Oamenii din Orașul Domnițelor. Și ei fac România Mare!

Botoșani, o Românie cu oameni. Botoșani, locul unde se agață harta-n cui. Dar ce lucru mai frumos decât acesta, să fii punct de înălțare, să fii locul care ține fruntea României SUS? La mulți ani, România! La mulți ani, Botoșani!

Oamenii din Orașul Domnițelor. Și ei fac România Mare!

1 Decembrie. Ziua României. Astăzi este despre oameni. Despre frumusețea sufletească și consecvență, generozitate, excelență și muncă. Multă muncă! Botoșani nu vine în fața țării doar cu un trecut valoros (poate cel mai valoros!). Căci, nu-i așa?, nu e de ici, de colo să naști din același pământ pe cel mai mare poet – Eminescu, pe cel mai mare istoric – Iorga, pe cel mai mare compozitor – Enescu. Nu e puțin lucru să adaugi acestor nume un inegalabil Luchian, un Antipa uriaș, un genial Onicescu... și lista poate continua încă multă vreme. 

Dar în această zi de 1 Decembrie vrem să îi cinstim pe oamenii care au vorbit României despre un Botoșani care nu se găsește în statistici. Despre un Botoșani care refuză să mai fie sărac, nedezvoltat. Pentru dumneavoastră, cei de acasă, dar mai ales pentru românii de departe, povestim despre oamenii frumoși ai acestor locuri. Munca lor, entuziasmul, curajul și perseverența nu au fost în zadar.

Botoșănenii Zilei sunt ei, sunteți dumneavoastră, suntem noi toți. Cei care credem în valoare, în frumusețea mâinii întinse, în generozitatea împărtășirii. Vă invităm să completați această pagină, să ne povestiți despre oamenii pe care îi iubiți, pe care îi admirați și care au vorbit României despre noi. 
  

Fetele de la Botoșani au cucerit România!  

În doar câteva săptămâni, patru fete au făcut ceea ce nu s-a reușit în 10 ani: Melodia Hai la Botoșani a ajuns în toate colțurile țării, pe posturi de radio, în platouri de televiziune, viral pe Facebook. Fetele de la Botoșani sunt tinere, frumoase, talentate și dornice să vorbească României despre ținutul mirific al Botoșanilor, supranumit deseori "leagănul geniilor". Iustina Irimia, Lorena Dupu, Loredana Călin și Simona Mazăre sunt cele patru soliste de muzică populară care, împreună cu colaboratorii lor, au reușit să realizeze, prin inițiativă proprie și implicare pe măsură, un videoclip care a străbătut țara în lung și în lat.

Cântecul "Hai la Botoșani!" s-a materializat într-un videoclip pe măsură, conceput de Cosmin Tomoiagă. Filmările au avut loc la Casa Memorială "Mihai Eminescu" de la Ipoteşti, Lacul și codrii din Ipoteşti, Casa Memorială "George Enescu" de la Liveni, Casa Memorială "Ştefan Luchian" din Botosani, Casa Memorială "Nicolae Iorga" din Botoşani, la Prut, lângă orașul Ștefănesti, la Mănăstirea Sihăstria Voronei, acasă la meșterul popular Dănuţă Stan din satul Zăiceşti şi în atelierul de olărit al familiei Iacinschi din Botosani, precum şi în alte cadre naturale din județ.
 

Haide, Mamă! Haide, Tată!, vă așteptăm Acasă!

Un grup de copii, doi preoți și chitarele lor minunate! Un spectacol care a impresionat mai întâi acasă, apoi la Iași, la Piatra Neamț. O producție de excepție, un concert susţinut de tinerii Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe“ din Botoşani, Corul copiilor din clasa a IV-a a Şcolii Gimnaziale nr. 7 Botoşani şi ai Parohiei Vorona Mare. Evenimentul pregătit şi dirijat de preoţii Olivian Sandu şi Teodor Cenuşă, susţinuţi de Acompaniamentul Maestro Sorin şi Emanuel Iacob, având ca invitaţi pe Iustina Cenuşă şi Larisa Ailoae, cu sprijinul și participarea discretă a părintelui Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic din Botoşani.


