Pr. ALEXANDREL BARNEA - In slujba Bisericii si a muzicii ortodoxe

Pr. ALEXANDREL BARNEA - In slujba Bisericii si a muzicii ortodoxe

ALEXANDREL BARNEA

De la Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Parintele Cleopa, Parintele Paisie sau PF Teoctist, Botosaniul a mai daruit ortodoxiei numerosi marturisitori ai crestinismului. Multi dintre acestia, precum Parintele Augustin de la Aiud sau Parintele Iulian, marele duhovnic de la Muntele Athos, isi duc inca truda crestina si jertfa ziditoare.
 
Mai exista insa numerosi preoti care, plecati tot de pe aceste meleaguri, au un mare rol in formarea si intarirea duhovniceasca a viitorilor slujitori ai Bisericii. Unul dintre acestia este si Parintele Alexandrel Barnea. Si nu ii uitam nici pe Parintele Varlaam Merticariu, Parintele Mihai Vizitiu sau pe Parintele staret Benedict Sauciuc.

Parintele Alexandrel Barnea s-a nascut pe 10 august 1964, in Botosani. Urmeaza cursurile primare si gimnaziale la Şcoala Generală din satul Băiceni, comuna Curteşti. In perioada 1978 – 1980 este elev al Liceului "A.T. Laurian", Botoşani, pentru ca din 1980 pana in 1985 sa urmeze cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ.

Un an mai tarziu, in 1986, Alexandrel Barnea devine student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, finalizata in 1990, cu teza de licenţă Cântarea corală la români în secolul XX.

Pregatirea universitara nu se opreste aici. In anul 2000, parintele obtine titlul de Doctor în Teologie, în urma susţinerii tezei de doctorat Muzica bisericească ortodoxă în Moldova secolelor XIX-XX, elaborată sub coordonarea Pr. Prof. Univ. Dr. Nicu Moldoveanu.

In acelasi an in care termina Facultatea de Teologie, parintele se intoarce la Manastirea Neamt, unde devine profesor la Seminarul Teologic, insa doar pentru un an, intrucat in 1991 il regasim pe post de asistent universitar suplinitor în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea "Al.I. Cuza", Iaşi, disciplina Muzică bisericească şi ritual, titlu pe care il ocupa timp de trei ani, pentru ca in 1994 sa devina titular pe acest post.
 
Din 1997, parintele Alexandrel Barnea este lector titular în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea Al.I. Cuza, Iaşi, disciplina Muzică bisericească şi ritual.

Una dintre cele mai sustinute activitati ale parintelui nascut in Botosani este cea de coordonator şi dirijor al corului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, activitate pe care o promoveaza si dezvolta inca din anul 1991, de la sosirea sa in cadrul facultatii.

Pr.Alexandrel Barnea este membru al Comisiilor de licenţă şi disertaţie în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, precum si în Comisia de acordare a gradului didactic I în învăţământ, disciplina Religie.

De asemenea, in ultimii patru ani a facut parte din Consiliul de redacţie al publicaţiei Analele Ştiinţifice ale Universităţii Al.I.Cuza Iaşi, Teologie.

Este membru in numeroase jurii ale concursurilor corale organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei si nu numai, pentru ca in 2009 sa fie component al juriului Festivalului Internaţional de Muzică Bisericească Ortodoxă – Minsk-Republica Belarus.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Luni, 18 iunie: Se încălzește ușor, dar nu scăpăm de furtuni!

Duminică, 17 Iunie 2018
314

Luni vremea va fi calda in toata tara, dar in general instabila in regiunile intracarpatice, unde pe spatii relativ extinse vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Mai ales la mun...

Profesia de moasa ar putea fi recunoscuta prin lege

Duminică, 17 Iunie 2018
226

Mai multi parlamentari social-democrati si independenti au depus la Senat o initiativa legislativa care prevede infiintarea Colegiului National al Moaselor din Romania (CNMR) si recunoastea prin lege ...

Atât de aproape de rădăcinile lui Eminescu… Dumnezeu să binecuvânteze Vorona - FOTO

Duminică, 17 Iunie 2018
446

Vineri, 15 iunie, s-au implinit 129 de ani de când marele nostru Eminescu a intrat… în nemurire. Comuna Vorona, locul copilăriei mamei poetului, Raluca Iurașcu, nu putea lipsi din...