PETRONEL ZAHARIUC, Spiritul unei generatii! - LA MULTI ANI!

PETRONEL ZAHARIUC, Spiritul unei generatii! - LA MULTI ANI!

PETRONEL ZAHARIUC

Are 43 de ani. A parcurs toate gradele universitare, este un cercetator renumit si un statornic "scotocitor" in misterele istoriei. Va prezentam astazi, cand crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, un botosanean care simbolizeaza - si dovada stau sutele de studii, zecile de carti, miile de pagini scrise de unul dintre cei mai tineri, dar si mai importanti istorici si Moldovei si, de ce nu, ai Romaniei - spiritul unei generatii marcata adanc de comunism, de ultimii ani ai dictaturii ceausiste, fara insa ca acei ani sa fi deteriorat in vreun fel minti si suflete. Dimpotriva! 

Petronel Zahariuc s-a nascut pe 1 iulie 1969, in comuna Ibanesti, judetul Botosani. In anul 1987 a absolvit Liceul "Grigore Ghica" Dorohoi, dupa care urmeaza Facultatea de Istorie, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi.
 
Este profesor universitar doctor, specialist in istorie politica si religioasa, din 2006 ocupand si functia de sef al Catedrei de Istorie Medievala din cadrul Facultatii de Istorie, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi. A obtinut in anul 2002 doctoratul, Magna cum laude, in cadrul aceleiasi universitati, in care a urmat, dupa absolvirea facultatii, toate treptele ierarhice: preparator, asistent, lector, conferentiar, profesor, sef de catedra, decan.

Din acest an - 2012 - este decan al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Al.I.Cuza" Iasi.
 
Este cercetator stiintific principal in cadrul Institutului de Istorie "A. D. Xenopol" Iasi, coordonator al colectiei nationale de izvoare medievale Documenta Romaniae Historica, seria A, Moldova.

Este membru fondator al Comisiei de Heraldica, Genealogie si Sigilografie a Academiei Romane (Filiala Iasi), membru fondator al Institutului Roman de Genealogie si Heraldica "Sever Zotta". De asemenea, figureaza ca redactor responsabil al "Revistei de Istorie Sociala", Iasi, membru in comitetul de redactie al revistei "Arhiva Genealogica", Iasi, membru in comitetul de redactie al revistei "Herb", Iasi, expert evaluator ARACIS incepand din anul 2006.

In anul 2004 a fost distins cu Ordinul "Meritul pentru invatamant", dar si cu Premiul "A. D. Xenopol" al Academiei Romane, pentru lucrarea Tara Moldovei in vremea lui Gheorghe Stefan voievod (1653-1658), Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza.

Din 2008, este director al proiectului finantat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului - Istorie romaneasca in arhivele de la Muntele Athos.

Urmeaza un stagiu de cercetare in Grecia (Muntele Athos), in luna septembrie a anului 2006.Sustine zeci de comunicari la manifestari stiintifice nationale si internationale, fiind in acelasi timp si organizator principal si membru in comitetele de organizare a numeroase Congrese si Simpozioane stiintifice nationale si internationale organizate sub egida Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza", a Comisiei de Herladica, Genealogie si Sigilografie, din cadrul Academiei Romane si a Institutului de Istorie "A. D. Xenopol", Iasi, din cadrul Academiei Romane.

A publicat nenumarate lucrari de specialitate, cu specific pedagogic, printre care Istoria romanilor. Teste-grila pentru bacalaureat si admitere in invatamantul superior, in colaborare cu Lucian Leustean, dar si numeroase studii.

"Petronel Zahariuc este unul dintre profesorii de la care am invatat multe si datorita caruia sunt mandru ca am absolvit la Cuza. Pe langa asta, este si un bun pedagog. Si, implicit, un bun om", marturiseste unul dintre fostii sai studenti. Si il credem pe cuvant!

Cu prilejul aniversarii zilei numelui, dar si al zilei de nastere, Stiri Botosani ii ureaza distinsului profesor LA MULTI ANI, sanatate si satisfactii profesionale pe masura perseverentei si consecventei sale!

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Piața botoșăneană are nevoie de ingineri... prost plătiți! VEZI locurile de muncă vacante!

astăzi, 09:13
41

Inginer tricotaje, inginer construcții civile, inginer instalații pentru construcții, inginer căi ferate, drumuri și poduri, inginer mecanic, inginer industria alimentară, inginer automatis...

Cum știi ce boală poți avea în funcție de zona în care te doare?

astăzi, 08:41
210

Decodificarea rapida si eficienta a durerii abdominale consta in localizarea exacta a zonei de unde vine durerea. Exista mai multe motive pentru care simti durerea in zona abdominala si, in timp ce un...

Meteo: Vreme din ce in ce mai calda, dar instabila!

astăzi, 07:57
146

Saptamana incepe cu vreme calda, dar si cu ploi in mai multe zone din tara. Cerul va fi variabil luni, cu innorari temporare ziua in nordul, centrul si estul tarii unde vor fi conditii pentru ave...