MIRCEA RUSU: Medicina nu se cân­tărește cu bani, ci cu rezultate!

Născut în Ungurenii Botoșanilor, profesorul Mircea Rusu trăiește parcă, la cei peste 96 de ani, nu spre a da mărturie despre sine, ci pentru a menține forța și verticalitatea profesională a celor care văd în ilustrul dascăl stâlpul de demnitate, perseverență și umanitate, virtuți atât de rar întâlnite în ultimele decenii ale României.  

MIRCEA RUSU: Medicina nu se cân­tărește cu bani, ci cu rezultate!

MIRCEA RUSU
Foto: Ziarul Lumina

Profesor universitar, personalitate incontestabilă în medicina românească a ultimului secol, cercetător, medic de calibru mondial, profesor al Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa" Iași.

Născut în Ungureni, județul Botoșani, Mircea Rusu a urmat școala primară și gimnazială în Botoșani, fiind un eminent elev al vestitului Liceu "A.T.Laurian". A urmat Facultatea de Medicină din Iași, fiind apoi reținut în mediul universitar, pe care nu l-a mai părăsit niciodată.  

"Mi-am început cariera în situații dificile, am terminat facultatea în 1946 și încă din studenție am fost repartizat la Clinica de Chirurgie Generală. În 1950, fiind pe timpul regimului comunist, la un moment dat m-am văzut mutat la Chirurgie Maxilo-Facială. Am lucrat 14 ani acolo, ca asistent, șef de lucrări și apoi am fost transferat la Clinica de Stomatologie. Eram foarte dezamăgit pentru că mie mi-a plăcut foarte mult chirurgia generală sau maxilo-facială și m-am dus la lector și i-am zis nemulțumirea mea. „Te cunosc pe tine, ia o clinică nouă și cum ai să crezi tu, așa să o faci. Și eu dacă aș fi acum tînăr aș lasa urologia și aș lua o clinică de la capăt, să mă desfășor și eu după mintea mea”. Astfel că am plecat imediat la București, că se o înființase clinica acolo și veniseră doctori de la Viena. Am făcut un stagiu de opt luni la un profesor ortodont. Prima problemă a fost că nu aveam spațiu, era o clinică împărțită în două, pedodonție și ortodonție. Am vrut să fac două lucruri, în primul rînd un cod didactic, și am căutat elementele cele mai bune, și mi-am făcut un colectiv deosebit, însă ne lipsea spațiul", mărturisea în opiniastudenteasca.ro ilustrul profesor MIrcea Rusu.

Și-a dorit să reabiliteze și să repună în funcțiune Spitalul de la Ungureni. Proiectul a rămas, însă, doar în sufletul său. "Singur nu pot. Am trăit atmosfera unui spital de țară, unde tatăl meu era administrator. Mai era un doctor care ne-a îndrumat pe noi, cei patru frați. Astfel, în copilărie am trăit o atmosferă spitalicească. De curînd, am fost de cîteva ori acolo și am fost întristat de faptul că aproape se dărîma spitalul unde am copilărit. Am vrut să îl repun în funcțiune gîndindu-mă la el ca la un cămin de bătrîni cu secție de consultație cu specialiști. Am zis că eu îmi iau angajamentul ca prieteni de-ai mei din diferite specialități să meargă săptămînal de la Iași la Ungureni să dea consultații. Însă nu s-a concretizat".

A fost un apropiat al celebrului profesor Gr.T.Popa, personalitate care, în perioada studenției, îl invita deseori la întrunirile redacționale ale revistei "Însemnări ieșene". Aici cunoaște aproape toată scriitorimea Iașilor acelor vremi, de la Mihail Sadoveanu la G.Topârceanu, Ionel Teodoreanu, Otilia Cazimir și, mai târziu, Mihai Codreanu sau Mihai Ursachi.  

Profesorul Mircea Rusu trăiește parcă, la cei peste 96 de ani, nu spre a da mărturie despre sine, ci pentru a menține forța și verticalitatea profesională a celor care văd în ilustrul dascăl stâlpul de demnitate, perseverență și umanitate, virtuți atât de rar întâlnite în ultimele decenii ale României.  

În anul 1985, Mircea Rusu a fost inclus in WHOS`s WHO și în The International Directory of Distingnished Leadership, publicat de American Biographical Institute, o recunoaștere pe plan mondial a personalității sale și a muncii în domeniul științei.  