Sute de oameni din întreaga Moldovă au aplaudat cu inima deschisă. Sute de oameni au avut parte, pentru câteva ore, de momente de grație artistică. Și nu doar vocile copiilor, nu doar priceperea celor doi preoți, Olivian Sandu și Theodor Cenușă, nu doar umorul fin al părintelui director Daniel Dascălu au făcut ca evenimentul să fie unul de excepție. Ci împreună cu bucuria și dăruirea tuturor laolaltă, dimpreună rugăciunea și puritatea fiecărui cântec, a fiecărui poem. Despre Botoșani s-a vorbit la superlativ, pentru botoșăneni s-au împreunat mâinile în frumoasă rugă.   


Omul deșertului, admirat de o lume întreagă!

Anul acesta, Iulian Rotariu a obţinut locul patru la maratonul din Patagonia, dar și premiul pentru fairplay din aproape 300 de participanţi. A fost cea de-a patra cursă organizată de 4Deserts, iar angajatul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani şi-a consolidat poziţia de lider la categoria lui de vârstă. A mai obținut până acum locul IV in Gobi March 2016, VI la Atacama Crossing 2016 si IV in cea mai recenta cursa Sahara Race.

Despre Iulian Rotariu am scris, am vorbit, am povestit. Despre Iulian Rotariu se va mai vorbi încă. Pentru că aceasta este istoria lui: un om care aleargă pentru a ajuta oameni. Iulian Rotariu nu ne dă lecții de viață. El ne privește senin și ne vorbește despre noi înșine și despre faptul că suntem responsabili și de succesul, dar și de neîmplinirea care ne macină. Iulian Rotariu nu aleargă prin viață. Maratonul lui este competiția pentru semenii săi, pentru copiii cu autism din Botoșani. De asta pista pompierului nostru este, de fiecare dată, o poveste despre disciplină, bun simț, despre corecta autoevaluare și ieșirea din mediocritate. Nu e de ajuns să vorbim. Iulian Rotariu ne îndeamnă să facem!
 

Ștefan Bălăucă, AUR la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului!

Anul 2017 a însemnat pentru Ștefan Bălăucă o recunoaștere absolută la nivelul României. A obținut, medalia de aur la Olimpiada Internationala de Stiinte ale Pamantului (International Earth Science Olympiad - IESO), o competitie in cadrul careia concurentii sustin individual o proba teoretica si una practica. La editia din acest an (a XI-a) a Olimpiadei Internationale de Stiinte ale Pamantului, desfasurata la Nisa, in perioada 21-30 august, au participat 120 de elevi din 29 de tari.

Rezultatul excepțional a atras după sine o nouă recunoaștere: Ștefan Bălăucă a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, "Crucea Moldavă" pentru mireni.

Nu în ultimul rând, în dreptul numelui lui Ștefan Bălăucă, elev al Colegiului Național "Mihai Eminescu", s-a mai consemnat o premieră: Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani!

 

AUR pentru Tudor-Darius Cardaş la o competiţie internaţională!

Surpriza anului a venit de la un alt elev, de această dată de la Colegiul Naţional "A.T. Laurian". Tudor-Darius Cardaş a obţinut medalie de AUR la Junior Balkan Mathematical Olympiad 2017. Competiţia a avut loc în Bulgaria, cu reprezentanţi din 13 ţări. Lotul restrâns al României, la matematică, a fost format doar din 6 elevi.

Tudor–Darius Cardaș a fost pregătit de prof. Tomiță Liliana, de la Colegiul Naţional "A.T. Laurian", el fiind premiat și medaliat cu aur în ultimele două ediții ale Olimpiadei Naționale de Matematică.

Anul acesta, în luna aprilie, s-a calificat în lotul lărgit al României. Ulterior, în urma susținerii a 5 examene de baraj, elevul Laurianului și-a demonstrat din nou calitățile de învingător. 



PREMII și aplauze pentru actorii botoșăneni!

Actorii botoșăneni au triumfat la Cernăuți, la Festivalul Internațional de Comedie "Aplauzele de Aur ale Bucovinei", unde au obținut cele mai importante premii ale competiției: Cel mai bun spectacol ("Bocitoarele vesele"), Cea mai bună regie (Alexandru Vasilache), Cea mai bună scenografie (Mihai Pastramagiu) şi Cea mai bună coregrafie (Victoria Bucun). 

Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani a prezentat la Cernăuți, pe 27 octombrie, spectacolul "Bocitoarele vesele", după William Shakespeare. Regie artistică: Alexandru Vasilache. Scenografie: Mihai Pastramagiu. Coregrafie și ilustrație muzicală: Victoria Bucun.
 

În 2017, ideea regizorală a lui Alexandru Vasilache surprinde, atrage, impresionează. O alăturare aparent riscantă – Shakespeare și motivul dacic. Povești de dragoste sau intrigi care de sute de ani sunt tălmăcite și răstălmăcite în mii de viziuni și tot atâtea interpretări, greu puteau fi alăturate lumii arhaice, miturilor sau folclorului românesc. Și totuși, Alexandru Vasilache găsește cărarea potrivită, reunește personaje pe care le afundă în atât de cunoscutele veselii shakespeariene, reușind să extragă în final un act artistic de excepție. Spectacolul "Bocitoarele vesele" este o explozie de muzică și bucurie, de imagine și atmosferă. Concentrarea pe detalii, costumele simple, într-un negru accentuat de motivele populare de un roșu contrastant, luminile care delimitează pe întreg parcursul spectacolului scene și personaje în acțiune, muzica autentică și dansurile bine executate, menținute nu doar ca ritm, ci susținute permanent de energia debordantă a actorilor, acestea toate au contribuit la realizarea unui produs teatral ce (în)ființează un spectacol de înaltă ținută.

 

Românii descoperă Nordul!

"Cu mai mult curaj, cu mai multă încredere în Nord și în cei de lângă noi, cu toții putem să ne schimbăm în bine strada, comunitatea, orașul și, în ultimă instanță, viața". Sunt cuvintele lui Ștefan Teișanu, directorul Festivalului Zilele Nordului, care de câțiva ani, alături de fratele său, Alexandru Teișanu, reușesc să vorbească României despre oamenii Nordului, despre locurile acestui tărâm încă prea puțin cunoscut. De câțiva ani, tot mai mulți români urcă în Nord, curioși la început, nedumeriți apoi. Toți pleacă entuziasmați de România nouă care li se dezvăluie.

Împreună cu oamenii Nordului am hălăduit pe firul Prutului, am bătut pietrele drumurilor din cătune neștiute. Am cunoscut români în Cernăuțiul istoric, am tresărit la scârțâitul porților din Pererita natală a lui Grigore Vieru, am învățat știute și neștiute despre Botoșanii de azi și de odinioară. Am simțit enescian, am vibrat în muzică de jazz sau am călătorit în istoria de demult sau de aproape. Zilele Nordului nu sunt un fenomen cultural care să năucească milioane de oameni, deși ar putea fi. Zilele Nordului au fost și vor rămâne de-a pururi o poveste cu prieteni. Asta am văzut de la o ediție la alta, asta a reușit mai cu seamă Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord și sufletul festivalului, atunci când a descălecat pe Tărâmul de Sus înconjurat de oameni gata să se înhame la o muncă uriașă, atrăgând de la un an la altul tot mai mulți tineri entuziaști.


Ștefan Teișanu a adus la Botoșani și mulți prieteni. Au venit din Cluj, din tot Ardealul dornic să găsească aici, în Nord, o Moldovă molcomă, dar fermecătoare, moldoveni calzi, dar atât de viguroși în simțire. Și așa am învățat, de câțiva ani, să privim Moldova și Nordul prin ochii lor. Bucuria, entuziasmul, curiozitatea, fascinația, uimirea, sinceritatea din privire, prospețimea fiecărei clipe pe care o trăiesc acești oameni veniți de departe te fac să te oprești în loc și să înțelegi că nu suntem cu nimic mai prejos. Trebuie doar să învățăm că omul este măsura tuturor timpurilor.
 

Doi botoșăneni au pornit în marea aventură: Turul Mării Negre pe biciclete! 

