MIHAI MATEI - Oameni de care avem inca nevoie!

MIHAI MATEI - Oameni de care avem inca nevoie!

MIHAI MATEI
Monitorul de Botosani

Pe 27 iulie, Mihai Matei implineste 77 de ani. Stiri Botosani ii ureaza distinsului dascal LA MULTI ANI, multa sanatate, si Dumnezeu sa ii aduca alaturi oameni frumosi!

In anul 1974, un tanar invatator sustinuse examen pentru un post in Botosani si obtinuse prima medie, astfel ca a avut dreptul sa aleaga orice scoala. A ales Scoala 7. Numai ca un cineva, care se zice ca avea alte favoruri, a incercat sa il indeparteze pe tanarul invatator. Si ar fi reusit, daca inspectorul general din acea vreme nu ar fi intervenit prompt: Ce medie are? Cea mai mare. Locul I, i-au zis. Pai locul I alege ce vrea, daca vrea sa plece acasa, sa plece acasa. Daca vrea Scoala 7, acolo ramane!, a decis inspectorul scolar general si nimeni nu a mai indraznit sa ridice glasul.

Tanarul invatator, Viorel Grigore, a indrumat generatii de elevi la Scoala 7, unitate unde a ramas pana la pensie. Inspectorul scolar general era nimeni altul decat Mihai Matei, cel care avea sa faca istorie in invatamantul botosanean, fiind cel mai longeviv inspector scolar din tara.

Povestea nu s-a terminat aici, unul dintre cei doi fii ai inspectorului Mihai Matei ajungand in clasa invatatorului Viorel Grigore, astfel ca destinul celor doi s-a reintalnit, nascandu-se foarte repede un sentiment de pretuire reciproca. De altfel, povesteste invatatorul Viorel Grigore, Mihai Matei venea la toate sedintele cu parintii, iar prima data i s-a povestit ca, in cancelarie fiind, inspectorul general si-a manifestat aprecierea fata de calitatile de dascal ale celui care ii indruma primii pasi fiului sau: Am asistat astazi la o sedinta cu parintii adevarata!

Mihai Matei s-a nascut pe 27 iulie 1934, la Braiesti, judetul Botosani, localitate in care a urmat si clasele primare, pentru ca apoi sa continue la Scoala Normala de Invatatori ddin Sendriceni. In perioada 1954 – 1958 a urmat Facultatea de Istorie a Universitatii "Al.I.Cuza" din Iasi.

Imediat dupa absolvirea facultatii, tanarul profesor vine la Curtesti, unde ramane doar un an, pentru ca in 1959 (pana in 1968) devine inspector metodist la Inspectoratul Scolar Raional Botosani, iar in 1968 este numit inspector general, functie pe care o detine pana la 1 noiembrie 1989.

Ultimii zece ani de cariera, pana la pensionare – in anul 2000, ii petrece alaturi de elevi, fiind profesor de istorie la Colegiul National Mihai Eminescu din Botosani.

A publicat mai multe carti, si anume "Meridiane si continente", in 2007, "Evocari", in 2008, "De la Columb la Marco Polo", in 2009.

Mare mandrie are fostul inspector general cand vine vorba de cei doi fii ai sai, cu ajutorul carora astazi colinda lumea. Emil Matei este un reputat chirurg in Florida. Cornel Matei conduce sectia de informatica a firmelor Peugeot si Citroen, Franta.

Mihai Matei este unul dintre cei pe care municipalitatea, comunitatea, responsabilii din educatie ar trebui sa ii consulte in luarea deciziilor, fostul inspector general ar avea inca multe de spus. Cine sa asculte, cine sa inteleaga? In goana dupa diplome, atestari, adeverinte care adauga un biet banut la salariul chinuit al unui dascal, elevii devin doar un mijloc de a castiga o paine...

Pana atunci, profesorul Mihai Matei va vorbi doar prin cartile sale. Si, din cand in cand, cate o impresie, un articol, un inscris intr-un ziar, intr-o revista...
 
 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
58

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
19

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
79

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...