MIHAI TIRONIAC: Îi îndemn pe oameni să scoată la iveală copiii din ei!

MIHAI TIRONIAC: Îi îndemn pe oameni să scoată la iveală copiii din ei!

Prof. Mihai Tironiac

La Botoșani, un fizician a convins zeci de oameni că omul este, prin definiție, ființă plutitoare. Dincolo de gravitație, dincolo de păienjenișul sufletesc în care se zbat semenii săi, fizicianul știe că, mai mult decât orice, dansul înseamnă viață.

Aleile orașului îi știu pașii. Iarnă sau vară, cu rucsacul în spate, profesorul Mihai Tironiac pășește liniștit, însoțindu-și trecerea cu un zâmbet larg pe care îl împarte cu generozitate oricui se ivește înainte-i.

Foști elevi, foști colegi, prieteni vechi sau noi recunosc în omul de astăzi iscoditorul de ieri. Mihai Tironiac a sădit în învățăceii săi cel mai puternic simțământ al ființei gânditoare: curiozitatea.

Doamna Anca Brote (Mustăţea), la 70 de ani de viață, îi rostește și astăzi cu emoție numele. După o carieră excepţională (Facultate de Fizică, licenţă în Fizica atmosferei, cercetător în Institutul de Meteorologie şi Hidrologie din Bucureşti, meteorolog aerian în Serviciul meteorologic din Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian), doamna Anca Brote spune că datorează torul profesorilor de fizică de la Liceul "A.T.Laurian", îndeosebi domnului Mihai Tironeac! "Nu mai sunt astăzi profesori cum aveam noi odată! Şi nu aveţi idee ce profesori au avut Botoşanii!", spune cu regret. Şi cu tristeţe. Pentru că am ajuns un popor care nu îşi mai respectă dascălii...

Domnul Profesor s-a întors în bătrânul liceu în urmă cu câțiva ani, la întâlnirea de 40 de ani a unei generații de excepție.Scria prof. Cristian Markiewicz: "La 40 de ani de la plecarea (ca elev, nota red.) din Laurian, trei discipoli (Silviu Hoisie,Vasile Cepoi și Cristian Markiewicz), alături de cel care ne-a învățat să ne întrebăm mereu DE CE?, venerabilul Profesor Mihai Tironiac". Fostul elev devenit profesor - prof. Cristian Markiewicz - s-a grăbit să guste veșnicia, în ianuarie 2016 părăsind pentru totdeauna această lume.

Profesorul Tironiac își înnobilează mintea și face din propriile gânduri o sărbătoare. A adunat în zeci de ani caiete pline de versuri, însemnări, explicații, lămuriri, desene și iscoditoare fraze. În jurul Profesorului lumea se despică în falii de lumină. Multă lume s-a mirat când, în primăvara acestui an, a apărut o plachetă cu poeme ce poartă semnătura distinsului dascăl: ”Din clepsidră în... etern”, Ed. Alfa, Iași, cuprinzând poezeii scrise în perioada 1963 - 1977.

A fost, vreme de 40 de ani, profesor de fizică la Liceul A.T.Laurian din Botoșani, iar fizica s-a dovedit a-i fi, până la urmă, calea spre fericire. Pentru că a nu mai fi profesor la catedră nu înseamnă, pentru Mihai Tironiac, a nu mai studia, a nu mai cerceta. Dimpotrivă. Din 1990, asiduu și neîntrerupt, domnul profesor a fost mereu înconjurat de oameni pe care i-a îndrumat, cărora le-a fost deschizători de cale. I-a sprijinit nu doar cu vorbe, cu sfaturi. Cine i-a bătut la ușă nu a rămas fără ajutor. Când a simțit că oamenii se împotmolesc în propriile zile, a prins a dansa alături de ei, dornic să experimenteze infinitul ființei. Și nu oricum, ci respectând cea mai importantă caracteristică a dansului: armonia.
    
Cum a început totul?

De la dorul de Basarabia, în 1990. "Grup de conștientizare a legăturii dintre România și Basarabia", astfel se intitula mișcarea ce aduna la acea vreme, în 1990, cam la vreo 25-30 de membri.

Cu patru secțiuni de acțiune: istorie, științe sociale, literatura comună, cultivarea limbii române în cele două teritorii, România și Basarabia, și sectiunea de spiritualitate și religie, ce îi revenea ca responsabilitate lui Mihai Tironiac. Între timp, oamenii au mai uitat de Basarabia, au simțit din plin plăcerile libertății postedecembriste. Numai Mihai Tironiac a rămas acolo, dansând.

"Toate tehnicile psiho-terapeutice, precum și ritualurile religioase, deși par diferite, au un factor comun ce le determină să fie eficiente. Acesta este rezonanța. Fenomen pe care l-am descoperit în 1971, ca fizician, în urma unei meditații asupra a ce este fericirea. Din toate mijloacele de a ajunge dintr-o stare holotropică în una de rezonanță totală am constatat că cel mai la îndemână și foarte eficient este dansul liber făcut din toata bucuria, necondiționat", spune Mihai Tironiac.

Nu este nici pe departe un vraci, nu se consideră un profet. Respectă legile divine și pe cele umane, cu condiția ca umanitatea să își recunoască erorile. "Să nu faci nimic ce nu e joc!", decreteaza Profesorul. Dansul înseamnă joc, iar jocul înseamnă fericire.

Mai bine de un sfer de secol, în podul Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani, Mihai Tironiac i-a învățat pe oameni că dansul înseamnă descătușare, trăire, eliberare de temeri, de stres, de greul zilelor. I-a spus Cercul de optimizare a Vieții! Studenți, elevi, avocați, medici, un colonel sau un pensionar se adunau, pentru că împreună făceau universul să zâmbească.

"Dacă omul vine aici cu un scop nu obține nimic. Și Iisus spunea: Fiți ca acești copii și veți vedea împărăția Cerurilor! Îi îndemn pe oameni să scoată la iveală copiii din ei, dansând pur si simplu. Omul simte că are un centru care pulsează în jurul lui. În primul rând se realizează unitatea interioară, starea holotropică și dispar boli", spune Mihai Tironiac, iar cei care au experimentat dansul au înțeles că, pentru domnul profesor, fizica a fost mereu o cale: calea spre fericire!   

(credit foto: Atlaurian's Blog)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Domnilor de la Urban Serv, sunteți cu adevărat în serviciul urbei?

Luni, 19 Noiembrie 2018
1061

O zi de luni agitată. De dimineață, titlurile au curs pe ecrane fără oprire. Remaniere, negocire, demisii, demiteri, trădări, gâlceavă ministerială, țonțoroi parlamentar, fotografii d...

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă la omor și tulburarea ordinii şi liniştii publice!

Luni, 19 Noiembrie 2018
292

Inculpatul se află în stare de recidivă, începând cu anul 2003 acesta fiind condamnat în repetate rânduri la pedepse privative de libertate pentru comiterea mai multor ...

Procesiune cu Sfinte Moaște. Pr. Partenie Apostoaie: "Suntem chemați să dăm mărturie, nu e suficient să credem" - FOTO, VIDEO

Duminică, 18 Noiembrie 2018
1727

Miercuri, 21 noiembrie, Biserica "Intrarea Maicii Domnului în Biserică" - Vovidenia din Botoşani îşi serbează hramul. În întâmpinarea marii sărbători, dum...