Parintele MIHAI VIZITIU, un bun chivernisitor al luminii cunostintei lui Dumnezeu

Parintele MIHAI VIZITIU, un bun chivernisitor al luminii cunostintei lui Dumnezeu

 MOMENT DE LA LANSAREA CARTII DEDICATE PARINTELUI MIHAI VIZITIU  

Preot profesor lector doctor! Si OM! Sub un singur chip, cel asemanat lui Dumnezeu: Mihai Vizitiu. Nascut in urma cu mai bine de 70 de ani in Buzenii Balusenilor din judetul Botosani, pe 9 noiembrie 1938, in familia crestinilor Gheorghe si Emilia Vizitiu, Mihai Vizitiu a marcat decenii de-a randul generatii intregi de viitori slujitori ai Domnului.

In urma cu cateva zile, deschiderea noului an universitar pentru studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi a stat sub semnul sarbatoririi batranului si merituosului profesor preot, evenimentul fiind precedat de lansarea volumului "Parintele Mihai Vizitiu: un bun chivernisitor al luminii cunostintei lui Dumnezeu".

Parintele Mihai Vizitiu ramane in memoria afectiva a fostilor sai elevi de la Buzeni sau de la Neamt, si apoi din Iasi, drept un exemplu de loialitate fata de cuvantul lui Dumnezeu, dar si un om de o fantastica rigurozitate stiintifica.

Dupa absolvirea claselor primare si gimnaziale, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Liceal "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt. In anul 1957 s-a inscris la Institutul Teologic de grad universitar din Bucuresti, pe care l-a absolvit in anul 1961.

Din 1963 pana in 1966, cand a fost hirotonit preot, a fost director al Scolii generale din localitatea Buzeni, iar din anul 1977 i s-a incredintat functia de director al Seminarului "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt. Din anul 1990 este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi, iar din anul 1996 pana in vara acestui an a ocupat functia de consilier in cadrul Sectorului Invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Iasilor.

La lansarea cartii inchinata parintelui la implinirea celor 70 de ani s-au marturisit cuvinte frumoase, facatoare de adevar crestin si de buna credinta umana. "Dorim sa-i multumim din toata inima parintelui profesor, din partea facultatii, si, prin noi, din partea intregului invatamant teologic romanesc", a amintit pr. prof. Viorel Sava.

"Aceasta lucrare dedicata parintelui profesor Mihai Vizitiu are un caracter paradoxal. Este reprezentativa pentru ca de-a lungul a 700 de pagini putem citi evocari si studii dedicate parintelui profesor, dar si o edificatoare antologie a studiilor articolelor si cronicilor pe care sfintia sa le-a publicat de-a lungul vremii. Atat acest volum, cat si altele care s-ar putea edita, nu pot surprinde in mod deplin personalitatea parintelui Mihai Vizitiu", a remarcat pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor.

A urmat cuvantul pr. lect. dr. Mihai Vizitiu, care a multumit tuturor celor care s-au implicat in editarea volumului care i-a fost dedicat. "Acest moment m-a luat printr-o totala nepregatire, fiind o surpriza cum n-am mai trait pana acum in viata mea", a spus parintele Mihai Vizitiu, cuprins fiind de emotii.

La final, Inalt Preasfintitul Teofan a adresat un cuvant profesorilor, studentilor si tuturor celor prezenti, in care a vorbit, printre altele, despre relatia "de respect, de ascultare" dintre ierarhi si preoti, relatie care a fost sesizata la pr. Mihai Vizitiu, pe langa rigoarea, exactitatea si limpezimea care l-au caracterizat.

1963 – 1966 Director al Scolii generale din localitatea Buzeni, jud. Botosani;
1977 – 1990 Director al Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt;
1993 – 2003 Sef Catedra Teologie;
1993 – 2004 Conducator stiintific al cursurilor pastorale si de metodologie didactica organizate cu preotii din Mitropolia Moldovei si Bucovinei;
1996 – in prezent Consilier invatamant teologic si relatii ecumenice din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei;
Presedintele Comisiei liturgice din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei;
1998 – in prezent Membru in Comisia nationala de specialitate (disciplina religie si disciplinele teologice) din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii;
Membru in Comisia de evaluare a programelor scolare pentru disciplina religie (clasele I-XII) si pentru disciplinele teologice de la Seminariile Teologice Ortodoxe;
Membru in Comisia pentru Evaluarea Manualelor de Religie;
Membru fondator al Societatii culturale "Ion Creanga", Tg. Neamt.
Presedinte al Comisiei Nationale pentru Olimpiada Nationala de Religie, desfasurata la Botosani in perioada 13-17 aprilie 2004.

 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VIDEO - El este românul la care se uită toată Italia: "În România am curățat zăpada în chiloți când era și mai ger!"

astăzi, 19:28
100

Un român care lucrează în Italia la un refugiu alpin din provincia Lecco a făcut un adevărat mini-show ieșind să curețe zăpada la -10 grade Celsius, purtând doar chiloții de ...

24 de familii din județul Botoșani au primit sprijin de la Guvern!

astăzi, 19:06
70

Guvernul a aprobat, la începutul lunii martie, acordarea unor ajutoare de urgență în sumă totală de 74.500 lei, pentru sprijinirea a 24 de familii şi persoane singure afectate de ince...

Pompieri chemați să stingă un incendiu izbucnit la o mașină parcată! FOTO

astăzi, 17:57
348

Un scurtcircuit produs la instalația electrică a declanșat un incendiu la o mașină care era parcată pe o stradă din municipiul Botoșani, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru a salva...