Este - și cu mare mândrie amintește deseori - presedinte de onoare al Societatii fostilor profesori si elevi ai liceului "A.T. Laurian" din Botosani si Cetatean de Onoare al comunei natale, Ungureni-Botosani. "Eu am plecat dintr-un mic sătuc, și anume din Ungureni, județul Botoșani, un sat cu o istorie deosebit de frumoasă pentru că acolo a fost un mare cărturar, Eugen Nicolau, care a înființat prima universitate populară din România, în 1927. Pe atunci veneau trupe de actori, se făcuse un teatru sătesc, astfel că am început chiar din primii ani în această atmosferă de reînnoire a satului. Am învățat la un liceu de mare renume, și anume la Colegiul „A.T. Laurian”, un colegiu cu programă analitică, cu profesori care m-au ajutat să îmi reîntregesc cunoștințele la medicină. Am avut profesori fantastici. De exemplu, cel de geografie ne punea să ne închipuim că mergem de la Botoșani la Brașov și ne punea să ne gîndim cu ce o să mergem. Ne învăța în mod practic o geografie fantastică, am rămas cu o amprentă deosebită; așa m-am format eu moral și intelectual. Am avut față de Botoșani o deosebită stimă și de aceea îl iubesc fantastic de mult".

A parcurs pas cu pas întreaga carieră universitară, punând bazele învăţământului de stomatologie infantilă din Iaşi.  

A desfăşurat o bogată activitate ştiinţifică, concretizată în peste 350 de lucrări prezentate la numeroase manifestări ştiinţifice de specialitate din ţară şi străinatate, aducând contribuţii valoroase în studiul manifestărilor buco-maxilo-dentare patologice, bolilor genetice, endocrine şi neuropsihice la copii.   

În anul 1989, profesorul Mircea Rusu a fost ales vicepreşedinte în Comitetul Secţiei Române a Uniunii Medicale Balcanice.   

Pentru merite de excepţie în activitatea medicală, în  învăţământ şi în cercetarea ştiinţifică, profesorul Rusu a primit numeroase premii, decoraţii şi distincţii în ţară şi străinătate, culminând cu Ordinul "Merite în învăţământ", în grad de ofiţer (cel mai înalt grad) precum şi ordinul de Comandor pentru activitatea în domeniul sănătăţii.  

În Iașii anilor 80, prof. Mircea Rusu a avut un rol deosebit în fondarea si ridicarea Clinicii de stomatologie infantilă a UMF Iasi, fapt menționat astăzi pe o plăcuță montată pe această instituție. Iar în 1985, pe baza propunerilor Directorului Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a fost înființat la Iași, în această clinică, un centru de cercetare OMS pentru sănătatea orală a copilului, sub direcția sa. În caracterizarea acestei clinici, cu prilejul unei vizite la Iași, profesorul Lambo, directorul OMS al timpului, apreciază că această clinică este printre cele mai bune din lume. După părerea unui reputat coleg din Bucuresti, o personalitate-fondatoare, profesorul P. Firu, colegul ieșean este unul dintre întemeietorii medicinii stomatologice pentru copii din România, centrul OMS de la Iași fiind al cincilea din Europa.  

În luna iunie a anului 2013, Colegiul Medicilor Dentiști din România a organizat ceremonia "Arc peste Timp în Stomatologia Românească", eveniment omagial dedicat Seniorilor Stomatologiei Românești, în fapt activității și personalității a trei iluștri profesori români:  Acad. Prof. Dr. Valerian Popescu,  Prof. Dr. Doc. Pătru Firu si Prof. Dr. Mircea Rusu. Ceremonia a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București.  

Are încredere că, în medicină, oamenii vor învăța că bunătatea nu vine din bani, din succese fără acoperire sufletească. "Noi încercăm să îi învățăm să fie mai puțin mercantili și să fie me­dici. Pentru că medicina nu se cîn­tărește cu bani, ci cu rezultate. Cu cât rezultatele sunt mai frumoase, cu atât suntem mai buni", mai spune ilustrul medic pentru sursa citată.
 

Suntem datori să ne îndreptăm gândurile, din când în când și uneori împreună, spre a-i cinsti pe acești demni oameni plămădiți din pământurile sfinte ale Botoșanilor!     

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
535

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
983

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...

S-a stins un mare actor născut în Botoșani. ”Ce frumoasă a fost călătoria sa pe aici!”

Sâmbătă, 13 Aprilie 2024
4851

Născut pe 6 mai, în prima zi de Paşti a anului 1945, în familia preotului Mihai Cojocaru din Hăneşti, judeţul Botoşani, actorul a plecat astăzi în veșnicie.Constantin Coj...