - și cu mare mândrie amintește deseori - presedinte de onoare al Societatii fostilor profesori si elevi ai liceului "A.T. Laurian" din Botosani si Cetatean de Onoare al comunei natale, Ungureni-Botosani.   

A parcurs pas cu pas întreaga carieră universitară, punând bazele învăţământului de stomatologie infantilă din Iaşi.  

A desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, concretizată în peste 350 de lucrări prezentate la numeroase manifestări ştiinţifice de specialitate din ţară şi străinatate, aducând contribuţii valoroase în studiul manifestărilor buco-maxilo-dentare patologice, bolilor genetice, endocrine şi neuropsihice la copii.   

În anul 1989, profesorul Mircea Rusu a fost ales vicepreşedinte în Comitetul Secţiei Române a Uniunii Medicale Balcanice.   

Pentru merite de excepţie în activitatea medicală, în  învăţământ şi în cercetarea ştiinţifică, profesorul Rusu a primit numeroase premii, decoraţii şi distincţii în ţară şi străinătate, culminând cu Ordinul "Merite în învăţământ", în grad de ofiţer (cel mai înalt grad) precum şi ordinul de Comandor pentru activitatea în domeniul sănătăţii.  

În Iașii anilor 80, prof. Mircea Rusu a avut un rol deosebit în fondarea si ridicarea Clinicii de stomatologie infantilă a UMF Iasi, fapt menționat astăzi pe o plăcuță montată pe această instituție.    

In 1985, pe baza propunerilor Directorului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost infiintat la Iasi, in aceasta clinica, un centru de cercetare OMS pentru sanatatea orala a copilului, sub directia sa. In caracterizarea acestei clinici, cu prilejul unei vizite la Iasi, profesorul Lambo, directorul OMS al timpului, apreciaza ca aceasta clinica este printre cele mai bune din lume. Dupa  parerea unui reputat coleg din Bucuresti, el insusi personalitate-fondatoare, profesorul P. Firu, colegul iesean este unul dintre intemeietorii medicinii stomatologice pentru copii din Romania, centrul OMS de la Iasi fiind al cincilea din Europa.  

În luna iunie a acestui an, Colegiului Medicilor Dentiști din România a organizat ceremonia "Arc peste Timp în Stomatologia Românească", eveniment omagial dedicat Seniorilor Stomatologiei Românești, în fapt activității și personalității a trei iluștri profesori români:  Acad. Prof. Dr. Valerian Popescu,  Prof. Dr. Doc. Pătru Firu si Prof. Dr. Mircea Rusu. Ceremonia a avut loc pe 7 iunie 2013, la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București.  

Vom încheia acest demers jurnalistic lăsând cititorul să fie condus în timp de cuvintele unui alt mare botoșănean - trecut de curând la Domnul - ADRIAN NECULAU (ar fi împlinit pe 30 august 75 de ani!), care scrie copleșitor și minunat despre prof. dr. MIRCEA RUSU:  

"Un domn distins, cu o palarie eleganta, figura aristocratica, longilin, dar adus acum putin de spate, mereu amabil, prevenitor, socializind continuu. Trebuie sa fie dintr-o stirpe de  boier de vita, iti zici; si sa stii ca nu esti departe de modelul standard. Se poarta ca un om din lumea de altadata, are aerul unui intelectual dintr-o alta epoca, eclipsind pe cei din jur prin stilul sau. E amabil cu toata lumea, chiar cu fata care  vine zilnic sa-i aduca Ziarul de Iasi si pe care o omeneste cu ceva pentru efortul sau, dar mai ales cu un cuvint potrivit. Se perinda, zilnic, prin cabinetul sau fosti studenti, azi profesori importanti, scriitori, academicieni (constant e matematicianul Radu Miron, alta figura a Iasului), oameni insemnati  sau obisnuiti, veniti doar sa-l salute. Din cind in cind trec si eu sa intilnesc cinstita adunare ce se infiripa zilnic. Ma leaga de doctorul Mircea Rusu statornice legaturi afective. Nu numai ca sintem consateni, ne tragem amindoi de pe valea Jijiei, de la Ungureni-Botosani, dar a fost elevul parintilor mei si are o mare admiratie pentru unchiul meu, Eugen D. Neculau, care a intemeiat vestita Universitate Populara de la Ungureni, despre care povesteste tuturor celor care au timp sa-l asculte".  

Suntem datori să ne îndreptăm gândurile, din când în când și uneori împreună, spre a-i cinsti pe acești demni oameni plămădiți din pământurile sfinte ale Botoșanilor!     

(Florentina Toniță)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
502

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
69

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
89

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...