Pr. GHEORGHE VIZITEU, omul iubitor de Dumnezeu şi de semeni!

Pr. GHEORGHE VIZITEU, omul iubitor de Dumnezeu şi de semeni!

 Pr. Gheorghe Viziteu  

Discreţie, eleganţă, bucurie ascunsă în adâncul privirilor, zâmbet cât să dea încredere, asprime cât să te păstreze pe poteca cea bună. Preotul Gheorghe Viziteu este o prezenţă aparte pe străzile Botoşanilor, mersul ca o plutire prin vreme şi pălăria neagră, cu boruri largi, ducându-ne gândul spre interbelicul românesc.

Slujeşte la Biserica Vovidenia din anul 1986, unde astăzi este îmbisericit, după ce, în anul 2003, s-a pensionat şi a predat parohia actualului paroh.



Istoria personală a preotului Gheorghe Viziteu se topeşte în istoria Bisericii botoşănene, distinsul părinte fiind implicat nu doar în slujirea la altar, ci şi în înfiinţarea Seminarului Teologic Botoşani, precum şi a Şcolii profesionale de cântăreți bisericești și a Școlii postliceale de cântăreți bisericești-învățători.

Deşi provenind dintr-o familie săracă, la care adăugăm vitregiile vremurilor de război, foamete și secetă, dar și presiunile comuniste asupra bisericii și a creștinilor, preotul Gheorghe Viziteu a dovedit că dragostea de Dumnezeu și de oameni este mai presus de orice piedică.



Preotul Gheorghe Viziteu s-a născut în comuna Bunești, județul Suceava, la data de 28 septembrie 1938, într-o familie de oameni vrednici, cu nouă copii. Pentru copilul Gheorghe, primii ani ai vieţii au însemnat război, secetă, foamete, evacuări, triste şi plânse vremuri în care a cunoscut durerea şi neputinţa, fără a deznădăjdui vreodată. A terminat şapte clase în satul bucovinean, însă drumul spre liceu i-a fost închis de hidra comunistă, ale cărei tentacule se întindeau peste familiile de ţărani simpli. Pentru că părinţii au refuzat să devină membri ai Gospodăriei Agricole Colective, lui Gheorghe Viziteu i s-a refuzat înscrierea la Liceul "Ştefan cel Mare" din Suceava.

Tânărul Gheorghe Viziteu a urmat, aşadar, doi ani la Școala medie tehnică de construcții civile și industriale din Câmpulung Moldovenesc, de unde se retrage și reușește la Seminarul Teologic Neamț în toamna anului 1955, pe care l-a absolvit în iunie 1960, ca șef de promoție. Avea 22 de ani.
 
Activează pentru scurt timp în învățământ, iar apoi este încorporat și-și execută stagiul militar, timp de aproape trei ani.

Lucrează alţi nouă ani în controlul financiar (revizor contabil) la o unitate de stat și în această perioadă a absolvit prin diferențe și fără frecvență Liceul nr. 2 "Mihai Eminescu" din Iași, pentru că seminarul teologic nu era echivalat liceului, aflăm din monografia bisericii ("Rouă de har, file de istorie") în care părintele Viziteu mărturiseşte că, în toamna anului 1971, s-a căsătorit cu Nicolina Verștiuc din Flămânzi, fiind hirotonit preot la data de 1 mai 1972 și numit paroh la parohia Prăjeni, Protopopiatul Botoșani.

Preotul Viziteu nu se opreşte aici, astfel că la trei ani de la hirotonie începe cursurile Institutului Teologic de grad universitar din București, fiind declarat licențiat în Teologie la data de 30 iunie 1979.



Rămâne vreme de 14 ani la Prăjeni, fiind transferat în 1986, prin Ordinul  Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în postul vacant de preot paroh la parohia Vovidenia. În acelaşi an este numit în funcția de șef birou administrativ la Protopopiatul Botoșani, activând acolo până la data de 1 iunie 1990.

Părintele Gheorghe Viziteu desfăşoară şi o bogată activitate didactică, în anii 1990-1991 și 1991-1992 predând religie la Liceul de Artă din Botoșani.

Un moment important are loc în anul 1991 când, la chemarea Protopopului Lucian Leonte și împreună cu acesta, înființează Școala de cântăreți bisericești. Doi ani mai târziu este numit director al Seminarului Teologic din Botoșani, al Școlii profesionale de cântăreți bisericești și al Școlii postliceale de cântăreți bisericești-învățători, nou înființate odată cu Seminarul Teologic, prin colaborare cu Protopopiatul Botoșani și sprijinul Școlii Normale din Botoșani, unde rămâne până în luna aprilie 1997.

În perioada 1997-2002 a funcționat ca profesor de religie la Liceul "A.T.Laurian" din Botoșani.

Activitatea de paroh s-a încheiat prin pensionare și predarea parohiei la data de 1 septembrie 2003 noului preot paroh Partenie-Cristian Apostoaie și slujește și în prezent ca îmbisericit la aceeași biserică.

După 11 ani de la pensionare şi o muncă de cercetare de aproape 20 de ani, preotul Gheorghe Viziteu a publicat monografia Bisericii Vovidenia – "Rouă de har, file de istorie", lansată pe data de 7 iunie 2014, la 180 de ani la zidirea Bisericii Vovidenia, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a Protopopului Lucian Leonte, a preotului paroh Partenie-Cristian Apostoaie şi a credincioşilor parohiei.



Momentul a fost unul extrem de emoţionant nu doar pentru preotul Gheorghe Viziteu, astăzi în vârstă de 76 de ani.

"Aş spune că nu este vorba propriu-zis de o lansare de carte, ci este vorba despre un eveniment spiritual, o sărbătoare, mai ales că am sărvârşit şi Sf. Liturghie, Înaltul Mitropolit ne-a binecuvântat, pentru care încă o dată îi adresăm în mod deosebit mulţumirile noastre. Dorinţa mea de a aduna date istorice este veche, încă din copilărie, având acum material adunat pentru o înşiruire a vieţii mele, a soţiei, a familiilor noastre din Buneştiul bucovinean şi Flămânzii Botoşanilor. Am trăit şi depăşit mileniul II, iată am ajuns la vârsta de aproape 76 de ani şi privind în urmă nu pot decât să mă bucur şi să mulţumesc lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru tot ce am realizat în aceşti ani. Îmi vine foarte greu să descriu bucuria de astăzi pentru că ştiţi prea bine că există bucurii pe care le trăim uneori rar, exită bucurii pe care le aşteptăm toată viaţa şi s-ar putea să nu vină niciodată, dar există şi bucuria la împlinirea roadelor muncii noastre. La bucuriile vieţii mele pot să adaug şi bucuria de astăzi, o împlinire a acestei lucrări, o încununare a muncii timp îndelungat aproape egal cu timpul de slujire la Biserica Vovidenia. Şi eu, şi preoteasa mea, răsfoind dosarele existente în Arhiva parohiei şi în Arhiva Naţională a Judeţului Botoşani, ne-am considerat nişte călători în timp. Plecăm fruntea înaintea Stăpânului Ceresc pentrut tot ajutorul la apariţia acestei lucrări", a spus părintele, vizibil emoţionat, în ziua lansării monografiei Bisericii Vovidenia.

Zi în care IPS Teofan i-a oferit părintelui Gheorghe Viziteu cinstea pe care o merită, după o viaţă închinată lui Dumnezeu: rangul de iconom stavrofor purtător de cruce! La care se adaugă dragostea şi respectul a sute de credincioşi!

(Florentina Toniţă)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
46

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
216

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
2254

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...