Au pornit la un drum de 5.000 de kilometri, în jurul Mării Negre. Un proiect îndrăzneț, pornit dintr-o dorință de explorare și pasiunea pentru sportul pe două roți. Proiectul a pornit din pasiunea pentru ciclism și călătorii. Planul lor? Să pedaleze întreaga lungime a litoralului Mării Negre, plecând din Galați către Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia, Ucraina, Moldova, România. Un total de 5000 de km într-o perioada de două luni de zile", spun cei doi ciclişti. Dragoș Huțuleac nu a fost la prima aventură de acest fel. În urmă cu patru ani, alături de Tiberiu Patraș, a parcurs distanța Anglia - România pe bicicletă, un traseu de 26 de zile, cu aproape 3.200 de kilometri parcurși. De data aceasta a ales să călătorească alături de Vali Catargiu, un pasionat de ciclism, implicat în numeroase activități de profil.


"Amândoi am plecat în călătorie din dorința de a experimenta locuri nevizitate de către noi până în acest moment, intr-un mod diferit. Ne dorim să experimentăm ceea ce trăiesc localnicii- bicicleta ne poate aduce cu un pas mai aproape de interacțiuni cu felul de viață local. Proiectul este provocarea noastră, nu suntem oficial asociați cu nici o organizație. Dorim să demonstrăm că a fi turist poate înseamna mai mult decât conceptul la ne gândim în fiecare zi, iar experienţa poate fi mult mai bogată", spuneu cei doi temerari la plecarea din Botoșani.

Vali Catargiu și Dragoș Huțuleac au arătat României și Europei o nouă față a Botoșanilor. Ei au vorbit despre ce înseamnă să îndrăznești, despre ce înseamnă că faci călătoria care te aduce mereu Acasă. 


Orașul Domnițelor sau Târgul Doamnei. Botoșani, o Românie cu oameni!

Da. I se spune deseori capăt de linie. Sau locul unde se agață harta în cui. Sau țara tizicului, tărâmul sărăciei... Cum ar fi să ne gândim astazi că suntem acel capăt de linie din care pornesc toate trenurile, în universul miraculos al tuturor visurilor? Cum ar fi să agățăm harta în cui și de acolo, din Botoșanii atâtor genii, să privim mândri spre toată România? Cum ar fi să înduhovnicim acest tărâm cu harul dăruit de Dumnezeu atâtor părinți sfințiți, de la Părintele Cleopa la Părintele Paisie Olaru, de la Sfântul Iacob Hozevitul la Părintele Dionisie Ignat… Sfinți cărora România și multe neamuri li se închină cu pioșenie! 

Botoșaniul are trecut, prezent și viitor. Puține orașe de pe harta României de astăzi au o poveste mai spectaculoasă ca a micului Botoșani. Localitatea este menționată în Letopisețul scris la curtea lui Stefan cel Mare, în anul 1439, dar documentele recente atestă Botoșanii încă din 1350, în pisania Bisericii Armenești. Datorită marii mișcări de mărfuri, a dezvoltării rapide a locului, dar și a importanței acestuia, Botoșanii sunt dați ca apanaj doamnelor țării, un fenomen ce datează cam din secolul XV, în țările feudale apusene. De aici minunatul nume de Orașul Domnițelor sau Târgul Doamnei. În virtutea acestui obicei, după cum precizează și profesorul I.D.Marin, "din momentul când un domn urca pe tronul Moldovei, soția sa, doamna, încasa veniturile din acest apanaj, cât timp era doamnă". Datorită acestui fapt, Doamna Elena Rareș, soția lui Petru Rareș, o femeie de neam crăiesc, cultivată, cu înclinări spre artă, a construit la Botoșani cele două biserici din piatră, Uspenia și Sf. Gheorghe.

Poate că este timpul ca administrația locală să promoveze mai mult această imagine, de Oraș al Domniței. Ar fi un titlu pe care orașul îl merită!
 

Botoșănenii Zilei sunt ei, sunteți dumneavoastră, suntem noi toți. Cei care credem în valoare, în frumusețea mâinii întinse, în generozitatea împărtășirii. Vă invităm să completați această pagină, să ne povestiți despre oamenii pe care îi iubiți, îi admirați.   

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
102

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
52

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...