PARINTELE AUGUSTIN de la Aiud: "Parca suntem intr-o buimaceala si intr-o decadere sufleteasca continua"

PARINTELE AUGUSTIN de la Aiud: "Parca suntem intr-o buimaceala si intr-o decadere sufleteasca continua"
Spre Aiud pornesc, de cativa ani, romani de pretutindeni. Incremeniti de durere, impatimiti de boli, trecatori din intamplare sau crestini frumosi. Toti pleaca de la Aiud transfigurati si bucurosi, incredintati si miruiti de ravna crestina a Parintelui Augustin.
 
Rapa Robilor, de la Aiud, miroase a pomi infloriti, chiar daca floarea se prabuseste an de an in tarana sfintita de oasele martirilor.
 
La mijlocul secolului trecut, la Aiud s-a petrecut una dintre cele mai cumplite perioade din istoria crestinimismului. In pamantul rascolit din marginea oraselului zac si acum sfinte moaste de preoti, studenti, scriitori, elevi, militari, profesori, prabusiti si omorati de tortionarii comunisti in inchisorile bolsevice.
 
Au trecut pe la inchisoarea de la Aiud poetul medic Vasile Voiculescu, filosoful Mircea Vulcanescu, Parintele Iustin Parvu, Parintele Arsenie Papacioc, Valeriu Gafencu - Sfantul inchisorilor, Parintele Sandu Tudor, Parintele Calciu Dumitreasa… Unii, foarte putini, au supravietuit. Altii odihnesc in Rapa Robilor, unde au fost aruncati in gropile comune, sau inmiresmeaza osuarul de sub altarul monumentului inchinat memoriei martirilor neamului.
 
Plecat din Botosanii care au dat lumii pe Parintele Cleopa, Parintele Paisie, IPS Teoctist, Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Cuviosul Agafton Sihastrul sau Parintele Dionisie de la Athos, Parintele Augustin Varvaruc reuseste sa induplece, in ciuda varstei sale, toate necazurile omenesti, fie cu o vorba buna, fie cu rugaciune, dar mai ales prin dragoste crestina fata de aproapele.
 
Parintele Augustin Varvaruc
se roaga, zi si noapte, pentru toti.
 
Monahul in varsta de 33 de ani s-a calugarit la Manastirea Petru Voda, unde intr-o zi, student la Teologie fiind, a ajuns in fata Parintelui Iustin. "Parintele acesta va hotari viata mea", si-a spus viitorul preot, coborat in muntii Neamtului din Botosanii saracaciosi, dar placuti lui Dumnezeu.
 
"M-am apucat duhovniceste de picioarele parintelui, asa cum se prinde un copil de picioarele tatalui sau. Dragostea mea pentru parintele era asa de mare, incat imi spuneam ca, daca moare parintele, trebuie sa mor si eu. Citisem in Pateric ca ucenicii unor parinti, dupa moartea acestora, s-au rugat sa fie luati si ei, si au murit la 40 de zile", povesteste mai tarziu Parintele Augustin.
 
Parintele Iustin a stiut, insa, sa transfere aceasta dragoste catre sfintii inchisorilor. L-a calugarit si, prin bunavointa episcopului Andrei al Albei, l-a trimis sa fie duhovnic la Aiud.
 
Prezenta Parintelui Augustin la Manastirea Aiudului atrage de ani buni mii de crestini. Sfintele moaste ale greu-incercatilor martiri romani isi daruiesc tot mai mult mireasma, Aiudul devenind adevarat loc de pelerinaj.
 
Parintele Augustin simte mereu ocrotirea sfintilor si depaseste orice greutate. "Mai ales cand intru seara, in chilie, mi se curata pe loc sufletul si mintea de tot ce-i rau, imi piere oboseala si orice suparare". La inceput, nu intelegea de unde vine starea asta de bine, dar a aflat ca la temelia chiliei sale au fost gasite sfinte moaste.
 
In anul 2009, din initiativa parintelui Parvu si a arhiepiscopului Andrei, s-a pus piatra de temelie a unei ctitorii unice: Memorialul de la Aiud, o manastire mare, cu o biserica adevarata.
 
Parintele Augustin isi aminteste cum parintele Iustin, aproape de anul 2000, spunea la un moment dat catorva ucenici din chilie: "Abia de acum incolo sa vedeti ce a fa­cut comunismul in Romania. Pana acum nu a fost nimic".

"Şi, intr-adevar, se vede ca parca suntem intr-o buimaceala si intr-o decadere sufleteasca continua, asta si din cauza plagii aproape de nevin­decat pe care a lasat-o comunismul in poporul ro­man, si mai ales a tuturor acestor duhuri lumesti care incurajeaza astazi omul catre indiferenta, ca­tre egoism fata de greutatile celuilalt. Din motivul acesta, cu tot ce-am mostenit din perioada comunista si cu tot ceea ce se lucreaza acum, am ajuns la aceasta stare duhovniceasca grea", spune parintele Augustin de la Aiud.


 
SA NU NE RAZBUNATI! - Poveste de la Aiud

 
Mircea Vulcanescu a fost considerat de conducerea penitenciarului Aiud drept unul din stalpii rezistentei din inchisoare si prin urmare i-au aplicat cele mai grele torturi si dese izolari la crunta Zarca. Aceasta era o celula de exterminare, de 1/4 m, din beton, fara niciun mobilier, detinutii fiind nevoiti sa doarma direct pe beton.
 
Pe timpul iernii geamul Zarcii era tinut deschis intentionat, gardienii motivand ca geamul este stramb iar tamplarul trebuie sa vina.
 
Intr-un frig cumplit, fara mancare si apa, imbracati doar intr-o zeghe ponosita si dormind direct pe beton, supravietuirea tinea de ordinul miracolului. Au fost detinuti care au rezistat in aceasta stare si timp de trei saptamani.
 
Intr-una din astfel de izolari la Zarca a lui Mircea Vulcanescu, un tanar detinut nu a mai rezistat si s-a prabusit din picioare. Asistenta medicala i-a fost refuzata. Inca o noapte de dormit direct pe ciment i-ar fi adus cu siguranta moartea. Atunci Mircea Vulcanescu a facut o fapta demna de Pateric. Filozoful s-a asezat pe ciment si l-a culcat pe detinutul bolnav peste el.
 
Acesta avea sa-si revina, dar Mircea Vulcanescu se va imbolnavi grav de plamani, decedand pe 28 octombrie 1952. Avea 48 de ani si a lasat un testament simplu, dar care arata intreaga conceptie crestina de viata a lui Vulcanescu : "Sa nu ne razbunati!".
 

 

Vez si Calaul devenit calugar, imbratisat de propria victima

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi de zeci de mii de lei și 10 permise confiscate de polițiști la Botoșani!

astăzi, 17:56
8

 În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 4 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jand...

„Un copac pentru viitorul nostru!”- activitate de promovare a împăduririi la școala din Albești! (Foto)

astăzi, 17:21
21

Protejarea mediului înconjurător a fost mereu una dintre grijile elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială nr. 2 din Tudor Vladimirescu, comuna Albești. Având în ve...

Un mormânt ce-și așteaptă eroul!

astăzi, 15:22
555

În anii 2007-2008, la Botoșani, în revista „Forum Cultural”, sub semnăturile istoricilor Petre Otu și Octavian Liviu Şovan apărea un articol ştiinţific, defalcat î...