NICOLAE TURTUREANU: Viata printre carti si prieteni

NICOLAE TURTUREANU: Viata printre carti si prieteni
Poetul botosanean Nicolae Turtureanu a fost distins de catre Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Iasi, cu Premiul Opera Omnia. Ceremonia de decernare a premiilor USR a avut loc pe 20 octombrie, la Iasi.

Nicolae Turtureanu s-a nascut pe 25 noiembrie 1941, in satul Iacobeni, comuna Dingeni, judetul Botosani. Este licentiat in filologie (1966). In perioada 1966-1971 a fost redactor la Radio Iasi. Dupa 1971 desfasoara o intensa activitate literara prodigioasa la revista Cronica, pana in 1998. Dupa 1999  a fost muzeograf la Muzeul Literaturii Romane, Iasi. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, dar si al Societatii Culturale Junimea ’90.

A inceput a scrie din clasele primare, primul mare succes fiind… Gazeta de perete!

"Intr-o seara - eram prin clasa a III-a, a IV-a  la masa unde imi faceam lectiile, sub lumina unei lampi chioare, a focului care "palpaia in soba" (ca-n Eminescu!) si in fascinatia fulgilor care dansau la ferestre, am inceput a orandui cuvintele unei "compuneri" – in versuri. Nu stiu de ce. Si mai apoi, tot asa, ajungand de rasul copiilor si de lauda unor profesori", isi aminteste Nicolae Turtureanu.

Astfel, a publicat prima poezie la Gazeta de Perete a Scolii generale din Iacobenii natali, de pe Valea Jijiei.

In Iacobeni a lasat oameni dragi, de care isi va aminti pururi.

"N-am avut niciodata mentori in adevaratul sens al cuvantului, dar recunostinta mea se rasfrange asupra tuturor celor care, de-a lungul timpului, m-au incurajat. Invatatoarele Eugenia Balan (de care eram indragostit!) si Maria Dascalescu, profesorii Elena si Florea Scutelnicu, Dumitru Chiriac, de la Scoala din Iacobeni, profesoara de limba romana Fiora Popescu, de la Liceul din Campulung, profesorii Mihai Dragan, Ioan Constantinescu, Ion Apetroaie, Stefan Cuciureanu, Nicolae Gostar (Dumnezeu sa-i aiba in paza sa!), de la Universitatea din Iasi", spune botosaneanul.

Inaintea tuturor, insa, are a face Nicolae Turtureanu o adanca plecaciune: Mitruta Danila, un taran autodidact din Iacobeni, "care citea pe ruptele si cu care am petrecut nesfarsite zile si nopti, in vacante, ca paznic la vie sau la harbuzarie".

"El a fost primul care mi-a spus, cand eram printr-a VI-a, a VII-a: "Mai Neculai, tu ai sa ajungi poet!" Simteam furnicaturi in buricele degetelor prin care izvorau versuri si parafrazandu-l pe Creanga – parca-mi salta si acum inima de bucurie si de durere, cand ma gindesc la acele vremuri…".

Viata printre carti, intre prieteni, la revista, radio, muzeu... O viata bine asezata, bine conturata si, mai ales, o viata stralucinda pe firmamentul literaturii.

Autor al volumelor:

Poezie: Punctul de sprijin (Junimea, 1971), Nocturne (Junimea, 1975), Pentru cine exist (Junimea, 1979), Poezie deschisa (Junimea, 1984), Ascunsa rana (Helicon, 1996), Poezii din secolul trecut (Junimea, 2002).

Publicistica, eseu: Cuvinte incrucisate (Cronica, 1996), Matraguna dulce (Timpul, 2001), Jurnal post-mortem (TipoMoldova, 2004).

Premii literare: Premiul pentru debut, la Festivalul National de Poezie "G. Bacovia", Bacau, 1971; Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi (1975); Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi, pentru afirmare literara (1981); Premiul "Lectiile istoriei" la Salonul de Carte Romaneasca, Iasi (1996); Premiul special pentru poezie la Festivalul International de Poezie "Ronald Gasparic", Iasi (2003).

Antologat in: O suta de poeti (1967, cu o prefata de Demostene Botez); Poezia ieseana contemporana (antologie, cuvint inainte, note biobibliografice de Ion Popescu, prefata de Virgil Cutitaru, 1968); O mie si una poezii romanesti (antologie de Laurentiu Ulici, 1999); Poezia Padurii (antologie de Radu Cirneci, 2000).

A fost tradus in limbile franceza, germana, greaca, macedoneana, rusa.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția de grafică ”Biserici şi mănăstiri din Moldova medievală” va fi vernisată la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:28
5

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, vă invită luni, 22 aprilie 2024, ora 12:00, la vernisajul expozi...

A plătit 2.000 de lei după ce a refuzat să achite taxa pentru toaletă într-o autogară din Botoșani!

astăzi, 11:46
106

Deoarece apelantul reclama producerea unei stări conflictuale, operatorul 112 a direcționat un echipaj de jandarmerie în vederea aplanării acesteia și luării măsurilor legale.Jandarmii...

Un nou proiect transfrontalier pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:43
79

Consiliul Județean Botoșani a depus spre finanțare europeană un nou proiect transfrontalier, Este vorba de proiectul „Creșterea absorbției fondurilor UE prin consolidarea capacității ins...